Al 200-lea volum din seria “Opere fundamentale”

ian. 30th, 2018 | By | Category: Postcard

Academia Română și Fundația pentru Știință și Artă organizează joi, 1 februarie 2018, ceremonia de lansare a volumului cu numărul 200 din Colecția „Opere fundamentale“ din literatura, critica și istoria literară românească și din literatura universală. Manifestarea se va desfășura în Aula Academiei Române, începând cu ora 11.00, și va fi moderată de acad. Maya Simionescu, preşedinte executiv al Fundației Naționale pentru Știință și Artă.

La eveniment vor lua cuvântul: acad. Cristian Hera, președintele Academiei Române, acad. Eugen Simion, președintele Fundației Naționale pentru Știință și Artă, acad. Victor Spinei, vicepreședinte al Academiei Române, acad. Victor Voicu, secretar general al Academiei Române, acad. Răzvan Theodorescu, președinte al Secției de arte, arhitectură și audiovizual, acad. Nicolae Breban, acad. Ioan-Aurel Pop, prof. Mircea Martin, membru corespondent al Academiei Române, prof. Andrei Terian, prof. Paul Cernat, prof. Bogdan Crețu.

Colecția „Opere fundamentale“ este un proiect cultural de interes național, inițiat în anul 2000 de acad. Eugen Simion, Președintele Secției de filologie și literatură a Academiei Române, și urmează în mod declarat modelul științific și estetic francez al colecției „Pléiade“, cuprinzând ediţii critice integrale din clasicii literaturii, tipărite în cele mai elegante condiții.

Primele trei volume au fost publicate sub egida și cu sprijinul Ministerului Culturii, pe 15 ianuarie 2000, la 150 de ani de la nașterea poetului național, și conțin poezia, proza și o parte din publicistica lui Eminescu.

După 18 ani de existență, colecția a ajuns la volumul cu numărul 200, dedicat scrierilor ideologice și culturale ale lui Mihail Kogălniceanu, marcând astfel debutul integralei operei acestui important scriitor român.

„Convingerea noastră este să dăm culturii române un corpus de ediții de referință din clasicii români. O cultură puternică cere și o civilizație puternică a culturii. Acesta este unul dintre modurile noastre de a întâmpina o sută de ani de la Marea Unire din 1918, atunci când românii s-au putut regăsi între granițele aceleiași țări, un eveniment major în istoria noastră. La pregătirea și realizarea lui scriitorii români au avut un rol esențial,“ declară acad. Eugen Simion despre importanța colecției „Opere fundamentale“.

Număr de vizualizări :871


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro