”Bienala de Carte Bibliofilă și de Carte-Obiect”, ediția I, 2018

ian. 10th, 2018 | By | Category: Postcard

Luni, 15 ianuarie 2018, Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Identității Naționale, Biblioteca Academiei Române, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Romfilatelia și Fundația Colegiului Național de Apărare, având ca partener strategic Teatrul Dramaturgilor Români, organizează ”Bienala de Carte Bibliofilă și de Carte-Obiect”, ediția I, 2018. ”Bienala de Carte Bibliofilă și de Carte-Obiect” se va desfășura în perioada 15 ianuarie – 31 martie 2018, la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din Calea Griviței 64-66, în sălile de expoziții amenajate recent, unde vor fi prezentate peste 200 de exponate, cărți bibliofile și de artist. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Dublul vernisaj și va consta în deschiderea expozițiilor din cadrul Bienalei:

  • Expoziția Mihai Eminescu, reper al spiritualității românești, expoziție de carte bibliofilă, ora 13.00, Biblioteca Academiei Române, Calea Victoriei 125.
  • Expoziția de Carte Bibliofilă și Expoziția de Carte-Obiect, ora 14.00, Muzeul Național al Literaturii Române – Sala de spectacole „Iosif Naghiu”, Calea Griviței 64-66.

Invitați: Mircia Dumitrescu și Pavel Șușară
Amfitrion: Ioan Cristescu, Director al Muzeului Național al Literaturii Române
Curatori: Gabriela Dumitrescu, Monica Vasinca, Mirela Trăistaru, Pavel Șușară
Coordonator proiect: Dalina Bădescu

Evenimentele organizate în data de 15 ianuarie 2018 își propun să marcheze Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la începutul săptămânii viitoare, când este aniversată și nașterea poetului Mihai Eminescu, printr-o nouă serie de proiecte permanente inițiate de instituțiile partenere cu acest prilej. În aceeași zi, Biblioteca Academiei Române organizează și lansarea volumului Slujebnicul arhieresc al Mitropolitului Ștefan al Ungrovlahiei, coordonator: Gabriela Dumitrescu, Cuvânt înainte: Acad. Răzvan Theodorescu, Editura Sapientia Principium Cognitio, prezentat de Acad. Răzvan Theodorescu.

Bienala de Carte Bibliofilă și de Carte-Obiect se va desfășura anul acesta în perioada 15 ianuarie – 31 martie 2018, la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din Calea Griviței 64-66, în sălile de expoziții amenajate recent, unde vor fi prezentate peste 200 de exponate, cărți bibliofile și de artist. Pe lângă cele două expoziții, MNLR va organiza pe parcursul întregii perioade patru conferințe despre fenomenul carte-obiect, dar și ateliere pentru copii și adulți, desfășurate cu prilejul zilelor aniversare de 24 ianuarie, 14/24 februarie, 1 și 8 martie. Tema selectată pentru prima ediție a Bienalei este chiar tema care oferă coerență întregului an cultural, Unitate, înscriindu-se astfel printre proiectele care își propun să aducă în atenția publicului larg valorile culturale naționale, prin prezentarea lor prin intermediul unui discurs inter- și multidisciplinar.

Curatorii Bienalei au încercat să orienteze participanții în selecția lucrărilor cu care urmau să participe, sugerând această temă, dar fără să o limiteze la un anumit context istoric sau social. Selecția lucrărilor s-a desfășurat simultan în două planuri: pe de o parte, curatorii au invitat artiști consacrați, cu opere recunoscute în care Cartea Obiect avea un rol marcant, pe de altă parte, s-a lansat un apel de participare către toți artiștii interesați, în urma căruia juriul Bienalei a selectat mai mult de 80 de participanți din totalul de peste 150. Aceștia provin preponderent din spațiul românesc sau sunt artiști români stabiliți în străinătate, dar există și un număr semnificativ de participanți străini, din țări precum Ungaria, Statele Unite ale Americii, Egipt, Liban, Iordania, Japonia, Republica Moldova, Elveția și UK.

În urma selecției participanților, juriul format din specialiști în arta plastică, artiști și scriitori va acorda trei premii celor mai bune lucrări. Premiul I va primi 700 euro, premiul II – 500 euro si premiul III – 300 euro, iar primele 10 lucrări diplome și premii din partea sponsorilor. Partenerii proiectului, Uniunea Artiștilor Plastici din România și Asociația Experților și Evaluatorilor de Artă din România, vor acorda două premii speciale. Premiile vor fi anunțate în cadrul vernisajului.

Programul integral al evenimentelor va fi anunțat pe site-ul www.mnlr.ro
și pe pagina de Facebook a Bienalei:
https://www.facebook.com/BienaladeCarte/

Program de vizitare:
Marți – Duminică, intervalul orar 10.00 – 18.00
Intrare liberă

Proiect cultural organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române și partenerii săi.
Co-organizator: Biblioteca Academiei Române
Parteneri: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Uniunea Artiștilor Plastici, Romfilatelia, Fundația Colegiului Național de Apărare
Partener strategic: Teatrul Dramaturgilor Români
Sponsor oficial: Casa de Avocatură „Șerban & Asociații”
Parteneri media: TVR, Radio România Cultural, RFI, Modernism.ro, Observator Cultural, Cultura, TV City, Contemporanul, AgenţiadeCarte.ro, publicația on-line IQool

Număr de vizualizări :928


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro