Ușa deschisă spre A Fi sau despre ultimele zile din viața unei artiste

dec. 22nd, 2017 | By | Category: Postcard

Miza existențială în teatru (ca, de altfel, în toate artele) își are originea în miza unui model care știe să transmită elocvent ce și cum să alegem între a fi și a avea? Un astfel de traseu spectacular și ideatic ni se propune în ”Vivien Leigh: Ultima conferință de presă”, având-o pe Lamia Beligan nu doar cap de afiș ci și cap de existență, cap de a fi! Cine nu și-o amintește pe Vivien Leigh, în rolul lui Scarlett O’Hara? Filmul „Pe aripile vântului” a schimbat istoria cinematografică a Hollywood-ului. Se spune că pentru desăvârșirea capodoperei cinematografice, Leigh a lucrat 125 de zile. Ea a fost considerată una dintre cele mai frumoase actrițe ale zilelor sale, iar regizorii au încercat să sublinieze această calitate în filmele în care a jucat. Teatrul Național din București ne-o prezintă pe Vivien Leigh într-un spectacol biografic realizat de Liliana Ceterchi, având-o ca protagonistă pe minunata Lamia Beligan. ”Vivien Leigh: Ultima conferință de presă”, de Marcy Lafferty, este un one-woman show încărcat de emoție. Un one-woman show care reconstituie ultimele zile de viață ale actriței.

Lamia Beligan ține cu sufletul la gură spectatorii prin măiestria jocului său actoricesc. Momentele de pantomimă întăresc trăirile personajului și incursiunea în labirintul interior devine atât de intensă încât simți și trăiești la intensitate maximă tot ceea ce se întâmplă pe scenă.

Pasiunea pentru teatru și pentru Laurence Olivier  a lui Vivien reprezintă întreaga sa viață, o viață plină de iubire,  succes, dar și de frici, neputințe și crize. Vivien își verifică mereu sufletul, ea nu renunță.

”Vivien e în mine și aștepta decât să-i dau viață. Îmi place să cred că am reușit. și sper din tot sufletul ca acest copil al meu atât de drag, cel mai drag, să aibă viață lungă, un destin fericit și să însemne ceva pentru mulți oameni.” ( Lamia Beligan- în broșura dedicată spectacolului).

”Vivien Leigh: Ultima conferință de presă” este un spectacol de văzut și revăzut, atât pentru pasiunea și sensibilitatea cu care Lamia Beligan interpretează acest rol, cât și pentru povestea unei vieți fabuloase a unei actrițe importante pentru istoria cinematografiei.

Spectacolul este o producție a Teatrului Excelsior și a fost preluat de Teatrul Național din București în cadrul programului „Uși deschise pentru toți”.

***

Vivien Leigh: Ultima conferință de presă

de Marcy Lafferty

Traducere: Lamia Beligan

Regie: Liana Ceterchi

Scenografie: Liana Ceterchi

Regia tehnică: Cristian Paraschivescu

Data premierei: 17.10.2017

Durata: 1 h 30 min / Pauză: Nu

Următoarele reprezentații:

Joi, 28 decembrie 2017, Sala Atelier, ora 20:00

Sâmbătă, 20 ianuarie 2018, Sala Atelier, ora 20:00

Bilete:

www.tnb.ro/ro/vivien-leigh-ultima-conferinta-de-presa#tabs-2

Simona IONIȚĂ

Număr de vizualizări :1927


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro