spot_img

#PremiileCNDB2017, un omagiu pentru construcția contextului coregrafic contemporan în secolul XX

Miercuri, 13 decembrie 2017, de la ora 19: 00 la Teatrul Odeon Centrul Național al Dansului București (CNDB) a decernat Premiile CNDB 2017. Evenimentul a fost la ediția cu numărul patru. Coregrafii și dansatorii Floria Capsali, Vera Proca-Ciortea, Iris Barbura, Lizica Codreanu, Paule Sybille, Stere Popescu, Gabriel Negri, Esther Maghiar și Trixy Checais au fost  astfel omagiați pentru că au construit de-a lungul secolului XX contextul coregrafic contemporan din România. Laureații Premiilor CNDB 2017 au fost desemnați în urma muncii de cercetare făcute de departamentul de specialitate al CNDB.

„Pionierii dansului românesc au spart canoane, au emancipat dansul, au fost niște curajosi”, spune Vava Ștefănescu, managerul CNDB.
Laureații sunt:

Floria Capsali – pentru înființarea primului studio particular de dans clasic și ritmic, autorizat de Ministerul Artelor, în care se vor forma nume celebre ale scenei dansului românesc, și crearea “baletelor românești”, aducând pe scenă dansul cult românesc, în urma cercetărilor etnocoreologice. (pentru mai multe informații, accesați Dancecloud.ro: http://dancecloud.ro/ieri/coregrafidansatori/floria-capsali/)

Stere Popescu – pentru investigațiile sale coregrafice care mută discuția în zona dansului conceptual, tendință care începea să-și facă simțită prezența în arta românească, printr-un salt spectaculos de la realismul socialist la neoavangardă. (http://dancecloud.ro/ieri/coregrafidansatori/stere-sterian-popescu/)

Iris Barbura – pentru activitatea sa pe plan internațional (de la București la Berlin și Ithaca, NY) și amprenta ei originală, care asumă un idiom coregrafic inedit, ce îmbină intuiționismul expresionist, dinamismul dansului cult românesc și improvizația ludică a dansului de avangardă. (http://dancecloud.ro/ieri/coregrafidansatori/iris-barbura/)

Lizica Codreanu – pentru că odată cu ea dansul părăsește constelația tematică a contextului autohton printr-o dublă mișcare, de emancipare corporală și de internaționalizare. (http://dancecloud.ro/ieri/coregrafidansatori/lizica-codreanu/)

Gabriel Negry – pentru contribuția sa la istoria și teoria dansului, prin cercetările riguroase și studiile sale de pionierat în domeniul artei coregrafice românești, teoriei expresiei și tehnicii corporale. (http://dancecloud.ro/ieri/coregrafidansatori/gabriel-negry/)

Paule Sybille – pentru deschiderea unei școli particulare în București, la Maison des Français din Piața Lahovary nr. 7, unde aplică metoda sa, bazată pe dansurile de improvizație, care îi inspiră pe dansatorii și coregrafii care i-au fost elevi, printre care Iris Barbura, Trixy Checais și Miriam Răducanu. (http://dancecloud.ro/ieri/organizatii/studio-paule-sybille/)

Vera Proca-Ciortea – pentru crearea unui dans ritmic românesc, după metoda Orff, și inventarea unui sistem original, modern, de notație a dansurilor, sistem recunoscut pe plan internațional. (http://dancecloud.ro/ieri/coregrafidansatori/vera-procaciortea/)

Ester Magyar – pentru crearea, în premieră, a unei politici a dansului contemporan, chiar în interiorul dansului politic de factură dogmatică, și meritul covârșitor de a fi consolidat mecanismul interinstituțional de funcționare a dansului, negociind în permanență cu prerogativele puterii, între Operă, Școala de Coregrafie și Partid. (dancecloud.ro/ieri/coregrafidansatori/esther-magyar-gonda/ )

Trixy Checais – pentru că odată cu el dansul capătă nerv, devine asertiv, iar frumusețea devine, așa cum cereau imperativ avangardiștii, convulsivă. S-ar putea spune că odată cu el publicul devine parte integrantă a spectacolului. (dancecloud.ro/ieri/coregrafidansatori/trixy-checais/ )

CNDB a oferit, de asemenea, o caramidă – premiu pentru Hotărârea de Guvern care desemnează sediul Centrului la Sala Omnia – este cea mai importantă decizie din 2017 și câștigul cel mai însemnat din istoria recentă și zbuciumată a CNDB-ului.

Coregrafa și dansatoarea Carmen Cotofană a primit o cărămidă simbolică, premiu special din partea instituţiei pentru dedicarea și seriozitatea cu care conduce departamentul de producție spectacole de un deceniu.

Ceremonia #PremiileCNDB2017 a prefațat prima reprezentație din România a spectacolului Gala de Jérôme Bel. Gala este una dintre creațiile care au schimbat percepția publicului asupra dansului contemporan și chiar asupra corpului însuși. Spectacolul este prezentat de CNDB și Institutul Francez, și pe 14 decembrie, la Teatrul Odeon, ambele reprezentații fiind în cadrul programului FranceDanse Orient-Express România 2017, cu sprijinul Teatroskop.

Ca în fiecare an, Premiile CNDB sunt de excelență, recunosc o valoare și nu ierarhizează. De asemenea, trofeele sunt sub forma unor cărămizi pictate cu foiță de aur.

Laureații edițiilor precedente sunt:

  • în 2016, Maria Baroncea, Brynjar Bandlien, Miki Braniște, Rui Catalão, Simona Deaconescu, Adina Cezar
  • în 2015, Miriam Răducanu, Liana Tugearu, Mădălina Dan, Florin Fieroiu, Eduard Gabia
  • în 2014, Ioan Tugearu, Silvia Ghiață, Mihai Mihalcea, Manuel Pelmuș, Alexandra Pirici, Cosmin Manolescu, Mihaela Dancs

Partener al evenimentului Gala de Jérôme Bel: Orange

Partenerii media, Gala de Jérôme Bel: RFI, Radio România Internațional, Radio România Cultural, AGERPRES

Parteneri media ai CNDB: AGERPRES, Radio România Cultural, Liternet, Observatorul Cultural, Scena.ro, Dilema Veche, Revista Arta, Revista Arte și Meserii, Revista CARIERE, Revista Atelierul, Veioza Arte, Feeder.ro, Șapte Seri, Orașulm.eu, Onlinegallery, Zelist, B-Critic, Bucharest City App, Graphic Front, Umblat.ro, TANĂNANA

#PremiileCNDB2017 #PremiileCNDB

#GalaJeromeBel #JeromeBel #FranceDanse #OrientExpress #Teatroskop

#decesaCNDB #vazutlaCNDB

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508