Săptămâna Filmului Maghiar la București, ediția a XI-a

nov. 8th, 2017 | By | Category: Eveniment

În perioada 12-19 noiembrie 2017, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București organizează a unsprezecea ediție a Săptămânii Filmului Maghiar, gala producțiilor cinematografice maghiare la București. Scopul evenimentului este de o oferi a privire în ansamblu asupra cinematografiei maghiare, asupra spiritualității, varietății și prezentului ei. Săptămâna Filmului Maghiar va fi găzduită și în acest an de Muzeul Național al Țăranului Român, Studioul Horia Bernea (Str. Monetăriei nr. 3). Intrarea la proiecții este gratuită. Filmele sunt subtitrate în limba română, respectiv engleză. Înainte de proiecții, profesorul universitar Radu Igazság, critic de film și regizor de filme de animație, va face o scurtă prezentare a fiecărui film. Filmul de deschidere a Săptămânii Filmului Maghiar la București, pelicula ”1945”, în regia lui Török Ferenc, va avea lansarea la București, în prezența scenaristului, Szántó T. Gábor. Înainte de proiecția acestui film Szemző Tibor (autorul coloanei sonore a filmului) și Gőz László (unul dintre interpreții muzicii filmului), formând duo-ul Takarmánybázis Tandem, vor reflecta într-o concepție incomparabilă, caracteristică lor, asupra sunetelor filmului și a imaginilor alb-negru ale lui Ragályi Elemér (operatorul filmului), într-un cineconcert intitulat ”1945 – Filmul văzut prin sunete”.

În cadrul Săptămânii Filmului Maghiar la București anual este prezentat câte-un festival maghiar de film, anul acesta invitatul nostru fiind Festivalul Internațional de Scurtmetraje BuSho – Budapest Short. Sub marca acestui festival prezentăm la București cele mai bune pelicule maghiare participante la ediția 2017, precum și filmele premiate, respectiv scurtmetrajul artistic Welcome, câștigătorul marelui premiu al festivalului.

În programul acestei ediții a Săptămânii Filmului Maghiar figurează nouă filme artistice de lungmetraj, dar se vor proiecta și filme experimentale, filme documentare, de animație și scurtmetraje, adevărate trufandale pentru iubitorii de cinema. Printre filmele artistice se numără pelicule premiate anul trecut la festivalurile internaționale din lume. Datorită succesului internațional al cinematografiei maghiare, distribuitorii români și-au îndreptat atenția către filmele maghiare, și după ce Fiul lui Saul și Despre trup și suflet cinefilii pot viziona pe marile ecrane și alte noi filme maghiare.

Filmul cu cel mai mare succes de public în Ungaria, Kincsem – pariul secolului va fi lansat în București tot în cadrul Săptămânii Filmului Maghiar, în prezența regizorului Herendi Gábor. Îl avem ca invitat și pe Madarász Isti, regizorul filmului Bucla temporală, premiat la Festivalul de film Science+Fiction din Trieste ca fiind cea mai bună creație. În programul Săptămânii Filmului Maghiar figurează și pelicula Brazilienii, care de asemenea va intra în circuitul cinematografelor din România, va fi prezentată filmul Cu inima curată, nominalizată anul trecut la Premiul Oscar, respectiv Cetățeanul, în regia lui Vranik Roland, precum și Coiotul de Kostyál Márk. La premiera din București a filmului Puțul ne onorează cu prezența regizorul Gigor Attila și editorul Kiss Wanda.

Nu vor fi uitați nici micii cinefili, pentru prima dată se vor organiza și ateliere de creație pentru ei, călăuzindu-i în lumea miraculoasă a celor două filme pentru copii prezente în program: Bobiță și Buburuză, respectiv Povești plutitoare.

În secțiunea de filme documentare a Săptămânii Filmului Maghiar se va proiecta un road-movie muzical de Bereczki Csaba, Soul Exodus, o călătorie în timp și spațiu a unor muzicieni care-și caută rădăcinile pornind din Canada, ajungând până în Basarabia prin Paris, Berlin și Budapesta. La proiecția va fi prezent regizorul filmului, Bereczki Csaba. Pelicula Hai, băieți! prezintă fenomenul unguresc din lumea hocheiul pe gheață, un portret de echipă transpus într-un film documentar emoționant și dinamic. Filmul va fi urmat de o întâlnire a publicului cu regizorul Francisco Escalanté.

În avanpremiera Săptămânii Filmului Maghiar, duminică, 12 noiembrie la sediul Institutului Balassi – Institutul Maghiar din București se va vernisa expoziția de fotografii realizate de artistul fotograf Szilágyi Lenke în timpul filmărilor peliculei 1945, urmată de concertul de jazz susținut de Kozma Orsi Quartet.

Invitaților Săptămânii Filmului Maghiar le va face mare plăcere să răspundă la întrebările cinefililor și spectatorilor în cadrul întâlnirilor cu publicul. Vor fi invitați în fiecare zi, din aproape toate genurile filmului, astfel publicul îi poate întâlni pe scenaristul Szántó T. Gábor, organizatorul de festivaluri Gábeli Tamás, operatorul Maly Róbert, regizorii Herendi Gábor, Bereczki Csaba, Francisco Escalante, Madarász Isti, Gigor Attila și editorul Kiss Wanda, scopul Săptămânii Filmului Maghiar având ca obiectiv dialogul, cunoașterea și înțelegerea culturală.

Scopul este de asemenea dialogul dintre specialiștii celor două țări, inclusiv la nivelul instituțiilor de învățământ cinematografic. Anual este invitat un cineast să susțină o prezentare, un curs pentru studenții Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică din București, anul acesta scenograful Szántó T. Gábor va vorbi despre ecranizarea unei piese literare.

Săptămâna Filmului Maghiar se va încheia pe data de 19 noiembrie cu un film despre tineri regizat de Tiszeker Dániel: #Niciodatănusetermină, care la fel ca celelalte pelicule oferite publicului bucureștean în anii anteriori (EXISTĂ ceva… sau Balaton method) dovedește că tinerii din Ungaria au același gânduri, probleme, aspirații ca ști generația tinerilor din țara vecină.

Programul detaliat al cele de-a 11-a ediții a Săptămânii Filmului Maghiar la București: http://bukarest.balassiintezet.hu

Număr de vizualizări :1194


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro