Lansări Gaudeamus 2017 – Editura Cartea Românească

nov. 16th, 2017 | By | Category: Agenda de carte

Editura Cartea Românească vă așteaptă și la ediția de anul acesta a Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură care va avea loc în perioada 22-26 noiembrie 2017 în Pavilionul Central Romexpo, programul de vizitare a târgului fiind zilnic între orele 10.00 şi 20.00. AgențiadeCarte.ro vă prezintă programul lansărilor.

Vineri, 24 nov  (standul editurii)

15.00 – Teodor Hossu Longin, Mortua Est – COLECȚIA Cartea de proză

Invitați: Teodor Hossu Longin, Ioan Groșan, Cosmin Perța

16.00 – George C. Dumitru, Tenebre – COLECȚIA Cartea de proză

Invitați: George C. Dumitru, Cristian Fulaș, Cosmin Perța

17.00 – Sebastian Reichmann, Acceleratorul de Încarnări și alte Biografobii – COLECȚIA Cartea de Poezie

Invitați: Sebastian Reichmann,Nora Iuga, Nicolae Prelipceanu, Călin Vlasie

18.00 – Iulia Modiga, Incendii – COLECȚIA Cartea de poezie

Invitați: Iulia Modiga, Cosmin Perța

Sâmbătă, 25 nov (standul editurii)

13.00 – Dan Cristea, Cronicile de la Snagov – COLECȚIA Cartea de critică și istorie literară

Invitaţi: Dan Cristea, Daniel Cristea Enache

14.00 – Nicolae Manolescu, Dialoguri cu  Daniel Cristea Enache – COLECȚIA Cartea de interviuri, dialoguri

Invitaţi: Nicolae Manolescu, Daniel Cristea Enache, Mircea Mihăieș, Gabriel Chifu,

Răzvan Voncu

16.00 – Matei Vișniec – Opera Poetică, Opera dramatică (vol 1 si 2) COLECȚIA Opera Poetică

și COLECȚIA Opera dramatică

Invitaţi: Matei Vișniec, Ion Bogdan Lefter, Călin Vlasie

17.30 – Magda Cârneci – Opera Poetică – COLECȚIA Opera Poetică

Invitaţi: Magda Cârneci, Ion Bogdan Lefter, Călin Vlasie

Duminică, 26 nov (standul editurii)

12.00 – Florin Gheorghiu, Partide alese de șah, COLECȚIA Cartea de jocuri

Invitaţi: Florin Gheorghiu, Călin Vlasie

13.00 – Marcel Vișa, poezie, COLECȚIA Prima carte

Invitaţi: Marcel Vișa, Daniel Cristea Enache, Călin Vlasie

14.00 – Romulus Bucur – Opera Poetică , Liviu Ioan Stoiciu, vol. 3 – Opera Poetică

– COLECȚIA Opera Poetică

Invitaţi: Romulus Bucur, Liviu Ioan Stoiciu, Ion Bogdan Lefter, Călin Vlasie

****

EDITURA CARTEA ROMÂNEASCĂ a fost înființată în anul 1919, prin fuziunea mai multor edituri și tipografii: Tipografia lui C.I. Rasidescu (urmasă a vechii tipografii a lui C.A. Rosetti), Librăria&Editura „Ioanițiu și fiii”, din 1858, „Librăria Școalelor”, din 1891 și Institutul „Minerva” din 1898, la inițiativa rectorului Universității București, Ion Athanasiu și a profesorului universitar Ion Th. Simionescu, fost rector al Universității din Iași, tatăl celebrei Sanda Marin. Inițiatorii editurii și-au propus „crearea unui institut de editură cu scopul tipăririi unei biblioteci ieftine cu conținut literar, dar, mai ales științific pentru răspândirea culturii”. În anul 1948, CARTEA ROMÂNEASCĂ este desființată de regimul comunist. Este reînființată în anul 1970 ca editură a Uniunii Scriitorilor din România, sub conducerea scriitorului Marin Preda, având ca scop promovarea scrisului românesc prin publicarea scriitorilor români consacrați și promovarea tinerilor autori. Până în 1989, a dominat piața culturală românească, publicînd peste 5.000 de titluri, într-un tiraj total de peste 10 milioane de exemplare. Din redacția condusă de Marin Preda făceau parte Mihai Gafița, Alexandru PaleologuGeorgeta DimisianuAlexandru IvasiucMircea CiobanuMagdalena BedrosianFlorin MugurSorin Mărculescu, Cornel Popescu.

După moartea lui Marin Preda în 1980, editura a fost condusă succesiv de romancierul George Bălăiță (1981-1990) și criticul și istoricul literar Magdalena Popescu-Bedrosian (1990-1996). Din anul 1996 și până în anul 2005, directorul editurii a fost criticul literar Dan Cristea.

La 1 iunie 2005, administrarea editurii a fost preluată de Editura Polirom, prin hotărârea Comitetului Director al U.S.R, sub președinția lui Eugen Uricaru, politica editorială fiind asigurată de către un Consiliu Director format din Nicolae Manolescu, Mircea Mihăieș (din partea U.S.R.) și Silviu Lupescu (director al Editurii Polirom). Editura continuă politica inițiată în 1980 de Marin Preda, de promovare a scrisului românesc. Între 2005 și 2016, având ca redactor-șef pe Mădălina Ghiu, Cartea Românească-Polirom publică 294 de autori, 452 de volume, în jur de 60 de debuturi.

Din octombrie 2017, CARTEA ROMÂNEASCĂ se află sub administrarea Editurii Cartea Românească Educaţional, politica editorială fiind asigurată de către un Consiliu Director format din Nicolae Manolescu, Răzvan Voncu (din partea U.S.R.) și Călin Vlasie.

Este continuată linia editorială inițiată de Marin Preda în 1970, adăugându-se, la propunerea lui Călin Vlasie, dezideratul inițial împărtășit de fondatorii editurii, acela de a tipări cărți ieftine cu conținut literar și științific ale autorilor români și străini, cărți care să contribuie atât la propagarea culturii, dar și la stimularea lecturii în rândul tinerilor. În afara concursului de debut inițiat de editură, pentru toate genurile literare, a fost inițiat proiectul național „Cartea Românească – Carte de învățătură ” în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, proiect ce se desfășoară în toate școlile din România și care și-a propus stimularea interesului pentru literatura națională și universală prin lectură și creație.

Număr de vizualizări :1345


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro