spot_img

Editura Muzeul Literaturii Române, la Gaudeamus 2017

Ca în fiecare an, Editura Muzeul Literaturii Române propune, mai cu seamă publicului specializat, lucrări filologice de înaltă ținută, aparținând atât scriitorilor, criticilor și teoreticienilor literari consacrați, cât și cercetătorilor tineri. AgențiadeCarte.ro vă prezintă noutățile editurii, la Gaudeamus 2017.

La ediția aceasta a Târgului Internațional de Carte „Gaudeamus”, 22-26 noiembrie 2017, Editura MLR participă cu următoarele noutăți:

  • Publicația Caietele Avangardei revine cu un nou număr (10), coordonat, ca întotdeauna, de profesorul Ion Pop și dedicat suprarealismului românesc (1940-1947) – Gellu Naum, Gherasim Luca și D. Trost. Dintre colaboratorii acestei ediții, îi amintim pe: Simona Popescu, Petre Răileanu, Giovanni Rotiroti, Marieva Ionescu, Monique Yaari, Emanuel Modoc.
  • Revista de tradiție a MNLR,Manuscriptum, a pregătit un număr special, epistolar, ce reunește scrisori inedite ale unor nume precum: Hortensia Papadat-Bengescu, Ion Caraion, Sașa Pană, Perpessicius, Geo Bogza sau Dan Deșliu. Ca întotdeauna, fragmente de corespondență intimă ori profesională dezvăluie elemente mai puțin cunoscute despre viața și opera scriitorilor.
  • Colecția bibliofilă de „Opere fundamentale”, editată sub sigla Academiei Română de către Fundația Națională pentru Știință și Artă în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, continuă, de asemenea, cu o serie de titluri-eveniment: Titu Maiorescu – Opere. Jurnal II (1883-1889) & III (1890-1897),text stabilit, traducere și comentarii de Ana-Maria Dascălu și Bogdan Mihai Dascălu; Mihail Kogălniceanu – Opere. Scrieri literare. Scrieri culturale (2 vol.); Ioan Slavici –Opere XI. Publicistică social-politică; Max Blecher – Opere complete, ediție îngrijită de Doris Mironescu ș.a.
  • Cu prilejul colocviului internațional itinerant Ipostaze ale interculturalității în viața și opera lui Panait Istrati organizat de MNLR în octombrie anul acesta, publicăm și un album Panait Istrati (ediție bilingvă, română-franceză), într-o formulă grafică elegantă.

Ana Selejan, cercetătoare recunoscută mai ales pentru studiile sale asupra perioadei realist-socialiste, își lansează un nou volum, Literatură mare. Literatură mică. Articole și studii literare, care glosează o serie de studii susținute public în diverse conferințe și cărora li se adaugă și câteva texte inedite, ce pun în discuție momente-cheie ale istoriei literaturii române: de la operele și contextul cultural al perioadei pașoptiste și până la analize dedicate lui Emil Cioran, Radu Gyr, Vintilă Horia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi sau Petru Dumitriu.

  • În seria de titluri editate de Muzeul Naţional al Literaturii Române şi dedicate Centenarului Marii Uniri, 2018, se înscrie volumul Politica externă a României (1937) de Nicolae Titulescu, publicat în parteneriat cu Fundația Europeană Titulescu.
  • Colecției de corespondență inedită „Postscriptum” i se adaugă volumulHaimanaua Singurătate. Epistole inedite. 1979-1988 de Aurel Dumitrașcu și Lucian Vasiliu, într-o ediție ilustrată de Ion Truică și conținând câteva fotografii mai puțin cunoscute ale celor doi și nu numai, din perioada amintită.

În seria de autor Virgil Tănase a apărut un nou roman, Moartea care vine, pleacă și iar vine, ce se va lansa la târg în prezența  scriitorului.

Standul Editurii Muzeul Literaturii Române (nivel 3.20, stand 105)


Programul lansărilor poate fi consultat aici.

Ca în fiecare an, Editura Muzeul Literaturii Române propune, mai cu seamă publicului specializat, lucrări filologice de înaltă ținută, aparținând atât scriitorilor, criticilor și teoreticienilor literari consacrați, cât și cercetătorilor tineri. La ediția aceasta a Târgului Internațional de Carte „Gaudeamus”, 22-26 noiembrie 2017, Editura MLR participă cu următoarele noutăți:

· Publicația Caietele Avangardei revine cu un nou număr (10), coordonat, ca întotdeauna, de profesorul Ion Pop și dedicat suprarealismului românesc (1940-1947) – Gellu Naum, Gherasim Luca și D. Trost. Dintre colaboratorii acestei ediții, îi amintim pe: Simona Popescu, Petre Răileanu, Giovanni Rotiroti, Marieva Ionescu, Monique Yaari, Emanuel Modoc.

· Revista de tradiție a MNLR,Manuscriptum, a pregătit un număr special, epistolar, ce reunește scrisori inedite ale unor nume precum: Hortensia Papadat-Bengescu, Ion Caraion, Sașa Pană, Perpessicius, Geo Bogza sau Dan Deșliu. Ca întotdeauna, fragmente de corespondență intimă ori profesională dezvăluie elemente mai puțin cunoscute despre viața și opera scriitorilor.

· Colecția bibliofilă de „Opere fundamentale”, editată sub sigla Academiei Română de către Fundația Națională pentru Știință și Artă în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, continuă, de asemenea, cu o serie de titluri-eveniment: Titu Maiorescu – Opere. Jurnal II (1883-1889) & III (1890-1897),text stabilit, traducere și comentarii de Ana-Maria Dascălu și Bogdan Mihai Dascălu; Mihail Kogălniceanu – Opere. Scrieri literare. Scrieri culturale (2 vol.); Ioan Slavici –Opere XI. Publicistică social-politică; Max Blecher – Opere complete, ediție îngrijită de Doris Mironescu ș.a.

· Cu prilejul colocviului internațional itinerant Ipostaze ale interculturalității în viața și opera lui Panait Istrati organizat de MNLR în octombrie anul acesta, publicăm și un album Panait Istrati (ediție bilingvă, română-franceză), într-o formulă grafică elegantă.

· Ana Selejan, cercetătoare recunoscută mai ales pentru studiile sale asupra perioadei realist-socialiste, își lansează un nou volum, Literatură mare. Literatură mică. Articole și studii literare, care glosează o serie de studii susținute public în diverse conferințe și cărora li se adaugă și câteva texte inedite, ce pun în discuție momente-cheie ale istoriei literaturii române: de la operele și contextul cultural al perioadei pașoptiste și până la analize dedicate lui Emil Cioran, Radu Gyr, Vintilă Horia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi sau Petru Dumitriu.

· În seria de titluri editate de Muzeul Naţional al Literaturii Române şi dedicate Centenarului Marii Uniri, 2018, se înscrie volumul Politica externă a României (1937) de Nicolae Titulescu, publicat în parteneriat cu Fundația Europeană Titulescu.

· Colecției de corespondență inedită „Postscriptum” i se adaugă volumulHaimanaua Singurătate. Epistole inedite. 1979-1988 de Aurel Dumitrașcu și Lucian Vasiliu, într-o ediție ilustrată de Ion Truică și conținând câteva fotografii mai puțin cunoscute ale celor doi și nu numai, din perioada amintită.

· În seria de autor Virgil Tănase a apărut un nou roman, Moartea care vine, pleacă și iar vine, ce se va lansa la târg în prezența scriitorului.

Vă așteptăm așadar la standul Editurii Muzeul Literaturii Române (nivel 3.20, stand 105) pentru mai multe noutăți editoriale, dar și pentru evenimentele de lansare unde cititorii au ocazia de a se întâlni cu profesori, critici literari și scriitori preferați!

Programul lansărilor poate fi consultat aici.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508