Ediția 2017 a Festivalului de Muzică Veche Bucureşti, dedicată clavecinului

nov. 14th, 2017 | By | Category: Eveniment

În perioada 13- 28 noiembrie 2017, capitala României va găzdui cea de-a XII-a ediţie a Festivalului de Muzică Veche Bucureşti. Subintitulat anul acesta „Clavecinissimo”, festivalul prezintă o serie de evenimente culturale de ținută, dedicate interpretării autentice a muzicii vechi. Anul acesta festivalul este dedicat instrumentului favorit al Barocului muzical european, clavecinul. Ediţia din acest an a festivalului debutează pe 13 noiembrie, cu recitalul cameral „Inspired by Corelli”, la Teatrul Evreiesc de Stat, urmat, pe 16 noiembrie, de „Toccami l’anima” – un recital de clavecin cu Marco Mencoboni (Italia), găzduit de Biserica Anglicană. Festivalul este dedicat muzicii vechi europene, de la piese medievale până la muzica renascentistă, barocă, bizantină. Concertele festivalului îmbină muzica, vizualul şi teatrul, angrenând publicul într-o serie de povești culturale născute din timpuri de odinioară. AgențiadeCarte.ro vă prezintă programul festivalului.

„Festivalul aduce, şi anul acesta, la Bucureşti, muzicieni de top din Spania, Germania, Italia şi România, care vor readuce în atenție sunete și sonorități din alte vremuri” spune Laurenţiu Constantin, directorul Festivalului de Muzică Veche Bucureşti (FMVB). „Am pregătit două săptămâni de descoperire a noutății muzicii vechi, laitmotiv-ul festivalului nostru, în compania unor artişti consacraţi din Europa şi din România”, mai spune Laurenţiu Constantin.

Pe 20 noiembrie, va avea loc recitalul solo de clavecin susţinut de Ketil Hausgand (Germania), „Bach and the French”, la Biserica Anglicană. Chiar a doua zi, pe 21 noiembrie, la MNAR (aripa Ştirbei), Ketil Haugsand va fi gazda „proiectului Taskin” – eveniment dedicat prezentării proiectului de restaurare a clavecinului istoric Taskin de la Muzeul Naţional Peleş.

Pe 23 noiembrie, festivalul programează „Clavecinissimo by French”, un spectacol de muzică barocă franceză, în sala de festivităţi a Institutului Cultural Român (Aleea. Alexandru 38).

Doi artişti de renume din Spania (Xavier Diaz-Latorre și Pedro Estevan) vor susţine, pe

25 noiembrie, concertul „Sones de palacio”, în cadrul maiestuos oferit de Sufrageria Regală a Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR).

Programul de concerte al ediţiei a XII-a a FMVB se încheie pe 28 noiembrie cu „Bach 2.1”, un concert ce propune ca repertoriu Integrala concertelor pentru două clavecine de Johann Sebastian Bach, la Sala Auditorium a MNAR.

Detalii suplimentare despre programul festivalului puteţi găsi pe www.earlymusic.ro.

Biletele la spectacolele festivalului se pot obţine prin rețelele Eventim și Kompostor.

Festivalul de Muzică Veche București este unul dintre cele mai importante evenimente

de muzică cultă din România, fiind cotat pe locul patru între „cele mai frecventate festivaluri din București” (conform Barometrului de consum cultural pe anul 2014 realizat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală).

Festivalul este considerat cel mai important eveniment de muzică veche din Sud-Estul Europei iar în 2015 a devenit membru al prestigioasei Rețele Europene de Muzică Veche (REMA).

CLAVECINISSIMO

FMVB 2017

Ediția a XII-a

Inspired by Corelli

Melinda (vioară barocă), Mircea (vioară barocă), Raluca (clavecin), Ciprian Câmpean (violoncel baroc), lăută/teorbă: (Andrej).

Luni, 13 noiembrie, 19,00. Teatrul Evreiesc de Stat

Toccami l’anima

Concert solo clavecin – Marco Mencoboni

Joi, 16 noiembrie, 19,00. Biserica Anglicană, repertoriu italian

Bach and the French

Concert solo clavecin – Ketil Haugsand

Luni, 20 noiembrie, 19,00. Biserica Anglicană, repertoriu francez (Forqueray, Rameau, D`Anglebert)

Eveniment Taskin

Prezentarea proiectului de restaurare a clavecinului Taskin de la M.N. Peleș

Marți, 21 noiembrie, 19,00. MNAR (Sălile de expoziții dinspre Str. Știrbei Vodă)

Clavecinissimo by French

Spectacol de muzică barocă franceză (in memoriam prof. Ogneanca Lefterescu).: Aysel Pușcașu, Ana Ghizdeanu, Evelin Brânzei, Roxana Neacșu, Raluca Enea (solo clavecin), Mariana Pachiș (scenografie, visuals), Laurențiu Calomfirescu (regie).

Vineri, 23 noiembrie, 19. Sala de festivități a Institutului Cultural Român.

Sones de palacio

Xavier Diaz Latorre (vihuela, chitară barocă) și Pedro Esteban (percuții).

Sâmbătă, 25 noiembrie 2017, ora 19.00. Sufrageria Regală (MNAR).

Bach 2.1

Concerte la două clavecine de J.S. Bach. Steffen Schlandt, Raluca Enea (clavecin), Melinda Beres, Mircea Ionescu (vioară barocă), Adorján Csaba (violă), Lázár Zsombor (violoncel), Szögyör Arpád (violone).

Marți, 28 noiembrie, 19,00. Sala Auditorium (MNAR).

Număr de vizualizări :890


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro