spot_img

Ediția 2017 a Festivalului de Muzică Veche Bucureşti, dedicată clavecinului

În perioada 13- 28 noiembrie 2017, capitala României va găzdui cea de-a XII-a ediţie a Festivalului de Muzică Veche Bucureşti. Subintitulat anul acesta „Clavecinissimo”, festivalul prezintă o serie de evenimente culturale de ținută, dedicate interpretării autentice a muzicii vechi. Anul acesta festivalul este dedicat instrumentului favorit al Barocului muzical european, clavecinul. Ediţia din acest an a festivalului debutează pe 13 noiembrie, cu recitalul cameral „Inspired by Corelli”, la Teatrul Evreiesc de Stat, urmat, pe 16 noiembrie, de „Toccami l’anima” – un recital de clavecin cu Marco Mencoboni (Italia), găzduit de Biserica Anglicană. Festivalul este dedicat muzicii vechi europene, de la piese medievale până la muzica renascentistă, barocă, bizantină. Concertele festivalului îmbină muzica, vizualul şi teatrul, angrenând publicul într-o serie de povești culturale născute din timpuri de odinioară. AgențiadeCarte.ro vă prezintă programul festivalului.

„Festivalul aduce, şi anul acesta, la Bucureşti, muzicieni de top din Spania, Germania, Italia şi România, care vor readuce în atenție sunete și sonorități din alte vremuri” spune Laurenţiu Constantin, directorul Festivalului de Muzică Veche Bucureşti (FMVB). „Am pregătit două săptămâni de descoperire a noutății muzicii vechi, laitmotiv-ul festivalului nostru, în compania unor artişti consacraţi din Europa şi din România”, mai spune Laurenţiu Constantin.

Pe 20 noiembrie, va avea loc recitalul solo de clavecin susţinut de Ketil Hausgand (Germania), „Bach and the French”, la Biserica Anglicană. Chiar a doua zi, pe 21 noiembrie, la MNAR (aripa Ştirbei), Ketil Haugsand va fi gazda „proiectului Taskin” – eveniment dedicat prezentării proiectului de restaurare a clavecinului istoric Taskin de la Muzeul Naţional Peleş.

Pe 23 noiembrie, festivalul programează „Clavecinissimo by French”, un spectacol de muzică barocă franceză, în sala de festivităţi a Institutului Cultural Român (Aleea. Alexandru 38).

Doi artişti de renume din Spania (Xavier Diaz-Latorre și Pedro Estevan) vor susţine, pe

25 noiembrie, concertul „Sones de palacio”, în cadrul maiestuos oferit de Sufrageria Regală a Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR).

Programul de concerte al ediţiei a XII-a a FMVB se încheie pe 28 noiembrie cu „Bach 2.1”, un concert ce propune ca repertoriu Integrala concertelor pentru două clavecine de Johann Sebastian Bach, la Sala Auditorium a MNAR.

Detalii suplimentare despre programul festivalului puteţi găsi pe www.earlymusic.ro.

Biletele la spectacolele festivalului se pot obţine prin rețelele Eventim și Kompostor.

Festivalul de Muzică Veche București este unul dintre cele mai importante evenimente

de muzică cultă din România, fiind cotat pe locul patru între „cele mai frecventate festivaluri din București” (conform Barometrului de consum cultural pe anul 2014 realizat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală).

Festivalul este considerat cel mai important eveniment de muzică veche din Sud-Estul Europei iar în 2015 a devenit membru al prestigioasei Rețele Europene de Muzică Veche (REMA).

CLAVECINISSIMO

FMVB 2017

Ediția a XII-a

Inspired by Corelli

Melinda (vioară barocă), Mircea (vioară barocă), Raluca (clavecin), Ciprian Câmpean (violoncel baroc), lăută/teorbă: (Andrej).

Luni, 13 noiembrie, 19,00. Teatrul Evreiesc de Stat

Toccami l’anima

Concert solo clavecin – Marco Mencoboni

Joi, 16 noiembrie, 19,00. Biserica Anglicană, repertoriu italian

Bach and the French

Concert solo clavecin – Ketil Haugsand

Luni, 20 noiembrie, 19,00. Biserica Anglicană, repertoriu francez (Forqueray, Rameau, D`Anglebert)

Eveniment Taskin

Prezentarea proiectului de restaurare a clavecinului Taskin de la M.N. Peleș

Marți, 21 noiembrie, 19,00. MNAR (Sălile de expoziții dinspre Str. Știrbei Vodă)

Clavecinissimo by French

Spectacol de muzică barocă franceză (in memoriam prof. Ogneanca Lefterescu).: Aysel Pușcașu, Ana Ghizdeanu, Evelin Brânzei, Roxana Neacșu, Raluca Enea (solo clavecin), Mariana Pachiș (scenografie, visuals), Laurențiu Calomfirescu (regie).

Vineri, 23 noiembrie, 19. Sala de festivități a Institutului Cultural Român.

Sones de palacio

Xavier Diaz Latorre (vihuela, chitară barocă) și Pedro Esteban (percuții).

Sâmbătă, 25 noiembrie 2017, ora 19.00. Sufrageria Regală (MNAR).

Bach 2.1

Concerte la două clavecine de J.S. Bach. Steffen Schlandt, Raluca Enea (clavecin), Melinda Beres, Mircea Ionescu (vioară barocă), Adorján Csaba (violă), Lázár Zsombor (violoncel), Szögyör Arpád (violone).

Marți, 28 noiembrie, 19,00. Sala Auditorium (MNAR).

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508