Dezbaterea cu tema: „Centenarul Marii Uniri – identitatea națională ‘sub asediu’?”, la Gaudeamus

nov. 21st, 2017 | By | Category: Postcard

Sâmbătă, 25 noiembrie 2017, orele 19.00, PEN România vă invită, în cadrul Târgului de carte Gaudeamus, București,  în spațiul 7.7 etaj (Romexpo), la dezbaterea cu tema: „Centenarul Marii Uniri – identitatea națională ‘sub asediu’?”. Discuția va fi moderată de scriitorii Miruna Vlada și Caius Dobrescu. Invitați: Vintilă Mihăilescu, Gabriela Adameșteanu, Sorin Alexandrescu, Magda Cârneci, Bogdan Ghiu, Adrian Lăcătuș. Intrarea este liberă.

România se pregăteşte pentru aniversarea Centenarului Marii Uniri, dar controversele nu au întârziat să apară. La Guvern există un departament specializat, iar la numele Ministerului Culturii a fost adăugată sintagma “și identității naționale”. Concomitent, guvernul de la Budapesta a creat un departament la intitulat „Trianon 100” și a angajat Academia Maghiară de Ştiinţe într-un proiect de cinci ani care vizează „completarea, sintetizarea şi promovarea cunoştinţelor legate de Tratatul de Pace de la Trianon de după Primul Război Mondial.” Academia Română a lansat în luna mai a acestui an o atenționare menționând că prin acest proiect “autoritățile din Ungaria au pus la cale un plan pentru sabotarea evenimentelor prilejuite de cei 100 de ani de când Transilvania a devenit parte a României”.

Este această “gâlceavă” pe teme istorice și identitare un nou prilej de manifestare a “excepționalismului românesc”? Care e poziția scriitorilor pe acest subiect? Pornind de la argumentele volumului coordonat de Vintilă Mihăilescu „De ce e Romania astfel?” (Polirom, 2017), dorim să problematizăm tema identității naționale și a formelor sale de manifestare și comunicare publică ce se vor desfășura cu ocazia centenarului Marii Uniri de anul viitor. În actualul context european, marcat de populism și de Brexit, considerăm că este un moment oportun să discutăm poziția scriitorilor români pe tema identității naționale ‘sub asediu’.

www.penromania.ro

Număr de vizualizări :916


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro