”Muzeele Literaturii Române, exemple de memorare a culturii naționale”

nov. 21st, 2017 | By | Category: Postcard

Marți, 28 noiembrie 2017, ora 19.00, la Universitatea Makedonia din Salonic, cu prilejul Zilei Naționale a României, Ioan Cristescu și Dan Lungu vor prezenta Muzeul Național al Literaturii Române din București și Muzeul Național al Literaturii Române din Iași, în cadrul evenimentului ”Muzeele Literaturii Române, exemple de memorare a culturii naționale”. Printre grupurile țintă ale proiectului se află studenții și profesorii facultăților cu limba de predare română din Grecia de nord: Universitatea Makedonia din Salonic, Universitatea Aristotel din Salonic, Universitatea Democrit din Komotini, Institutul de Limbi Balcanice din Salonic, editurile cu care România colaborează anual la editarea scriitorilor români și la organizarea Târgului International de Carte de la Salonic, critici literari, oameni de cultură eleni, membri ai comunitătii românești din Salonic. Cele două prezentări vor fi însoțite, la final, de un moment artistic de suprapunere a lecturii unor texte literare peste o interpretare la pian.

Prezentările vor face referire la istoria, organizarea și conținutul acestor muzee și vor fi însoțite de traducere simultană în limba greacă. Acest tip de muzeu, al literaturii, nu există în Grecia, deci poate reprezenta un prilej de a sublinia preocuparea constantă în conservarea identității culturale. În același timp culturile română și greacă au fost, așa cum dovedesc materialele respectivelor muzee, împletite la începuturi o lungă perioadă istorică, ceea ce oferă Greciei prilejul să se regăsească în exponatele noastre, într-un complex cultural al țărilor din Balcani.

Elena Monica Voudouris va susține în cadrul evenimentului ce va avea loc în data de 28 noiembrie 2017 prelegerea: Lectura din Descriptio Moldaviae de Dimitrie Cantemir.

Desfășurarea evenimentului – 28 noiembrie 2017:

1. Discurs rectorul Universității din Salonic

2. Salută participarea cei doi organizatori: consulul din partea consulatului Salonic și Elena Monica Voudouris din partea Balkaniei Contemporane

3. Ioan Cristescu, directorul Muzeului literaturii Bucuresti – prelegerea„De ce un muzeu al literaturii naționale?“

4. Dan Lungu – prelegerea „Festivalul Internațional de Literatură și Traducere (FILIT), un experiment fondator“

5. Moment artistic: Lectură din Descriptio Moldaviae de Dimitrie Cantemir în interpretarea Elena Monica Voudouris, acompaniată de muzica de Dimitrie Cantemir, în interpretarea Elyonei Siniari și a colaboratorilor ei la instrumente traditionale balkanice.

Număr de vizualizări :996


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro