spot_img

#teatrulschimbălumea

Luni, 16 octombrie, 2017, la Hotelul Novotel (Sala Paris), a avut loc conferința de presă dedicată celei de-a 27-a ediții a Festivalului Național de Teatru, care se va desfășura în perioada 20 octombrie – 30 octombrie 2017. La conferință au participat directorul artistic al Festivalului, criticul de teatru Marina Constantinescu, domnul Ion Caramitru, președinte UNITER și director al Teatrului Național din București, doamna primar al capitalei, Gabriela Vrânceanu-Firea, domnul Lucian Romașcanu, ministrul culturii și identității naționale, doamna Liliana Țuroiu, director al Institutului Cultural Român, domnul Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial- Departamentul Cultură, Culte şi Centenar, doamna Margareta Pâslaru, domnul Nicu Alifantis, domnul Victor Rebengiuc. În sală s-au mai aflat și alte personalități ale lumii culturale românești, dar și numeroși ziariști. Cea de-a 27-a ediție a FNT îi este dedicată marelui actor Victor Rebengiuc.

Marina Constantinescu: ”Am ales acest loc pentru conferința de presă pentru că între anii 1848-1852, pe locul din Calea Victoriei unde se află astăzi hotelul Novotel, se afla Teatrul Naţional.  Într-adevăr #teatrulschimbălumea pentru că face ca totul să meargă mai departe. Am vrea ca toată lumea să fie cel puțin la fel de bucuroasă cum am fost noi muncind mai mult de un an la această ediție pe care o consider cea mai de anvergură și mai complexă de până acum. Stagiunea a fost ofertantă și am încercat să construim evenimente. Sunt foarte fericită că anul acesta putem face din nou o coproducție ca orice mare festival de teatru. Este vorba despre A treisprezecea noapte– un spectacol-coupe de Nicu Alifantis. Un alt moment special va fi evenimentul IN MEMORIAM ADRIAN ENESCU.

Gabriela Vrânceanu-Firea: ”Pentru Primăria Generală a Capitalei este un privilegiu să fie partenerul Festivalului Național de Teatru și în acest an așa cum a fost și anul trecut. Implicarea Primăriei Generale a Capitalei în viața culturală este extrem de importantă. Cultura înseamnă esența vieții noastre. Noi suntem cu toții trecători, dar ceea ce se întâmplă în cultură este peren și trebuie să-i prețuim mai ales când sunt în viață pe marii actori, pe marii regizori, pe oamenii care fac posibile astfel de evenimente. Și în viitor Primăria Generală a Capitalei va fi alături de toate evenimentele culturale din capitală, fie că le organizează chiar ea, fie că  este co-organizator. Întotdeauna vom fi aici unde cultura este respectată și oamenii de artă sunt puși în prim plan.”

Sergiu Nistor: ”Acest festival se află sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, Klaus Iohannis. Acest Patronaj nu înseamnă că președintele se erijează în vreun judecător al artei dramatice ci doar remarcă rolul fundamental al artei, al culturii, al teatrului, în păstrarea valorilor și în păstrarea unei normalități a societății. #teatrulschimbălumea nu este altceva decât o asumare a acestei normalități că schimbarea este cea care ne lasă să fim aceeași dacă în ființa noastră avem valorile umane. Peste două zile Președintele României va fi oaspetele unei ceremonii speciale ce îi este dedicată marelui actor Victor Rebengiuc.

Liliana Țuroiu: ”Cultura stabilește punți extraordinare între oameni, între artiști, între instituții. Bucureștiul prin acest festival și prin alte câteva manifestări se află pe harta culturală a Europei și a lumii. În calitate de director al ICR vreau să vă spun că acest festival este pentru noi o mare bucurie, prin faptul că suntem parteneri, dar și pentru ocazia de a selecționa alături de dumneavoastră cele mai importante piese, cei mai reprezentativi artiști. Prin misiunea pe care ICR o are și prin reprezentanțele pe care le avem în străinătate , ICR poate itinera aceste valori și le pot face cunoscute mai mult. ”

AgențiadeCarte.ro vă prezintă câteva dintre evenimentele ce se vor desfășura în cadrul FNT 2017.

  • Nume binecunoscute ale scenei mondiale precum Robert Lepage, Evgeny Mironov, Angelin Preljocaj, Juliette Binoche sau pianistul francez Alexandre Tharaud vor fi prezente între 20 şi 30 octombrie 2017 la București. Este pentru prima dată când Robert Lepage și Juliette Binoche vin în România, dar este o premieră și pentru Angelin Preljocaj, care vine de această dată în FNT şi în calitate de regizor de film.
  • Un moment special al programului de manifestări culturale oferite publicului în cadrul Festivalului Naţional de Teatru îl va reprezenta dialogul public organizat pe scena Ateneului Român, ce va reuni două personalităţi de prima mărime ale lumii artistice contemporane, doi oameni care trăiesc de mai bine de 50 de ani cu, din şi prin teatru, aducându-şi – fiecare în felul său – contribuţii esenţiale la dezvoltarea artei scenice. Este vorba de eminentul om de cultură George Banu – profesor, teoretician și reputat critic al teatrului european şi de inegalabilul Ion Caramitru – actor, regizor, director al Teatrului Naţional Bucureşti.
  • Cu ocazia aniversării a 120 de ani de la nașterea lui George Löwendal – nume de referinţă al mișcării teatrale și artistice românești – Festivalul Naţional de Teatru propune publicului interesat o serie de manifestări dedicate creaţiei acestui remarcabil artist.
  • Pe parcursul celor unsprezece zile de Festival, FNT oferă publicului opt expoziţii, opt locuri de popas care pot induce o dimensiune precisă a efemerului teatrului, prin valoarea de simbol a momentului artistic surprins în imagine: prin intermediul tehnicii fotografice, prin schiţe de decor şi costume, prin afiş, pictură, sau chiar prin obiectul de teatru însuşi.
  • Vor fi lansate 25 de titluri de carte dedicată artelor scenei – scrieri dramatice, proză, eseuri, monografii, studii, traduceri sau antologii – semnate de nume sonore aparţinând lumii spectacolului, între care: George Banu, Augusto Boal, Ion Cazaban, Michael Chekhov, Oltiţa Cîntec, Mircea Daneliuc, Rainer Werner Fassbinder, Florica Ichim, Olga Delia Mateescu, Mihai Măniuţiu, Cristina Modreanu, Ana Maria Nistor, Lucian Pintilie, Joël Pommerat, Cristina Rusiecki, Eugenia Șarvari, Alexandru Tatos, Nic Ularu, sau Sanda Vişan (ordinea este, desigur, alfabetică).
  • Pe lângă programele comune şi mediatizarea de mare anvergură prin cele patru posturi principale ale Radio România (Actualităţi, Cultural, Internaţional, Bucureşti FM), Redacţia TEATRU a SRR oferă în perioada de desfăşurare a FNT un adevărat festival în Festival, prin difuzarea în întreaga ţară a 42 de producţii realizate de Teatrul Naţional Radiofonic. Spiritul Thaliei va pătrunde astfel în fiecare casă, dând efervescenţei teatrale ce va cuprinde Capitala între 20 și 30 octombrie o anvergură literalmente naţională. Anul acesta, selecţia pieselor de teatru radiofonic propusă se conturează în jurul personalităţii celui căruia îi este dedicată cea de-a 27-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru: actorul Victor Rebengiuc.
  • Won Won Myeong și Yutaka Nakata – doi dintre renumiții dansatori și coregrafi colaboratori ai Companiei Carolyn Carlson – revin în România în cadrul Festivalului Național de Teatru pentru a susține, timp de o săptămână, un workshop de dans contemporan. Workshop-ul se va desfășura în perioada 20 – 26 octombrie 2017 și este dedicat dansatorilor, coregrafilor și actorilor români, cu vârsta de peste 18 ani.
  • Festivalul Naţional de Teatru, la cea de-a 27-a ediție, sprijină campania de fundraising pentru Construirea primei Clinici integrate de Oncologie și Radioterapie, la Spitalul de Copii „Marie Curie” din București, proiect ce va fi realizat de Asociația Dăruiește Viață.

Ediţia din 2017 se va desfăşura, pentru al treilea an consecutiv, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, Klaus Iohannis. Festivalul Național de Teatru este produs de UNITER, ARCUB şi Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti şi este finanţat de Ministerul Culturii și Identității Naționale şi Primăria Municipiului Bucureşti. Partener: Institutul Cultural Român. BRD – Groupe Société Générale rămâne sponsorul principal al evenimentului, Farmexim fiind unul dintre cei mai importanţi parteneri din acest an.

Detalii: fnt.ro/2017/program/

Simona IONIȚĂ

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508