spot_img

Lansarea volumului ”Muzicianul de geniu în imagini, volumul 2”

Institutul Cultural Român a continuat seria de evenimente din cadrul programului „Luna Enescu la ICR”, prin lansarea volumului ”George Enescu – Muzicianul de geniu în imagini, volumul 2, în colaborare cu Muzeul Național „George Enescu”. Evenimentul a reunit joi, 26 octombrie 2017, de la ora 18.00, în aula Muzeului Național George Enescu, numeroase personalități culturale, muzicologi, oameni interesați de personalitatea marelui compozitor și dirijor. Cei prezenți au asistat la un dialog al ideilor și la mărturii emoționante despre George Enescu, dar și despre muzicologul Viorel Cosma, autorul volumului, care a plecat dintre noi în urmă cu doar câteva luni.

În partea a doua a evenimentului, cei prezenți s-au bucurat de un recital cameral susținut de Gabriel Croitoru (vioară), Marin Cazacu (violoncel) și Iulian Ochescu (pian). Au fost interpretate lucrări de George Enescu, Constantin Dimitrescu, Paul Constantinescu și Béla Bartók.

„ICR este onorat că face parte, printr-o parte consistentă a activității noastre de promovare a valorilor culturale, din această familie a muzicii românești. Programul „Luna Enescu la ICR” a fost rezultatul firesc al numeroaselor acțiuni pe care reprezentanțele ICR le-au derulat în străinătate, cu o frecvență aproape lunară, dar mai ales al succesului pe care fiecare eveniment în parte l-a avut în marile capitale culturale ale lumii. George Enescu a reușit să surprindă esența poporului român în muzica lui, prezentă acum pe scene prestigioase. Cu doar o lună în urmă, Orchestra Filarmonicii din Londra a deschis stagiunea cu Oedipe, sub bagheta maestrului Vladimir Jurowski, generând ropote de aplauze din partea celor peste 2.500 de spectatori. Sunt convinsă că, după un asemenea moment de vârf, muzica lui Enescu va ajunge acolo unde îi este locul, în repertoriile marilor instituții muzicale din Europa. La acest lucru a contribuit și directorul artistic al Filarmonicii din Londra, domnul Timothy Walker, care a accentuat în discursul său, ținut cu ocazia premierei, extraordinara colaborare pe care o are cu toți partenerii români, menționând domnia sa Festivalul Internațional George Enescu și Institutul Cultural Român” a declarat doamna Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român.

La rândul său, doamna Cristina-Liliana Andrei, directorul Muzeului George Enescu, a spus: „Muzeul George Enescu are un parteneriat extraordinar cu Institutul Cultural Român. Încă din 2003 am început să edităm împreună lucrări legate de personalitatea lui George Enescu. Este vorba despre un număr însemnat de lucrări camerale inedite, descoperite în arhivele noastre de violonistul Sherban Lupu. Au urmat numeroase alte cărți, iar azi lansăm cea mai recentă apariție editorială, ca urmare a acestei colaborări extrem de fructuoase. Mulțumesc conducerii ICR pentru inițiativa extraordinară  de a avea o întreagă lună dedicată lui Enescu. Îmi este greu să vorbesc despre acest volum, pentru că este ultimul realizat de maestrul Viorel Cosma. Din fericire a reușit să adune tot materialul necesar pentru această editare extraordinară, care nu înseamnă doar condiții grafice excelente, ci și un mod deosebit de a pune în circulație valori precum George Enescu. ICR, prin filialele din străinătate, mai ales, face lucruri extraordinare în această privință”.

”Nu știu să spun dacă ce lansăm astăzi este mai degrabă o carte sau un album” a punctat domnul Mihai Cosma, muzicolog. ”Aș prefera să spun că este un album care se auto-povestește, un album care descrie și te îndrumă, care îți ghidează pașii și te călăuzește prin cariera lui George Enescu, aproape mai bine decât dacă ar fi fost o volum de text muzicologic. Este o foarte nimerită combinație între imagine și text. În acest al doilea volum se prezintă viața din perioada maturității și din ultimii ani ai vieții maestrului, care este și cea mai semnificativă din punctul de vedere al creației. Este perioada în care compozitorul termină Oedipe și o prezintă lucrarea la Opera din Paris, în 1936. Este perioada în care George Enescu se afirmă ca unul dintre dirijorii mari ai lumii, prin turneele desfășurate în perioada interbelică în SUA. Ziarele vremii menționează ca notabil evenimentul constituit de sosirea lui George Enescu, însoțit de soție. El a fost primit ca una dintre marile personalități mondiale ale muzicii.”

Fiica regretatului autor al volumului Enescu – muzicianul de geniu în imagini, doamna Roxana Cosma, a adăugat: „Viorel Cosma a realizat această carte care să fie o trecere între prezența lui fizică și moștenirea pe care a lăsat-o. Din păcate este un proiect editorial pe care nu a apucat să îl vadă ieșind de sub tipar. L-a iubit și la îndrăgit foarte mult pe Enescu. Mă bucur să vă pot spune că, de la înființarea ICR de către Augustin Buzura, la noi în casă se vorbea tot timpul despre proiecte, despre promovarea culturii și a muzicii românești în străinătate.”

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508