Lansarea volumelor „De-ale vieții” și „Lumină și umbră”, de Dorel Ghemu

oct. 26th, 2017 | By | Category: Agenda de carte

Duminică, 5 noiembrie 2017, ora 11:00, la Muzeul Unirii Iași, va avea loc lansarea volumelor „De-ale vieții” și „Lumină și umbră”, apărute la editura Panfilius, autor prof. Dorel Ghemu. Prezintă prof. Elena Leonte, publicist și editor de carte. Invitați: Tudorel Tupiluș, președintele Asociației Nevăzătorilor din România și prof.drd. Luminița-Maria Agache-Ivan. Momentul va fi marcat de un recital la pian susținut de Alex Marinescu. Evenimentul va fi moderat de Aurica Ichim și Irena Ioana Brodoceanu. Organizatorul evenimentului este Asociația Nevăzătorilor din România, Filiala Județeană Iași.

Profesorul Dorel Ghemu s-a născut pe 20 februarie 1951, în comuna Românești, jud. Iași. La vârsta de numai 9 ani suferă un accident în urma căruia este nevoit să-și urmeze pregătirea la Școala Specială pentru Nevăzători din Târgu Frumos. Cursurile liceale le face la Liceul Special pentru Nevăzători din Cluj-Napoca, pe atunci singurul liceu special pentru elevii cu deficiențe de vedere. În 1973 este admis la Facultatea de Filologie, secția română – italiană, a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, numărându-se printre cei mai studioși studenți ai promoției sale. După terminarea cursurilor universitare activează ca profesor la Școala Specială pentru Nevăzători din Târgu Frumos (în prezent Liceul Special Moldova).

Primele poezii le scrie în timpul adolescenței, unele fiind publicate în Revista Viață nouă (Litera noastră în prezent) a Asociației Nevăzătorilor din România.

În timpul anilor de studenție de la Iași își consolidează activitatea poetică, publicând poezii în revista Viața studențească și participând la mai multe concursuri de proză și de poezie organizate de Asociația Nevăzătorilor, obținând mai multe premii.

Debutează editorial în aprilie 2001 cu volumul Primenire, volum revizuit și reeditat în 2016 la editura Pamfilius din Iași. În martie 2017 și în iulie, același an, îi apar, la aceeași editură, volumele De-ale vieții și Lumină și umbră în care sunt inserate poezii ale maturității sale artistice.

Număr de vizualizări :939


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro