Întâlnire muzicală cu Doina Lavric Parghel, la MNLR

oct. 24th, 2017 | By | Category: Eveniment

Joi, 26 octombrie 2017, de la ora 18.00, Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la o întâlnire muzicală cu Doina Lavric Parghel, ”O cobză, o doină și… o poveste”. Dacă aveți răbdare, dorință și stare să ascultați povești rostite pe strune de cobză sunteți invitați în Mansarda MNLR pentru a vă bucura de această întâlnire stranie și neobișnuită în peisajul citadin, aproape pierdută în spațiul rural. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Venită din Suceava în Bucureşti la îndemnul lui Grigore Leşe, Doina LAVRIC PARGHEL şi-a şlefuit continuu talentul, cu migală şi răbdare, până a ajuns să strălucească precum diamantul. După ce a scos discul Poveste din Bucovina, însoţit de un album grafic impresionant semnat Virgiliu Parghel, pictor şi grafician consacrat, lumea a aflat ce povestitoare neîntrecută este. De ce muzică tradițională și nu populară? Pentru că sunt amintiri de demult, unele de pe vremea când nu ajungea cu creştetul dincolo de tăblia mesei. „Las’, că nu pricepe!”, i se spunea de cei mai bătrâni, când era surprinsă prin preajmă şi nu se cădea, spuneau ei, să asculte. Dar pricepea tot. Iar ce nu pricepea rămânea în mintea ei şi căuta mai târziu înțelegere. Poveștile de atunci, trăirile de mai târziu și starea de A FI a lui Astăzi au fost aşternute în cântece. Dar nu în orice fel de cântece, ci în acelea vechi, ascunse în inimile bătrânilor care au ținut viu pământul românesc cu rugăciunile lor. Doina Lavric Parghel a adunat de prin satele pe care le-a bătut cu piciorul, ca profesoară de limba română, cântece pe care, în afară de ea, astăzi nu le mai știe nimeni. Simplu, direct, fără cuvinte mari. Doar ceea ce inima ei a simţit. De acolo de unde vine Doina Lavric Parghel toată lumea spunea povești, „la desfăcatul păpușoiului, la desfăcat grăunțele pentru moară, la moară, la scărmănat lâna, la scărmănat pene. Iarna, mai ales, aveai când povesti, că nopțile-s ca anii de lungi și ai timp și să lucri, și să stai la cuvânt. Obiceiul era ca ori să spui și tu o poveste, ori să zici: Bogdaprosti! Dumnezău să-ți răsplătească!”

Număr de vizualizări :534


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro