spot_img

IN MEMORIAM – PRINȚESA MARINA STURDZA

Fundația Hope and Homes for Children a trimis, pe adresa redacției AgențiadeCarte.ro, un comunicat de presă prin care își exprimă regretul pentru trecerea în nefiinţă a Prințesei Marina Sturdza. Vă prezentăm textul integral al comunicatului.

”Întreaga echipă a Fundației Hope and Homes for Children este în doliu după pierderea Prințesei Marina Sturdza, sub patronajul căreia ne-am desfășurat ani de zile activitatea, un om care ne-a inspirat pe fiecare dintre noi să ne trăim viețile pentru a face bine celor din jur.

Prințesa Marina Sturdza s-a stins duminică, 22 octombrie, la reședința sa din New York, după o viață exemplară, a cărei ultimă jumătate a fost aproape în întregime dedicată cauzelor caritabile. Zilele acestea ne gândim la miile de copii a căror viață a devenit mai bună mulțumită implicării Prințesei Marina Sturdza.

Redăm gândurile câtorva membri ai echipei care au cunoscut-o îndeaproape și care au avut privilegiul să lucreze cu ea în toți anii în care a fost alături de programele Fundației:

Amalia Enache, ambasador al Fundației Hope and Homes for Children

„Prințesa Marina Sturdza este cea care a văzut în mine dincolo de jurnalistul Amalia Enache, dincolo de singura implicare pe care o avusesem astfel în societate până la întâlnirea noastră. Prințesa mi-a propus să mă implic în filantropie, ea mi-a vorbit pentru prima dată despre Hope and Homes for Children și lor despre mine, ea m-a însoțit la Baia Mare să văd cu ochii mei ce facuse deja organizația, ea mi-a prezentat oameni talentați și interesanți, pentru că avea acest dar nemaipomenit, să vadă în toți cele mai frumoase însușiri și cel mai mare potențial.

A făcut atât de mult bine oamenilor din jur, dar și copiilor abandonați, bolnavilor care au nevoie de îngrijiri paliative, cladirilor de patrimoniu amenințate cu distrugerea încât istoria recentă a României o are marcată în dreptul celor nobili dincolo de titluri. Spunea «am să te chem» când urma să mă sune, iar eu am să o chem mereu în mintea mea când am să vreau să fiu mai bună.”

Mark Waddington, Chief Executive Officer, Hope and Homes for Children

„Prințesa Sturdza a fost unul dintre cei mai activi patroni ai programelor noastre din întreaga lume. Implicarea ei, făcută de multe ori cu delicatețe și întotdeauna cu multă demnitate, ne-a permis să îmbunătățim viețile a mii de copii care se bucură acum de căldura unei familii. Iar asta nu numai în România și Moldova, ci și în multe alte țări din întreaga lume.

Când am cunoscut-o pentru prima dată, mi-a fost evident că bunătatea nesfârșită a sufletului ei era pe măsura curajului și a hotărârii cu care lupta pentru a lăsa în urmă o lume mai bună decât cea în care se găsea. Determinarea ei n-a slăbit nicio clipă în toți acești ani, iar eu cred că a reușit în ce și-a propus.”

Ștefan Dărăbuș, director regional, Hope and Homes for Children Europa Centrală și de Sud

„Sunt pe lumea asta oameni care îți dau putere și curaj să îți urmezi visele și să le faci să devină realitate. De 20 de ani, de când am avut privilegiul să o cunosc, așa a fost prințesa Marina Sturdza pentru mine. Căldura și umanismul ei m-au inspirat întotdeauna. Cei din jurul ei au fost mereu mai importanți pentru ea, decât ea însăși. A făcut enorm de mult pentru țara ei. Cred că și țara ei ar fi trebuit să facă mult mai mult pentru ea. ”

Dragoș Bucurenci, director de dezvoltare, Hope and Homes for Children România

„Îi datorez Marinei Sturdza privilegiul de a lucra cu Fundația Hope and Homes for Children. Este doar unul dintre darurile pe care mi le-a făcut cu înțelepciune și cu delicatețe și pentru care am să-i fiu întotdeauna recunoscător.

Avea un talent extraordinar de a vedea tot ce poate fi făcut mai bine în societate și de a-i aduna laolaltă pentru cei care pot face lucrurile să se întâmple.

Nu mi-o pot aminti altfel decât la evenimente caritabile, fie că erau la București, la Londra sau la Chișinău. Era neobosită în a-i ajuta pe ceilalți și ne convingea pe toți, cu optimismul ei contagios, că lucrurile se vor îndrepta, că eforturile noastre au un sens, că lupta merită dusă mai departe. Nu știu mulți oameni care să nu fi fost subjugați de grația ei, de felul ei cuceritor de a fi. Era cu adevărat venită din altă lume, din lumea veche a României, și nu avea de gând să lase în urmă o lume mai puțin bună.

Ne-a inspirat pe fiecare dintre cei care am iubit-o să ne trăim viețile cu un țel mai mare decât binele personal. N-o putem cinsti mai bine decât urmându-i exemplul.“

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508