Grupul european DUMItRIO, pe scena Arcub

oct. 30th, 2017 | By | Category: Eveniment

După Amsterdam, Utrecht și Rotterdam, DUMItRIO lansează la București cel mai nou album, ”Proverbe”, un material discografic cotat excelent de revista All About Jazz. Joi, 9 noiembrie 2017, de la ora 19.30, grupul european DUMItRIO aduce la ARCUB folclorul românesc, jazz, broken grooves și improvizația spontană într-un concert premieră, care face parte din stagiunea Jazz @ ARCUB – Artist in Residence, curatoriată de Mircea Tiberian și organizată de ARCUB, cu sprijinul Primăriei Capitalei.

„O atmosferă captivantă, inspirată de folclorul românesc și construită pornind de la universul proverbelor translatat în improvizația muzicală liberă”, așa era descris, în iunie 2017, de revista All About Jazz cel mai nou album semnat DUMItRIO. Trupa este recunoscută în Europa pentru modul în care explorează jazzul în relație cu elemente de muzică clasică, post-rock, alternativ, electro și fusion.

Proverbe este al doilea album al trioului DUMItRIO, format în 2010, în Olanda, din trei muzicieni originari din Italia, Slovenia și România. Comparativ cu albumul de debut, Future Nostalgia, DUMItRIO adaugă pentru Proverbe vioara, viola și violoncelul formulei clasice de chitară – contrabas – tobe și creează o atmosferă magică cu iz românesc. Noul album este construit pe baza a patru proverbe rostite de bunica muzicianului român George Dumitriu, redate ciclic și integrate în improvizații dinamice de „broken grooves” și „loop-uri multi-layered”.

DUMItRIO Proverbe

George Dumitriu (RO, NL) – violă, vioară, chitară | Mattia Magatelli (I) – contrabas, violoncel, bas electric | Kristijan Krajnčan (SI) – tobe

Liderul trioului, George Dumitriu este chitarist, violist, violonist și profesor de muzică la Conservatorul din Amsterdam. Câștigătorul a diverse premii internaționale, artistul român a lucrat cu Benny Golson, Ambrose Akinmusire, Michael Moore și mulți alții. Contrabasistul Mattia Magatelli are un portofoliu de concerte și colaborări în mai mult de 20 de țări, cea mai notabilă fiind colaborarea cu Kaja Draksler Acropolis Quintet. Originar din Slovenia, Kristijan Krajnčan cântă la violoncelul clasic de la vârsta de cinci ani, iar la baterie de la zece ani. Numele lui apare în peste 30 de înregistrări. Pe lângă concertele internaționale, compune muzica pentru filme de lungmetraj și scurtmetraj. Cei trei muzicieni europeni au concertat împreună în săli prestigioase precum

Bimhuis Amsterdam, Konzerthaus Berlin sau la festivaluri precum 12Points (Dublin), Akbank Jazz (Istanbul), Gărâna Jazz.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe http://arcub.ro/ și http://www.bilet.ro/ sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB (Strada Lipscani, nr. 84-90).

Prețuri: 35 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei (Categoria II).

Eveniment Facebook: https://www.facebook.com/events/365214520579966/

Despre ARTIST IN RESIDENCE

Inaugurat în 2016, Jazz @ ARCUB – ARTIST IN RESIDENCE invită muzicienii de jazz din România să curatorieze un sezon de concerte cu o temă propusă de ei înșiși. Modelat după programe similare din San Francisco, New York și Amsterdam, ARTIST IN RESIDENCE prezintă în premieră publicului bucureștean proiecte originale ce ilustrează tema stagiunii. Programul se remarcă printr-o selecție spectaculoasă de muzicieni români și internaționali. Curatorul artist al celei de-a doua stagiuni ARTIST IN RESIDENCE este pianistul și compozitorul Mircea Tiberian, iar tema propusă de acesta este Jazz – un limbaj muzical al viitorului”.

“În zilele noastre lumea muzicii e din ce în ce mai distinct împărțită între larga majoritate, consumatoare a unor produse de serie simpliste, predictibile, lipsite de orice potențial creativ și o minoritate rezistentă, deschisă  încă spre firesc, spre arta vie. În acest peisaj schizoid muzicianul de jazz, creatorul de muzică în timp real se pare că posedă încă mijloacele de supraviețuire. O dovedește numărul din ce în ce mai mare de improvizatori într-un context instituțional destul de puțin ofertant. Ce-i determină pe muzicieni să aleaga această cale a expresiei artistice? Se pare că a face muzică improvizată, a o elabora în colectiv e, până la urmă, o îndeletnicire plăcută ce se și potrivește mai bine noilor comandamente  moral-sociale sau estetice ale contemporaneității. Așa se explică, pe lângă numărul crescând, și mobilitatea  acestor creatori spontani, prezenți în mai toate sectoarele vieții muzicale. Bucuria de a cânta a  muzicienilor de jazz, implicarea lor în actul artistic mă fac să mă gândesc la un viitor cînd, poate, nu vor mai exista ascultători ci numai creatori, desigur cu grade diferite de talent și inspirație. Din păcate, dacă lucrurile vor continua pe făgașul pe care au pornit, nu toată lumea va mai avea legături cu muzica. O mare parte dintre oameni o vor mai auzi doar, fără să o înțeleagă.  Întregul spațiu auditiv va fi parcelat probabil cu zgomote controlate ce vor ritmiza comportamentul multora dintre noi.  Totuși, la fel ca în scenariile filmelor science-fiction,  imaginez o comunitate mică ce va continua să celebreze prin sunet, expresie, dans și cuvânt creativitatea muzicală. Și vreau să cred că asta va conta pentru formația spirituală a omului.

De aceea, având onoarea să fiu ales noul curator al programului Artist in residence am decis să plasez seria concertelor din această stagiune sub deviza Jazz – un limbaj muzical al viitorului sau Jazz – a musical language of the future.” declară Mircea Tiberian, artist curator Artist in Residence.

Program ARTIST IN RESIDENCE octombrie – decembrie 2017:

  • 9 noiembrie: DUMItRIO (RO/NL/I/SL)
  • 16 noiembrie: DON BRADEN / JORIS TEEPE / GENE JACKSON (USA/NL)
  • 7 decembrie: JOHN EDWARDS / MARK SANDERS / DAWID FRYDRYK / SIAN BRIE (UK/PL/RO)
  • 21 decembrie: R.C. & THE MELODY MAKERS

Detalii pe www.arcub.ro

Descarcă aplicația ARCUB: Android și iOS!

Parteneri media: Radio Guerrilla, UTV, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Feeder.ro, iConcert, orasulm.eu, carturești.ro, dcnews.ro, Ziarul Metropolis, Jazz Compas, 4arte.ro, Revista Biz, Urban.ro, inoras.ro, România Pozitivă.

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival și al Zilelor Bucureștiului.

Număr de vizualizări :640


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro