Despre ”Literatura detenției și a împotrivirii”, la MNLR

oct. 24th, 2017 | By | Category: Postcard

Vineri, 27 octombrie 2017, ora 17.00, Muzeul Național al Literaturii Române și Fundația Action Art vă invită la prima întâlnire din seria ”Literatura detenției și a împotrivirii”, consacrată Lotului Noica-Pillat. În cadrul evenimentului va fi proiectat filmul documentar ”Procesul ceasului de apoi”, realizat de Alexandru Munteanu, iar proiecția va fi urmată de o discuție la care vor participa Acad. Eugen Simion, scriitoarea Ioana Diaconescu, profesorul Silviu Angelescu și dramaturgul Mihai Ispirescu, moderată de producătoarea Lucia Hossu-Longin.

Proiectul Literatura detenției și a împotrivirii, lansat în luna octombrie de MNLR, este un proiect inițiat și coordonat de producătoarea Ada Vertan. Memoria scriitorilor urmăriți de securitate in anii ’50-’60, arestați, cărora li s-au instrumentat procese și organizații subversive va fi evocată prin proiecţii de filme documentare, prezentarea unor lucrări originale, dezbateri şi întâlniri cu urmaşi ai scriitorilor. Bucureștii anilor 1950-1959, descriși de Nicolae Steinhardt în Jurnalul fericirii, însemnau evacuări din case, cozi începând cu două-trei noaptea, alergături fără sfârșit și fără noimă la sediile Oficiului de închiriere pentru a găsi un spațiu de locuit, arestări în miez de noapte, autobiografii pe zeci de pagini, teama de vecini, de prieteni și dușmani, demascări publice aranjate, turnătorii în urma cărora intrau în pușcării un nou val de intelectuali, vinovat de a fi condamnat  dominația rușilor chiar după retragerea lor din 1958. Bucureştii acelor ani  era „ca o spaimă împietrită, ca un vis încremenit”.
Imagine preluată de pe site-ul www.iiccmer.ro.

Număr de vizualizări :610


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro