PORȚI DE TRECERE – Omagiu mamei mele

sept. 16th, 2017 | By | Category: Postcard

Luni, 18 septembrie 2017, de la ora 11.00, la Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu va avea loc vernisajul expoziției de pictură ”PORȚI DE TRECERE – Omagiu mamei mele”, realizată de artista Gabriela Voicu. Expoziția poate fi vizitată în perioada 17 septembrie – 17 octombrie 2017. Curator: Dorina Cioplea.

PORŢI DE TRECERE – Omagiu mamei mele este titlul acestei serii de lucrări. Titlul nu are aparent nici o legătură cu lucrările în sine; am pornit de la cărţi, care multe au pe una dintre primele pagini „omagiu…”, „dedicat…”, „lui…” etc., nici acolo nu este neapărat o legătură între dedicaţie și subiectul cărţii. (Am citit deunăzi un articol într-un ziar despre o poezie medievală, în care „el fuge, inima mamei îi scapă din mână și el se împiedică de ea: Et voici que le coeur lui dit: T’est tu fait mal, mon petit?…”)

Personajele principale din aceste lucrări sunt două coloane. Coloanele mele nu sunt

stâlpi, nu susţin ceva, ele sunt porţi de trecere. Ele au o identitate, o menire, sunt martori ai acestei povești, ai acestei treceri, ai acestei călătorii, uneori sunt chiar tovarăși de drum.

Poarta simbolizează locul de trecere dintre două stări, dintre două lumi, dintre cunoscut și necunoscut, dintre lumină și întuneric, …; este o componentă a drumului simbolic și, totodată, un obstacol în calea drumeţului. Poarta se deschide spre un mister. Dar ea are și o valoare dinamică, psihologică; căci ea nu marchează doar un prag, ci îl și invită pe om să o treacă. Poarta este o invitaţie la o călătorie… – Gabriela VOICU


„Nude” sau fără cosmetizare

Într-o lume, artistică și nu numai, în care toţi vor ca lucrurile să se întâmple acum sau cât mai repede, Gabriela Voicu lucrează la seria sa cu ”Porţi de trecere” de aproape 20 de ani. Pentru că încă se mai regăsește în aceste lucrări și pentru că seria nu este închisă, dar mai ales pentru că artista, în ciuda aparenţelor, dă dovadă de foarte multă răbdare cu picturile sale, o parte dintre acestea se întâlnesc acum, la Târgu Jiu, pentru prima dată cu publicul. Pentru Gabriela Voicu ”porţile de trecere” sunt, de fapt, etape trăite și asumate, dar și puncte de turnură, momente de decizie, planuri de viitor sau invitaţii. Mi se pare atât de curată și

de sinceră poftirea/îmbierea de a intra în viaţa artistei, atât de ingenuă și necondiţionată dragostea pentru aceste lucrări-căutări și atât de intimă expunerea progresului artistic… Acești 18 ani care au trecut de la realizarea celor mai vechi lucrări din serie reprezintă, de fapt, perioada de maturizare din punct de vedere profesional al Gabrielei. Acum 18 ani, artista era studentă, acum este lector universitar… și expunerea mi se pare inclusiv o lecţie pedagogică: asumă-ţi și iubește-ţi etapele, fără cosmetizări inutile și frivole.

”Omagiul mamei” este, poate, singurul punct de pe cercul călătoriilor în sine ale Gabrielei. Când se afundă în propria identitate, începe de la naștere, de la prezenţa și rolul mamei, apoi crește, aparent se detașează, apoi se apropie din nou și îi dedică (recunoaște aportul) mamei, ajungând din nou în punctul în care se naște. Aici, mama nu este o ”poartă de trecere”, nu este (sau poate doar uneori) una dintre cele două coloane, ci este începutul. Mama este punctul în care cele două coloane ale Gabrielei se nasc. – Dorina CIOPLEA (curator)


Gabriela VOICU este, în prezent, lector univ. dr. Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic (DPPD), Universitatea Naţională de Arte București. De-a lungul timpului a participat cu lucrări la mai multe expoziții de grup și a mai semnat, de asemenea, și două expoziții personale, una în Drobeta Turnu-Severin (orașul de origine) și cealaltă în București (orașul în care trăiește și lucrează).

Număr de vizualizări :1325


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro