Extraterestrul c’est moi!

sept. 19th, 2017 | By | Category: Postcard

UFO, pus, recent, pe scena Naționalului bucureștean, e un binevenit pretext de a ne privi în oglinzi imaginare și de a (ne)cântări felul în care ne grăbim, mai repede sau mai încet, spre ieșirea din cotidian și din tipare. Dincolo de scenografia actualizată la epoca rețelelor, dincolo de retorica asumată a descoperirii unui son interior, „extraterestru”, relația actori-discurs-public poate fi oricând interșanjabilă pentru că imaginea extraterestrului e mereu o altă imagine interioară, mereu un semn al interpretării! Astfel, oricând putem răsufla izbăvitor:  Extraterestrul c’est  moi!

Duminică, 17 septembrie 2017, a avut loc prima premieră din această stagiune a Teatrului Național din București, ”UFO”, de Ivan Vyrypaev, în viziunea regizorală a lui Bobi Pricop. În distribuție: Ada Galeș, Istvan Teglaș, Ciprian Nicula, Mihai Călin, Raluca Aprodu, Medeea Marinescu, Ion Caramitru (în ordinea indicată de autor). Medii virtuale 3D (construite de Paul Spike), live-video (coordonat de Tudor Panduru), o construcție sceno-tehnică inventivă (Paul Popescu și Mizdan) și muzica originală a lui Alexei Țurcan construiesc povestea scrisă de Ivan Vyrypaev.

Spectacolul începe cu apariția regizorului care citește explicația autorului despre ceea ce spectatorii aflați în Sala Pictura a Teatrului Național urmează să vadă. O apariție care ia prin surprindere, dar lasă să se intuiască faptul că ”UFO” nu este un spectacol oarecare, așa cum nici unul dintre spectacolele regizate de Bobi Pricop nu sunt simple spectacole, sunt povești senzorialo – digitale încărcate de emoție, de care nu te desprinzi fără a-ți analiza măcar puțin viața și sufletul.

Obiect zburător neidentificat (OZN) sau UFO (Unidentified Flying Object) este denumirea generică dată corpurilor zburătoare reale sau aparente, care nu pot fi identificate drept ceva cunoscut (fenomen natural sau creaţie omenească), nici după o investigaţie de specialitate. Spectacolul UFO nu este despre extratereștrii. Spectacolul UFO este despre oameni, suflet, emoții, revelații.

Autorul rus Ivan Vyrypaev spune poveștile unor oameni care au avut contact cu civilizații extraterestre. Fiecare astfel de întâlnire este de fapt o călătorie în interiorul ființei, o descoperire a unor teorii neexplorate, o deschidere către spiritualitate. Toate personajele care vorbesc despre întâlnirea cu extratereștrii, vorbesc de fapt despre modul în care s-au îmbogățit sufletește pentru tot restul vieții. Vorbesc despre revelații. Vorbesc despre regăsirea simplității și a frumuseții vieții.

Distribuția este foarte bine aleasă.  Din prima clipă ești atras în povestea personajelor. Nici unul dintre personaje nu te îndepărtează deloc de poveste. Ești acolo. Ești în poveste. Povestea lor devine și povestea ta. Revelațiile lor devin și revelațiile tale. Vocea ta interioară spune: Da, așa e! De multe ori mă iluzionez, mă auto-amăgesc. Da, pentru a supraviețui trebuie să-mi cunosc lumea mea, să fiu conștient(ă) de propria-mi lume interioară!

”Pentru a te conecta la realitate trebuie, treptat, să devii conștient de tine însuți, de corpul tău, de respirație, de mâini, de locul în care te afli, de gândurile tale, de acțiunile tale, de emoții, să conștientizezi cât mai mult din ceea ce se petrece în jurul tău. ”- Ivan Vyrypaev, în interviul publicat în broșura- program a spectacolului, interviu realizat după premiera spectacolului UFO, la Teatrul Praktika din Moscova, în anul 2014.

Dacă vreți să vedeți actori valoroși, un spectacol care face din suflet un performance, dacă vreți să călătoriți în propriul suflet, mergeți să vedeți spectacolul UFO de la Teatrul Național din București.

UFO

de Ivan Vyrypaev

Traducere: Mașa Dinescu

Regie: Bobi Pricop

Scenografie: Paul Popescu & Mizdan – Modulab

Concept video: Paul Spike & Tudor Panduru – Evil Twin Studio

Muzica originală: Alexei Țurcan

Costume și asistență decor: Ana Ienașcu

Light design: Cristian Șimon

Operare video: Florin Boicescu

Sunet: Octavian Vasile

Regia tehnică: Andi Tuinea

UFO este cel de-al doilea spectacol montat de Bobi Pricop la TNB (în premieră națională), după multipremiatul O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții, și este a doua punere în scenă a sa după un text de Vyrypaev – „Iluzii” având premiera în 2015 la Teatrul Național „Marin Sorescu”, din Craiova.

Următoarele reprezentații:

21 septembrie 2017 (Sala Pictura), ora 20:00

04 octombrie 2017 (Sala Pictura), ora 20:00

05 octombrie 2017 (Sala Pictura), ora 20:00

Simona IONIȚĂ

Număr de vizualizări :1170


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro