spot_img

Cine-concert după un scurt-metraj de Eva Pervolovici, la MNAC

Marți, 3 octombrie 2017, de la ora 20.00, la MNAC, are loc finisajului expoziției „METAREALIA — În același timp” | 2META, printr-un eveniment inedit care îmbină filmul și muzica. Scurt-metrajul care stă în centrul evenimentului de la MNAC este „O seară în atelierul părinților mei” de Eva Pervolovici. Coproducție Ysé Productions (Franța) și META Cinema – Fundația Culturală META (România), filmul documentează în cheie autobiografică formarea tinerei regizoare Eva Pervolovici, o artistă care are deja în palmares un prim lung-metraj și mai multe scurt-metraje, lucrări de artă video, foto, colaborări la romane colective și articole în reviste de artă. Producția cinematografică reunește patru mari actrițe din generații diferite: Ada Condeescu, Esther Garrel, Marie Rivière și Agathe Dronne.

Proiect cinematografic de scurt-metraj susținut și co-finanțat de Primăria din Paris, Administrația Fondului Cultural Național și Impuls Leasing.

„Eu nu m-am implicat niciodată în viața artistică a părinților mei și poate că nu le-am înțeles bine munca, până în anul 2011, când s-au reîntors la pictură. Premisa filmului este surpriza și emoția percepută acum câțiva ani când, intrând în atelierul lor și privindu-le tablourile, m-am pomenit transpusă în copilărie și am început să-mi pun întrebări despre felul în care ni se formează lumea interioară. Se crede că imaginile pe care le percepem în primii ani de viață ne modelează imaginația. Cum e atunci posibil ca tablourile pictate 30 de ani după nașterea mea aduc la suprafață vise din copilărie și filme visate? Mă trezesc în fața unei cronologii inversate. Ca și cum tablourile încă nepictate mi-au influențat filmele. Există un imaginar genetic, celule de creativitate, o memorie comună care se transmite între părinți și copii?” (regizoarea Eva Pevolovici)

Scurt-metrajele care completează programul serii de 3 octombrie de la MNAC sunt: „Ica Riding Hood” (Beleza Film, Germania), „LubaBen” (Kinoelektron, Franța) și „Untitled” (META Cinema – Fundația Culturală META, România).

Cine-concertul serii, pe muzică de Benoît Maerens, îi reunește pe: Carmen Cârneci (Dirijor), Emil Vișenescu (Clarinet), Dan Cavassi (Violoncel), Silviu Prodan (Contrabas), Ciprian Pârciu (Trombon), Adam Fiminiceanu (Contrafagot), Alina Alexandra Trifu (Percuție) și Alexandru Badiu (Theremin).
Evenimentul se va încheia cu o sesiune de întrebări și răspunsuri moderată de criticul de film Ileana Bîrsan, la care vor lua parte: actrițele Ada Condeescu, protagonistă a momentului de lectură din cadrul evenimentului, Rhuna Mocanu (rolul principal din „Ica Riding Hood”), muzicienii, membrii grupului 2META – Maria Manolescu și Romelo Pervolovici –, Radu Pervolovici, producătorul scurt-metrajului, Andreea Drăghicescu, directorul de producție al scurt-metrajului, și Raluca-Elena Doroftei, curator.

Expoziția care reprezintă punctul de plecare al cine-concertului – „Metarealia – În același timp” – a fost vernisată în primăvara acestui an. Proiectul prezintă duo-ul Maria Manolescu și Romelo Pervolovici (2META) într-o ipostază inedită, separând masculinul și femininul în două discursuri paralele, dar care se și intersectează, având ca fond comun pictura.

Eva Pervolovici

Absolventă a unui MFA Film Advance Practice (Edinburgh), și a secției regie la UNATC, în prezent doctorantă în cinema la Sorbona, Eva Pervolovici și originialitatea muncii sale au fost recompensate la numeroase festivaluri în întreaga lume. A participat la „Talent Campus” din Berlin, Sarajevo et Rejkjavik. În 2010, selecția pentru „Berlin Today Award” i-a permis să realizeze scurt-metrajul „Little Red”, care a fost prezentat la Festivalul de la Berlin din 2011. În același an, a obținut Premiul „Cannes à la Flip” pentru cel mai bun scurt-metraj. Scurt-metrajele LubaBen și Mina au fost prezentate la festivalul de la Rotterdam din 2011 (în competiție și în programul Spectrum).

Primul ei lung-metraj, „Marussia”, produs de KinoElektron, a fost prezentat la Festivalul de la Berlin în 2013, la categoria Generation. Laureat cu Premiul TV5 Monde pentru cel mai bun film Francofon la Festivalul International Transilvania – TIFF – și premiul publicului la Auburn, Australia, Marussia a călătorit în lumea întreagă, între Ankara, Rehovot, Rio de Janeiro, Bahamas,  Lahore etc…

Începând din anul 2008, Eva trăiește și lucrează la Paris.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508