Celebrarea politicianului cărturar: bicentenar Mihail Kogălniceanu

sept. 4th, 2017 | By | Category: Postcard

Miercuri, 6 septembrie 2017, începând cu ora 11.00, în Aula Academiei Române, Academia Română, prin Secția de istorie și arheologie și Secția de filologie și literatură, în parteneriat cu Fundația Națională pentru Știință și Artă, organizează sesiunea de comunicări dedicate împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Mihail Kogălniceanu. AgențiadeCarte.ro vă prezintă programul evenimentului.

În prima parte a evenimentului vor fi susținute patru comunicări, astfel:

– acad. Dan Berindei, Președintele Secției de istorie și arheologie: „Mihail Kogălniceanu, constructor al României moderne“

– acad. Eugen Simion, Președintele Secției de filologie și literatură: „Kogălniceanu – filozof al chibzuinței, reformator «fără pripeal㻓

– conf. univ. dr. Paul Cernat, Universitatea București: „Mihail Kogălniceanu și «Școala critică» din Moldova“

– conf. univ. dr. Bogdan Crețu, Directorul Institutului „A. Philippide” din Iași: „Opera culturală a lui Mihail Kogălniceanu“.

Cu acest prilej va fi vernisată expoziția „Mihail Kogălniceanu 200“, realizată de Muzeul Național al Literaturii Române.

La sfârșitul sesiunii de comunicări va fi lansat albumul filatelic „Mihail Kogălniceanu“, conceput de Romfilatelia în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, iar prof. Ionel Cândea, membru corespondent al Academiei Române, va prezenta medalia aniversară „Mihail Kogălniceanu 200“, realizată de Muzeul „Carol I“ din Brăila.

Născut la 6 septembrie 1817, Mihail Kogălniceanu este una dintre cele mai proeminente personalități ale istoriei noastre, cu un rol fundamental în cultura și politica românească din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Unionist convins, cu vocație liberal-moderată, Mihail Kogălniceanu a fost prim ministru al României sub domnia lui Alexandru Iona Cuza, căruia i-a purtat o devotată prietenie, ministru de externe în timpul domniei lui Carol I și de mai multe ori ministru de interne.

Devenit membru titular al Academiei Române la vârsta de 51 de ani, Mihail Kogălniceanu a fost președintele acestui înalt for de cultură și știință al țării în perioada 1887-1890.

Membrii Academiei Române se vor reuni miercuri, 6 septembrie 2017, în Aula Academiei, pentru a omagia memoria unuia dintre cei mai influenți intelectuali ai generației pașoptiste și unioniste, cu o prodigioasă activitate în construcția statului român modern, un model de politician cărturar.

Număr de vizualizări :1260


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro