spot_img

”Nimic de ascuns: o seară despre curajul de a (se) vindeca” , la ICR New-York

Vineri, 6 octombrie 2017, ora 19:00, la  sediul său (200 East 38th Street, New York, NY 1006), ICR New York  organizează evenimentul „Nimic de ascuns: o seară despre curajul de a (se) vindeca”, un spectacol-lectură cu fragmente din piesa MIA, de Cătălina Florescu. Din distribuție fac parte autoarea piesei și Rania Rashoodi. În limba engleză.

ICR New York se alătură astfel instituțiilor din întreaga lume care, în luna octombrie, organizează multiple manifestări culturale, educaționale, științifice, în cadrul campaniei internaționale de luptă împotriva cancerului la sân, piesa Cătălinei Florescu având ca subiect curajul unei femei de a înfrunta această maladie necruțătoare.

Despre piesă, autoarea notează: „Mia este un personaj inspirat din munca de cercetare la doctorat, care a rezultat în prima mea carte. Corpul care trece prin boală, transformarea lui şi tot ce implică a fi pacient sunt surse constante de cercetare. Durerea nu mă inspiră, mă provoacă să aflu mai multe, să citesc, să scriu. Am creat un personaj care acceptă mastectomia şi care va avea curajul să nu facă operaţie de reconstrucţie post-mastectomie. Mia e un personaj puternic şi vrea să inspire alte femei să nu le fie ruşine să rămână fără un sân sau ambii. Când am scris piesa de teatru, nu ştiam despre Going Flat sau No to reconstruction, două mişcări care iau amploare în Statele Unite şi care încurajează femeile să ştie că există viaţă după mastectomie, că există frumuseţe după această operaţie şi că estetica frumosului trebuie rescrisă pentru a pune în calcul durerea, dar mai ales demnitatea celor care trec prin ea. Piesa de teatru este parte din curriculum când predau cursul The Individual & Society şi va fi din nou prezentă pentru cursul pe care l-am creat şi îl voi preda din toamnă, 21st Century Drama. De asemenea, piesa face parte din volumul Teatru, care va fi publicat anul viitor la Editura Tracus Arte. Piesa nu este doar despre cancer. Mia îşi doreşte să devină mamă şi acesta este alt aspect cu care se luptă, nu doar fizic, ci şi intelectual, pentru că se întâlneşte cu o altă presiune socială, aceea de a da viaţă. Aşadar, cititorii descoperă o femeie confruntată cu mai multe obstacole, care o ambiţionează să se autodepăşească. Care e însă preţul pe care trebuie să îl plătească?”

La această întrebare vom afla răspunsul în seara prezentării. Spectacolul-lectură va fi acompaniat de un slideshow cu imagini semnificative pentru tematica piesei, provenind din trei actegorii:

1. „Scrabble Cancer Project”, proiect care a fost prezentat la Museum of Modern Art (MoMA), din New York (2012), și la Boston University (2011);

2. lucrări ale studenților Cătălinei Florescu, care, inspirați de piesa ei, au participat la un proiect de creație artistică;

3. imagini care ilustrează articolul „Going Flat After Breast Cancer”, semnat de Roni Caryn Rabin, în „The New York Times” (31 octombrie 2016).

La final, va avea loc o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Cătălina Florina Florescu (n. Măcin, jud. Tulcea) a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti. A venit în Statele Unite pentru studii, iar apoi s-a stabilit aici. Are un doctorat în Literatură Comparată, acordat de Purdue University, din West Lafayette, Indiana. Predă literatură, artă cinematografică, literatura exilului şi teatru la Pace University, din Manhattan, New York. A prezentat lucrări la Harvard University, Université Paris-Sorbonne, New York University, Universitatea din Bucureşti ş.a. Este autoarea a patru cărţi, care sunt deja în colecţiile permanente ale mai multor biblioteci universitare din America de Nord şi Europa, precum și în Library of Congress din Washington, DC: Transacting Sites of the Liminal Bodily Spaces; Disjointed Perspectives on MotherhoodInventing Me / Exerciții de retrăit şi Plays. A cincea carte, Transnational Narratives of Englishes in Exile, tratând tema exilului, va fi publicată la sfârşitul anului 2017. În curând, îi va fi publicată şi prima carte de poezii, The Night I Burned My Origami Skin / Noaptea când mi-am ars pielea de hârtie. În prezent, lucrează la proiecte teatrale şi la o colecţie de proză foarte scurtă, Not Yet.

Mai multe detalii: www.linkedin.com/in/drflorescu

Rania Rashoodi a absolvit Pace University din New York, în primăvara anului 2017, având două specializări, literatură şi regie. A fost regizoarea şi co-autoarea spectacolului Gaining Momentum, care a avut premiera la Under St. Marks Theater, NYC. A regizat Tristan şi Isolda, spectacol de licenţă jucat la Pace University. A participat, de asemenea, la spectacolul Love is Love, care a avut loc în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Palmaresul ei include spectacolele: Translations, pentru Schaeberle Studio Theatre, şi Cities I’ve Only Heard Of, prezentat la The Tank. În momentul de faţă, face parte din “Back to Work Collective”, un teatru independent, care are menirea de a pune în scenă piese cu caracter politic actual, şi, din vara 2017, din trupa “Bread and Puppet Theater Company”. Visul ei este să regizeze cât mai multe piese de teatru, cu cât mai variate tematici. Rania Rashoodi a fost studenta prof. Florescu la cursul „Introduction to Cultural Studies”, din primavara anului 2017.

Mai multe detalii: rania-rashoodi.squarespace.com/

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508