spot_img

ICR găzduiește deschiderea oficială a Academiei UNESCO a Tinerelor Femei 2017

Comisia Națională a României pentru UNESCO, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, organizează în perioada 23-29 august 2017, în București, ediția pilot a Academiei UNESCO a Tinerelor Femei, la care sunt invitaţi să participe tineri din peste 10 state europene.

Deschiderea oficială a evenimentului, la care vor lua parte reprezentanţi UNESCO, ai Institului Cultural Român, ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti, miniştri, personalităţi ale lumii culturale, va avea loc miercuri, 23 august 2017, de la ora 18.45, la sediul Institutului Cultural Român, Aleea Alexandru nr. 38, după următorul program:

– ora 19.00 Festivitatea de deschidere a Academiei UNESCO a Tinerelor Femei 2017;

– ora 19.30 Vernisajul expoziţiei 56 ROUTE#againstviolence, a artistei Carmen Emanuela Popa.

Cu ocazia Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, în noiembrie 2016, o parte din comisarii europeni au redactat o declarație comună în care este subliniată necesitatea lansării unei serii de acțiuni pentru anul 2017, în vederea combaterii tuturor formelor de violență împotriva femeilor și fetelor. Astfel, Comisia Europeană a dedicat anul 2017, anul eliminării violenței împotriva femeilor.

În acest context, manifestarea face parte din proiectul UNESCO’s Academy of Young Women – The fight against Xenophobia, Extremism and Aggression, propus de Comisia Națională a României pentru UNESCO în august 2016 la Paris şi declarat eligibil pentru implementare în România, în 2017.

Proiectul UNESCO oferă o altă perspectivă și soluții noi pe această temă, împărtășind idei pentru o egalitate de şanse reală pentru toţi, în toate domeniile, inclusiv cel al dezvoltării, având la bază respectul universal pentru toate drepturile omului, economice, sociale, culturale, civile şi politice, respectarea şi protecţia lor universală, ca factor fundamental pentru prevenirea şi eliminarea xenofobiei, extremismului şi agresiunilor de orice fel.

Ediţia pilot a Academiei UNESCO a tinerelor femei se va concentra pe trei cursuri de formare, importante pentru demersul acestui eveniment: dorința de a contribui la stabilirea unei societăți bazate pe înțelegere și pe solidaritate, o societate a non-violenței, dialogului, cooperării și păcii.

Primul curs de formare, susţinut de Andreea Buzec – manager de proiect, traininig şi consultant – se va axa pe modul de a crea atitudini proactive față de extremism și violență de orice fel, de a crea parteneriate și rețele de solidaritate, de a valoriza diversitatea și solidaritatea umană.

Al doilea curs de formare susţinut de Rodica Precupeţu – expert independent în domeniul drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, dialogului interetnic şi intercultural – se va axa pe educația interculturală, pornind de la ideea că, într-o globalizare rapidă a societăților, există încă obstacole și lacune culturale între grupuri de oameni și, de multe ori, diferențe care creează conflicte și chiar agresiune, ţinând cont şi de faptul că, din 2015, Bucureștiul este membru al proiectului-rețea „Orașe Interculturale”, derulat de Consiliul Europei.

Al treilea curs de formare sustinut de Yannick Le Guern preşedinte şi fondator al companiei de inovație, strategie, consultanţă şi comunicare politică B1-AKT şi Laura Petrache, fondator al Migrant Sustainable Integration Lab şi director B1-AKT – se va concentra pe comunicarea PR și organizare, fiind unul dintre principalele instrumente de facilitare a unui dialog deschis pentru combaterea xenofobiei, a discriminării și a violenței.

Principalele rezultate ale proiectului vor fi sintetizate de participanţi și organizatori într-o revistă care va fi realizată bilingv, în timp real, în cadrul evenimentului. Aceasta va circula atât în format electronic, cât și tipărit, urmând să fie distribuită delegațiilor participante la Conferința Generală UNESCO de la Paris, din toamna acestui an (la care vor fi prezente delegaţii ale guvernelor din ţările membre UNESCO), precum şi la reprezentanţele Institutului Cultural Român din străinătate.

În cadrul evenimentului se va desfăşura şi o sesiune specială dedicată celei de-a 9-a ediţii a proiectului Metamorfoze, eveniment care-şi propune construirea de către tineri a unui spaţiu cultural comun în care să se regăseacă identitatea europeană.

Lucrările Academiei UNESCO se vor desfăşura în perioada 24-28 august 2017 la Hotel Royal, iar închiderea oficială va avea loc luni, 28 august, ora 18.00, la sediul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, str. Cehov nr. 8.

Accesul la evenimentul de la sediul ICR din 23 august 2017 se va face exclusiv pe bază de invitații.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508