Din Transilvania până la Roma: ICon Arts continuă cu un concert de gală la Accademia di Romania

aug. 4th, 2017 | By | Category: Eveniment

Unul dintre cele mai longevive evenimente dedicate artelor contemporane din România, ICon Arts, a ajuns în 2017 la ediţia cu numărul XV. Festivalul ICon Arts (International Contemporary Arts) s-a desfăşurat în perioada 22 – 29 iulie 2017 în satele cu biserici fortificate din Sudul Transilvaniei: Alma Vii, Richiş, Biertan, Mălâncrav, dar şi la Filarmonica din Sibiu, oferind publicului un program care îmbină artele noi cu tradiţiile vechi, redate în cadrul unui proiect nou, „Șezătoarea postmodernă”. Pentru al cincilea an consecutiv, „Fenomenul ICon Arts”, cum a fost numit în presa de specialitate din România, își continuă itinerariul și la Roma, în parteneriat cu Accademia di Romania, instituție de prestigiu aparținând de Institutul Cultural Român . Ediția din acest an se desfășoară în perioada 31 iulie – 7 august, culiminând cu un Concert de gală sâmbătă, 5 august, de la ora 20:00, la Sala de concerte a Accademiei di Romania (Piazza José de San Martin, 1).

Vor concerta Răzvan Suma – violoncel, Adrian Mantu – violoncel și Alexandru Anastasiu – percuție (vibrafon), într-un context inedit alături de studenții lor de la prezenta ediție.

Programul va cuprinde lucrări pentru violoncel, cvartet de coarde, pentru cvartet cu pian şi diferite formații de percuționiști, din creația unor cunoscuți compozitori din Europa secolelor XVIII – XXI. Intrarea va fi liberă.

Gala ICon Arts va include, pe lângă momentele muzicale, acordarea diplomelor de participare tinerilor muzicieni participanți. Tot cu acest prilej va avea loc în portic o expoziţie de fotografie din cadrul masterclass-ului condus de Mihai Benea.

Masterclass-urile din anul acesta de la ICon Arts Roma cuprind patru secții principale: de violoncel, susținute de maestrul Răzvan Suma – solist al Orchestrei Naționale Radio din România; secția de percuție, cu Alexandru Anastasiu – membru, de asemenea, al Orchestrei Naționale Radio din România; secția de muzică de cameră, sub îndrumarea maestrului Adrian Mantu – membru al cvartetului rezident al Orchestrei Radiodifuziunii irlandeze, masterclass-urile cuprinzânzând şi o secție specială de fotografie cu Mihai Benea, unul dintre cei mai cunoscuți artiști fotografi din România.

ICon Arts, invitat pentru prima dată la Festivalul Quartetto d’Archi din Toscana

Masterclass-urile desfășurate în fiecare an la ICon Arts generează adesea noi formații camerale din a căror componență fac parte profesori și tineri muzicieni. Pentru prima dată în acest an, ICon Arts Academy Quartet este invitat să concerteze în cadrul celei de-a 24-a ediții a Festivalului internațional Quartetto d’Archi ce se desfășoară la Arezzo, Toscana. Evenimentul va avea loc marți, 8 august 2017, în localitatea Loro Ciufenna.

Vor concerta: Adrian Mantu – violoncelist al RTÉ Contempo Quartet (rezident al Radiodifuziunii Irlandeze, câștigător al unui număr de 14 premii internaționale de la fondarea sa în anul 1995); Alexandru Anastasiu – percuție (marimbă), membru al Orchestrei Naționale Radio și laureat al Sommerakademie Mozarteum, apreciat pentru aportul său în concerte jazz și inițiator al primului Festival Internațional dedicat vbrafonului. Alături de ei vor mai concerta Chordis Quartet din Târgu-Mureș, format în anul 2015, în urma studiilor pe care le-au finalizat la Universitatea de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj – Napoca. Mai multe despre eveniment, pe site-ul oficial:

www.festivaldelquartettodarchi.org/wordpress

Once upon a time at ICon Arts Transilvania 2017.

Concertele răsună la fel de bine atât pe scena Filarmonicii din Sibiu cât și în interiorul cetăților vechi de secole

Peste 150 de artişti din întreaga lume se întâlnesc la ICon Arts an de an, dezvoltând un laborator de creaţie unic în peisajul internaţional. Muzicieni, coregrafi, dansatori, actori, artişti multimedia şi-au unit aici experienţele profesionale şi calităţile umane pentru căutarea de noi limbaje artistice, fie că vin să predea, să înveţe, să performeze sau pentru toate acestea la un loc. Mulţi dintre cei care au studiat la ICon Arts au dobândit astăzi o reputaţie internaţională. Şi, după multe ediţii, aceştia se întorc la ICon Arts în calitate de profesori, schimbând generaţii.

Începând cu 2017, Academia şi Festivalul ICon Arts a adăugat numelui lor spaţiul de basm al Transilvaniei, oferind artiştilor şi publicului prezent la evenimente inspiraţia unor locuri neatinse de secole. ICon Arts reuneşte mediul profesionist al unei Academii de vară cu atmosfera efervescentă a unui Festival dedicat artelor noi şi tradiţiilor locale. Pe durata Academiei, artiştii studiază tehnici noi de expresivitate şi, apoi, prezintă publicului rezultatul „la cald”, în partea de Festival. Principalele arii artistice ale Academiei ICon Arts Transilvania 2017 au fost: muzica (vioară, percuţie, chitară, flaut, ansambluri jazz, muzică de cameră, rezidenţa creativă a compozitorilor) şi secţiunile de actorie, performance și fotografie.

Cum a  fost la Alma Vii, Richiș, Biertan, Mălâncrav

Festivalul ICon Arts Transilvania a început sâmbătă, 22 iulie, la Alma Vii cu prezentarea meșteșugurilor și gastronomiilor locale la Centrul de Interpretare a Culturii Tradiţionale, unde a avut loc reprezentația cursanților de la Actorie, coordonați de Ana Maria Galea și a celor de la secția de Vioară, coordonați de Raluca Stratulat, cu un spectacol de improvizație sinestezic, de sunet și mișcare. Seara a continuat cu proiecția filmului mut ”Träume non Traume” – Hans Richter, cu muzica live a grupului CelloFun. La eveniment a luat parte, de asemenea, Irina Margareta Nistor – „The Voice”. Un concept semnat Radu Rădescu.

Luni, miercuri și joi, Sala Thalia din Sibiu a găzduit trei concerte de amploare susținute de cursanți și profesorii lor: Reinbert Evers și Costin Soare alături de tinerii înscriși la secția de chitară, urmați de recitalul Alexandru Anastasiu – vibrafon și RTÉ Contempo Quartet care au interpretat lucrări în primă audiție absolută scrise de compozitorii câștigători ai programului ICon Arts Composer in Residence. Iar miercuri, cei mai buni dintre cursanții secțiilor de Vioară, Percuție, Clarinet, Pian, Flaut, Muzică de cameră, Chitară au susținut un recital-maraton, cu un program care a îmbinat vechiul și noul în materie de muzică clasică.

Ziua Richiș de miercuri a început cu vizita în atelierul de dulgherie al lui Christian Rummel, continuatorul unor tradiții moștenite din generație în generație în prelucrarea lemnului. Ziua a continuat cu recitalul de orgă susținut de Remus Henning în incinta bisericii fortificate cu o vechime de peste 600 de ani, iar după concert, publicul a fost invitat în grădina Curții Richvini pentru cina tradițională.

Ziua Biertan de vineri, în localitatea cu o poveste ce a început acum mai bine de opt secole,  a găzduit, pe lângă masterclass-uri, o serie de evenimente la care au luat parte numeroși artiști, localnici și turiști, români și străini. Ziua a cuprins tururi ghidate în Biserica fortificată și în cetate, iar pe post de ghid a fost însuși preotul bisericii din Biertan, domnul Ulf Ziegler. Apoi, la ceas de seară, toată suflarea s-a adunat la concertul Analia Selis & ArgEnTago, format din Mariano Castro – pian, Omar Massa – bandoneon, ambii din Argentina, alături de Razvan Suma – violoncel și Rafael Butaru – vioară. Artiștii au abordat un program de tango ce a cuprins muzici argentiniene dar și românești vechi și noi. A urmat „Șezătoarea postmodernă” care a pregătit o delicioasă degutare de bucate tradiționale locale, însoțită de vinurile de Richiș din Biertan (cei care caută să reînsuflețească tradiția vinului în zonă), dar și vinurile premium Senator Wine realizate 100% organic. Curând s-au ivit stelele și a început proiecția filmului „Undeva, cândva în Transilvania/ Once Upon a Time in Transilvania”.

Ziua Mălâncrav de sâmbătă a marcat închiderea Festivalului ICon Arts Transilvania în fața Conacului Apafi, cu evenimente la care au luat parte aproximativ 200 de persoane. Au concertat elevi și profesori de la toate secțiunile de masterclass, apoi, în cadrul Șezătorii postmoderne, Cristian Radu a povestit istoria sucului de mere, veche de sute de ani din regiune, și a fabricii amenajate la Mălâncrav. Toată suflarea a fost invitată, apoi, la degustarea de bucate tradiționale însoție de vinurile locale de RIchiș și cele Senator Wine. A urmat performance-ul secției de actorie conduse de Ana Maria Galea, eveniment la care au improvizat Raluca Stratulat – vioară și Daniel Csikos – pian.  Ziua s-a încheiat cu un recital jazz susținut de A-C Leonte alături de tinerii cursanți ai secției de jazz.

Informații suplimentare:

ICon Arts Transilvania este un eveniment organizat de către Exces Music și UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, proiect care beneficiază de co-finanțarea AFCN, Consiliul Judetean Sibiu, Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu. În sprijinul valorilor promovate de ICon Arts s-au alăturat: Jeep prin AutoItalia România – mașina oficială a Festivalului pentru al doilea an consecutiv, iar susținerea prin instrumente muzicale de cea mai înaltă calitate este oferită de Kawai Europa și Adams Percussion. Reputata companie japoneză producătoare de piane, Kawai, împlinește anul acesta 90 de ani de la fondare. Alături de Festival este și producătorul de vinuri organice Senator Wines, apreciate îndeosebi în plan internațional.

Toate evenimentele Festivalului sunt disponibile și în aplicația interactivă Urby.

Parteneri: Mihai Eminescu Trust, Colinele Transilvaniei, Festivalul de film și istorii Râșnov, The Contemporary Music Centre Ireland, Korvat Auki, Filarmonica de Stat din Sibiu, Universitatea Națională de Muzică București, Casa de cultură a Municipiului Sibiu, Hotel Continental Forum

Parteneri media: EnjoyTV.ro, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Capital Cultural, Magic FM, Ora de Sibiu, Tribuna, Zile și Nopți.

ICon Arts Transilvania, un eveniment organizat de UCIMR

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 21 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.

Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.

De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.

Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.

Număr de vizualizări :844


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro