spot_img

Cineaşti români, la Festivalul de Film de la Sarajevo

În perioada 11-18 august 2017 se desfășoară Festivalul de Film de la Sarajevo, aflat la cea de-a 23-a ediţie. Pentru al treilea an consecutiv, Institutul Cultural Român de la Viena este partenerul acestui eveniment, sprijinind prezenţele româneşti la festival.

Ediţia 2017 prezintă două producţii cinematografice româneşti în cadrul secţiunilor de competiţie:

Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor (regia Emanuel Pârvu) este difuzat în premieră mondială în cadrul competiției de lungmetraje și va fi proiectat în data de 15 august, ora 09:00 şi ora 20:00, la Teatrul Naţional şi în data de 16 august, ora 14:15, la Multiplex Cinema City. La festival vor fi prezenţi regizorul Emanuel Pârvu, producătorul Miruna Berescu, Domnica Predoiu, producător executiv şi actorii Şerban Pavlu, Ana Radu, Adrian Titieni, Radu Gabriel, Vlad Corbeanu.

Planeta Petrila (regia Andrei Dăscălescu) este difuzat în premieră regională în cadrul competiției de documentare și va fi proiectat în data de 15 august, ora 15:00, la Multiplex Cinema City. Regizorul documentarului va fi prezent la festival, alături de producătorul Anamaria Antoci.

Un număr semnificativ de cineaşti români au fost invitaţi să ia parte la programele dedicate industriei cinematografice: CineLink, Docu Rough Cut Boutique şi Talents Sarajevo.

CineLink Industry Days facilitează întâlnirea profesioniștilor din industrie cu realizatorii unor filme aflate în diferite stadii de dezvoltare, prezentând cele mai promiţătoare proiecte regionale. Din România participă producătorii Anamaria Antoci şi Daniel Mitulescu.

La CineLink Co-Production Market (proiecte în dezvoltare) sunt incluse producţiile Night (regia şi scenariu Gabriel Achim, coproducător Anca Puiu) şi Afrika (regizor Maya Vitkova, coproducător Anca Puiu), alături de alte 13 proiecte din Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Slovenia, India, Macedonia, Serbia, Turcia şi Ungaria.

CineLink Work in Progress (filme aflate în postproducție) include producţiile Mo’ (regizor Radu Dragomir, producător Liviu Marghidan) şi Never Let It Go (regizor şi producător Paul Negoescu, producător delegat Radu Stancu; coproducţie România-Bulgaria). Vor fi prezenţi la festival Radu Dragomir, Dana Rogoz, Paul Negoescu, Radu Stancu și Alex Trăilă, care este coordonatorul programului.

Docu Rough Cut Boutique prezintă Hands of God (regizor Laszlo Barna, coproducător Oana Giurgiu; Libra Film Productions) şi The Other Side of the Medal (regizor Denisa Morariu, producător Adrian Robe; Edmont Media România). Din echipa filmului The Other Side of the Medal vor fi prezenţi la festival regizorul Denisa Morariu, producătorul Adrian Robe, producătorul delegat Bianca Oana, directorul de imagine Cristian Tamaş şi Dragoş Hanciu, realizator de film documentar. Acest atelier de dezvoltare a proiectelor de film documentar reuneşte, în sesiuni de grup, întâlniri individuale şi sesiuni intense de story editing, specialişti din domeniu şi echipele filmelor selectate. Proiectele din cadrul Docu Rough Cut Boutique intră în competiţie pentru cinci premii în bani şi sprijin non-financiar pentru postproducţie. Premiul Digital Cube Award va fi desemnat de Cristian Nicolescu.

Talents Sarajevo se desfășoară pe toată durata festivalului, fiind o platformă regională de întâlnire și pregătire a 70 de artiști aspiranți din lumea filmului. Iniţiat în 2007 în colaborare cu Festivalul Internaţional de Film de la Berlin şi Berlinale Talents, programul reuneşte participanţi din Europa de Sud-Est şi Caucazul de Sud. Din România au fost selectaţi următorii participanţi: Tudor Mircea (mentor, director de imagine), Ana Maria Comănescu (regizor), Diana Păroiu (producător), Alice-Genţiana Gheorghiu (editor), Boróka Biró (director de imagine), Theodora-Paula Gitana Sandu, Daniela-Eleonora Cupcencu (actriţe) şi Flavia Dima (presă). Pentru Pack&Pitch Projects a fost selectat proiectul I Hate Berlin în regia lui Valentin Hotea (producător delegat Diana Păroiu).

Totodată, la festival vor fi prezenți Dan Angelescu, reprezentant al Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF), criticul de film Mihai Fulger, precum şi actriţa Cristina Flutur care interpretează un rol în filmul Grain (regia Semih Kaplanoğlu) inclus în cadrul competiției de lungmetraje.

Sarajevo Film Festival pune accent pe regiunea Europei Centrale şi de Est incluzând producţii din Albania, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Grecia, Kosovo, Macedonia, Malta, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Turcia şi Ungaria. Astfel este facilitat accesul publicului internaţional la filme, talente şi proiecte viitoare reprezentative pentru acest spaţiu.

Detalii despre festival şi programul proiecţiilor de filme pot fi găsite pe pagina de web a Sarajevo Film Festival: www.sff.ba

www.rkiwien.at | www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Număr de vizualizări :753

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508