spot_img

Patru dintre premierele stagiunii trecute de la TNB, în cadrul FNT 2017

Duminică, 2 iulie 2017, la Teatrul Naţional “I.L.Caragiale” din Bucureşti, ultimul gong al stagiunii 2016-2017 a fost cel de la Sala Atelier, unde s-a jucat cea mai recentă dintre producţiile TNB, ”Umbre” de Marilia Samper, în regia lui Vlad Cristache. Între cele peste 10 titluri noi ale recent încheiatei stagiuni amintim producţiile TNB:  “Regele Lear” de William Shakespeare, regia David Doiashvili, “No Man’s Land” de Danis Tanovic, regia Alexander Morfov, “Angajare de clovn” de Matei Vişniec, regia Ion Caramitru, “Luminiţa de la capătul tunelului” de Radu F. Alexandru, regia Mircea Cornişteanu, “Crima din strada Lourcine” de Eugène Labiche, regia Felix Alexa şi “Umbre”, spectacolul mai sus amintit. Dintre acestea, 4 titluri au fost selectate în Festivalul Naţional de Teatru 2017, ajuns la cea de-a 27-a ediţie. Acestea sunt, în ordine alfabetică, aşa cum au fost anunţate în această zi: ANGAJARE DE CLOVN de Matei Vişniec, regia Ion Caramitru, NO MAN’S LAND de Danis Tanović, adaptarea, regia şi ilustraţia muzicală Alexander Morfov, REGELE LEAR de William Shakespeare, regia şi scenografia David Doiashvili, UMBRE de Marilia Samper, regia, scenografia, ilustraţia muzicală şi lighting design Vlad Cristache.

Premierele au continuat şi la Sala Mică, acolo unde se desfăşoară Programul 9G la TNB. Produs prin Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava” al TNB, programul destinat tinerei generaţii de creatori de teatru şi-a îmbogăţit afişul cu următoarele titluri: “Fetiţa soldat” de Mihaela Michailov, regia Silvia Roman, Do You love me – scenariul şi regia Iris Spiridon, “Dragoste şi informaţie” de Caryl Churchill, regia Irina Crăiţă-Mândră şi “Război” de Lars Noren, regia Lorena Zăbrăuțanu.

Un alt programul de succes, deopotrivă apreciat de micuţii spectatori şi de familiile lor, Teatrul Naţional pentru Copii, iniţiat în anul 2001 de actorul Marian Râlea prin Fundaţia Abracadabra, şi-a continuat şi în această stagiune proiectele interactive de teatru. În fiecare duminică, la Sala Media, cei mai tineri dintre spectatorii-actori ai Naţionalului bucureştean au avut parte de câte o premieră şi de tot atâtea scenarii originale, bazate pe obiceiurile şi poveştile românilor.

La mijlocul lunii septembrie, odată cu reînceperea şcolilor, potrivit tradiţiei, Teatrul Naţional din Bucureşti urmează să ridice cortina unei noi stagiuni. Actorii însă vor reveni în teatru la final de august pentru a relua repetiţiile, astfel încât, la început de stagiune să aibă loc una din premierele aşteptate cu mult interes datorită echipei de realizatori. Ufo de Ivan Vyrypaev, în regia lui Bobi Pricop, vă prilejuieşte întâlnirea cu o distribuţie pe care credem că n-o veţi putea uita: Medeea Marinescu, Raluca Aprodu, Ada Galeş, Ion Caramitru, Ciprian Nicula, Mihai Călin, Istvan Teglas şi… regizorul însuşi.

O altă premieră aşteptată cu emoţie este cea de-a doua montare a artistului georgian David Doiashvili la TNB. După “Regele Lear”, reputatul regizor a ales pentru noul său proiect pe scena mare a teatrului Livada de vişini de A.P.Cehov.

Dintre viitoarele premiere ale stagiunii mai amintim: Regele moare de Eugene Ionesco, regia Andrei şi Andreea Grosu, Orchestra Titanic de Hristo Boicev, regia Felix Alexa, Viforul de Barbu Ştefănescu Delavrancea, regia Alexandru Dabija, Neguţătorul din Veneţia de William Shakespeare, regia Tompa Gabor. O serie de alte titluri incitante din dramaturgia naţională şi universală îşi aşteaptă regizorii, aşa cum afişul viitoarei stagiuni, plin de surprize şi plasat sub semnul unui anumit standard valoric de la care Naţionalul bucureştean nu poate să facă rabat, îşi aşteaptă spectatorii.

Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508