spot_img

„Animal Crossing” – spectacol lectură pe un text românesc, la Théâtre de l’Opprimé din Paris

Joi, 6 iulie 2017, ora 19.00, Theatre de l‘Opprime (78 Rue du Charolais, Paris) prezintă, în cadrul ediției a 10-a a festivalului MigrActions, spectacolul lectură „Animal Crossing”. Textul, scris în limba română de către Andrei Ursu, autor dramatic, și Victor Dragoș, actor și regizor, a fost tradus în limba franceză de către traducătoarea și interpreta de origine română Iasmina Iordache și adaptat de renumitul regizor francez Jean-Claude Fall.

Spunând povestea unei echipe mixte de polițiști de frontieră – un român și un maghiar care intră pe tură chiar înainte de Crăciun – textul vorbește despre problema curentă a migrației și a migranților din perspectiva unor oameni simpli care trebuie să-și facă datoria și să se confrunte cu o situație complexă, pe care nu o pot înțelege sau controla. Cele două personaje se raportează la problemă din punctul lor de vedere – rezultat al educației pe care au primit-o, a societății din care provin, a rolului societal pe care-l au de jucat și a felului în care se raportează în general la viață și oamenii din ea. Finalmente se raportează la ce li se intâmplă ca două ființe umane oarecare confruntate cu o situație complicată, care nu se pretează unor răspunsuri simple sau unor rezolvări clare. Textul încearcă să abordeze o problemă complexă cu umor și empatie, fără să arate cu degetul, dar totodată nedorind să ascundă nimic, ci să arate o imagine nefardată a realității.

Despre Theatre de l‘Opprime

Theatre de l’Opprime a fost fondat, la Paris, de către Augusto Boal – regizor de teatru și scriitor brazilian, renumit pentru inovațiile aduse în domeniul teatrului la nivel mondial, prin dezvoltarea metodei perfomative și educative Teatrul Oprimaților, în special a Teatrului Forum. Theatre de l’Opprime este condus din anul 1998 de Rui Frati oferă ateliere și stagii de formare, laboratoare de cercetare artistică precum și producții proprii. Teatrul organizează în fiecare an Festivalul MigrActions, aflat la cea de-a zecea ediție, un festival care sărbătorește schimburile intergeneraționale, interculturale și pluridisciplinare.

Victor Dragoș

Actor și regizor timișorean, absolvent UNATC – a coordonat o serie de evenimente sociale și spectacole de teatru forum, atât în țară cât și în străinătate. Unul dintre fondatorii TRAF (Timișoara Refugee Art Festival) care s-a aflat anul acesta la prima sa ediție, cât și al BASCA – spațiu pentru solidaritate și acțiune.

Andrei Ursu

Autor dramatic și scriitor timișorean, absolvent al Facultății de Litere Timișoara, premiat la Concursul Național de Dramaturgie în 2009, membru fondator al teatrului independent Teatrul Linia lu’ 7 și al BASCA – spațiu pentru solidaritate și acțiune.

Iasmina Iordache a studiat la Sorbonne Nouvelle – École Supérieure d’Interprètes et de Traducteurs este traducătoare și interpretă de engleză, franceză și română.

Jean-Claude Fall

Regizor și actor francez de mare renume, colaborator și co-director al l’Atelier Philippe Adrien (1974-1977) și a companiei teatrale La Manufacture (1978-1982). A fost unul dintre fondatorii Theatre de la Bastille din Paris, unde a fost director între 1982 și 1988. A fost directorul Centre dramatique national Saint-Denis din Paris (1989-1997) și a Centre dramatique national Theatre des Treize Vente din Montpellier (1998-2009). În 2010 fondează compania de teatru independent La Manufacture Compagnie Jean-Claude Fall în Montpellier. A regizat peste 90 de spectacole de teatru și de operă și a primit numeroase distincții de-a lungul carieirei începută acum 40 de ani.

Pentru rezervări:

mail: reservation@festivalmigrations.com

tel. : 01 43 40 44 44

website: festivalmigrations.com/2017-edition/06-juillet-2017/

Intrarea este liberă.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508