„Animal Crossing” – spectacol lectură pe un text românesc, la Théâtre de l’Opprimé din Paris

iul. 5th, 2017 | By | Category: Eveniment

Joi, 6 iulie 2017, ora 19.00, Theatre de l‘Opprime (78 Rue du Charolais, Paris) prezintă, în cadrul ediției a 10-a a festivalului MigrActions, spectacolul lectură „Animal Crossing”. Textul, scris în limba română de către Andrei Ursu, autor dramatic, și Victor Dragoș, actor și regizor, a fost tradus în limba franceză de către traducătoarea și interpreta de origine română Iasmina Iordache și adaptat de renumitul regizor francez Jean-Claude Fall.

Spunând povestea unei echipe mixte de polițiști de frontieră – un român și un maghiar care intră pe tură chiar înainte de Crăciun – textul vorbește despre problema curentă a migrației și a migranților din perspectiva unor oameni simpli care trebuie să-și facă datoria și să se confrunte cu o situație complexă, pe care nu o pot înțelege sau controla. Cele două personaje se raportează la problemă din punctul lor de vedere – rezultat al educației pe care au primit-o, a societății din care provin, a rolului societal pe care-l au de jucat și a felului în care se raportează în general la viață și oamenii din ea. Finalmente se raportează la ce li se intâmplă ca două ființe umane oarecare confruntate cu o situație complicată, care nu se pretează unor răspunsuri simple sau unor rezolvări clare. Textul încearcă să abordeze o problemă complexă cu umor și empatie, fără să arate cu degetul, dar totodată nedorind să ascundă nimic, ci să arate o imagine nefardată a realității.

Despre Theatre de l‘Opprime

Theatre de l’Opprime a fost fondat, la Paris, de către Augusto Boal – regizor de teatru și scriitor brazilian, renumit pentru inovațiile aduse în domeniul teatrului la nivel mondial, prin dezvoltarea metodei perfomative și educative Teatrul Oprimaților, în special a Teatrului Forum. Theatre de l’Opprime este condus din anul 1998 de Rui Frati oferă ateliere și stagii de formare, laboratoare de cercetare artistică precum și producții proprii. Teatrul organizează în fiecare an Festivalul MigrActions, aflat la cea de-a zecea ediție, un festival care sărbătorește schimburile intergeneraționale, interculturale și pluridisciplinare.

Victor Dragoș

Actor și regizor timișorean, absolvent UNATC – a coordonat o serie de evenimente sociale și spectacole de teatru forum, atât în țară cât și în străinătate. Unul dintre fondatorii TRAF (Timișoara Refugee Art Festival) care s-a aflat anul acesta la prima sa ediție, cât și al BASCA – spațiu pentru solidaritate și acțiune.

Andrei Ursu

Autor dramatic și scriitor timișorean, absolvent al Facultății de Litere Timișoara, premiat la Concursul Național de Dramaturgie în 2009, membru fondator al teatrului independent Teatrul Linia lu’ 7 și al BASCA – spațiu pentru solidaritate și acțiune.

Iasmina Iordache a studiat la Sorbonne Nouvelle – École Supérieure d’Interprètes et de Traducteurs este traducătoare și interpretă de engleză, franceză și română.

Jean-Claude Fall

Regizor și actor francez de mare renume, colaborator și co-director al l’Atelier Philippe Adrien (1974-1977) și a companiei teatrale La Manufacture (1978-1982). A fost unul dintre fondatorii Theatre de la Bastille din Paris, unde a fost director între 1982 și 1988. A fost directorul Centre dramatique national Saint-Denis din Paris (1989-1997) și a Centre dramatique national Theatre des Treize Vente din Montpellier (1998-2009). În 2010 fondează compania de teatru independent La Manufacture Compagnie Jean-Claude Fall în Montpellier. A regizat peste 90 de spectacole de teatru și de operă și a primit numeroase distincții de-a lungul carieirei începută acum 40 de ani.

Pentru rezervări:

mail: reservation@festivalmigrations.com

tel. : 01 43 40 44 44

website: festivalmigrations.com/2017-edition/06-juillet-2017/

Intrarea este liberă.

Număr de vizualizări :1049


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro