Umbre trăite, umbre visate

iun. 26th, 2017 | By | Category: Postcard

O premieră pe țară, un text al unei tinere scriitoare născută în Brazilia, dintr-o mamă braziliană și un tată spaniol (Marilia Samper), un tânăr și talentat regizor ( Vlad Cristache), o distribuție formată din trei generații de actori ( Ana Ciontea, Gheorghe Visu, Mariana Mihuț, Victor Rebengiuc, Mircea Rusu, Gavril Pătru, Alexandra Sălceanu, Emilian Mârnea), toate acestea sunt reunite pe scena Sălii Atelier a Teatrului Național din București, în spectacolul ”Umbre”.

”Cu trecerea timpului, începem să pierdem oameni. Uneori ne pierdem și pe noi înșine. Ceea ce odată era simplu și clar începe acum să fie populat de umbre și goluri.”- Marilia Samper

Spectacolul este plasat în inima pădurii, pădure despre care autoarea Marilia Samper spunea într-un interviu inclus în caietul- program al spectacolului: ”Pădurea este un spațiu simbolic și, în același timp, foarte real… Este și nebuloasa pe care o avem în noi înșine în momentele de maximă confuzie”.

Tema principală a poveștii o reprezintă dispariția unei adolescente, Alba ( singurul personaj care poartă nume în textul scriitoarei spaniole). Fata veselă, care are o puternică legătură afectivă cu părinții săi, pleacă într-o seară la o petrecere și nu se mai întoarce. Tragedia marchează viața părinților, aceștia ajungând să se înstrăineze unul de celălalt, trăindu-și fiecare în felul său durerea. Tatăl (Gheorghe Visu) și mama (Ana Ciontea) ilustrează perfect gândurile și emoțiile pricinuite de dispariția fiicei lor (Alexandra Sălceanu).

Străinul, interpretat minunat de Gavril Pătru, un personaj complex care are o relație aparte cu Mama și care pare a înțelege misterul relațiilor, este cel sacrificat, cel care devine țap ispășitor.

Alături de povestea Albei, mai au loc două povești. Una a unui tânăr (Emilian Mârnea interpretează perfect inocența și tristețea acestui personaj) ce locuiește doar cu tatăl lui (Mircea Rusu prezintă publicului spectator un tată sever, care a căzut pradă furiei și alcoolului), poveste centrată pe neînțelegerea dintre tată și fiu. A treia poveste, intercalată minunat în intriga principală, este povestea a doi bătrâni ( interpretați magistral de Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc) a căror dialoguri transformă tristețea în bucurie și speranță. Ei sunt cei care sărbătoresc fiecare zi pentru că nu știu dacă vor mai apuca ziua următoare: ”Azi suntem aici. Mâine, mai vedem”.

La final, aflăm că Bătrâna este oarbă și că a trăit aproape toată viața în preajma umbrelor. Tot finalul este cel care ne face să deslușim și identitatea celor doi bătrâni.

Un spectacol cu un final surprinzător.

Un spectacol despre iubire, pierdere, regăsire, speranță, despre vină, mânii înăbușite, neputințe, temeri…

Un spectacol ce trebuie văzut pentru actorii minunați, pentru regie, pentru scenografie, pentru întreaga poveste!

Următoarea reprezentație va avea loc duminică, 2 iulie 2017, ora 19.30, la Sala Atelier a Teatrului Național din București.

***

Umbre

de Marilia Samper

Traducere: Florin Galiș și Iunia Mircescu

Regie/Scenografie/ Ilustrație muzicală/ Lighting design: Vlad Cristache

Asistent regie: Teodora Petre

Asistent Scenografie: Silvia Nancu

Regia tehnică: Marcel Bălănescu

Lumini: Simon Cristian Petru

Sunet: Domnița Stoian

Distribuția

Mama – Ana Ciontea

Tatăl – Gheorghe Visu

Bătrânica – Mariana Mihuț

Bătrânelul – Victor Rebengiuc

Bărbatul – Mircea Rusu

Străinul – Gavril Pătru

Fata – Alexandra Sălceanu

Băiatul – Emilian Mârnea

Data premierei: 06.06.2017

Durata: 2 h 15 min  ( fără pauză)

Simona IONIȚĂ

Număr de vizualizări :1410


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro