În premieră: retrospectivă de film românesc contemporan în Ciudad de Mexico

iun. 10th, 2017 | By | Category: Eveniment

În perioada 11-22 iunie 2017, la Cinemateca Națională din Ciudad de Mexico, Institutul Cultural Român, Ambasada României din Statele Unite Mexicane și Cinemateca Națională din Mexic organizează în premieră o retrospectivă de film românesc contemporan. Intitulată “10 ani în 10 filme. De la Palme d´Or la Ursul de Aur”, retrospectiva include o selecție a celor mai apreciate și premiate filme românești de după anii 2000: ”Moartea domnului Lăzărescu”, regizat de Cristi Puiu, primul mare succes internațional al cinematografiei românești din noul mileniu, ”4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, lungmetrajul regizorului Cristian Mungiu, distins la Cannes cu Premiul Palme d’Or în urmă cu un deceniu, ”Poziția copilului”, realizat de Călin Peter Netzer, Premiul Ursul de Aur la Berlinala din 2010.

Ciclul de film debutează cu lungmetrajul tânărului regizor Bogdan Mirică, Câini, Premiul FIPRESCI în secțiunea Un Certain Regard la penultima ediție a Festivalului de la Cannes, fiind acesta un indicator al vitalității creației cinematografice românești actuale.

Seria de filme emblematice continuă cu pelicula A fost sau n-a fost?, a regizorului Corneliu Porumboiu, Camera d’Or la festivalul de la Cannes în 2006, Aferim!, filmul în alb și negru al regizorului Radu Jude recompensat cu Ursul de Argint la Festivalul de Film de la Berlin din 2015, Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu, turul de forță al lui Andei Ujică, singurul documentar inclus în selecție, și Ilegitim, penultimul lungmetraj a realizatorului Adrian Sitaru. Cristi Puiu și Cristian Mungiu sunt prezenți în această retrospectivă și cu cele mai recente creații, selectate în competiția oficială a festivalului de pe Croazetă în 2016, respectiv Sieranevada și Bacalaureat, acesta din urmă distins cu Premiul pentru cel mai bun regizor în competiția menționată.

Regalul de filme românești va fi găzduit de prestigioasa Cinematecă Națională a Mexicului, un complex dedicat celei de-a șaptea arte cu 10 ecrane de proiecție, pe lângă săli de expoziție, laborator de restaurare digital  și un ecran în aer liber, care primește anual peste un milion de spectatori.

Această primă retrospectivă în America Latină co-organizată de Institutul Cultural Român de la Madrid continuă colaborarea inițiată cu Ambasada României în Argentina în 2016, la prima ediție a Festivalului de Film Românesc din Buenos Aires, și urmărește să consolideze renumele de care se bucură filmul românesc dincolo de circuitul festivalier, în rândul publicului larg din țări vorbitoare de spaniolă.

Număr de vizualizări :1181


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro