spot_img

Filmele româneşti, la cea de-a LII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary

Institutul Cultural Român de la Praga anunţă participarea a trei filme româneşti la cea de-a LII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary.

Filmele participante:

BREAKING NEWS

Regie: Iulia Rugină

Scenariu: Iulia Rugină, Ana Agopian, Oana Răsuceanu

Imagine: Vivi Drăgan Vasile

Distribuţie: Andi Vasluianu, Dorin Andone, Ioana Flora, Voica Oltean, David Blaj, Oxana Moravec

Secţiunea: Competiţia oficială/ Premieră internaţională

Sinopsis: Pe reporterul de televiziune Alex Mazilu îl aşteaptă o sarcină foarte grea: să filmeze un reportaj post-mortem al colegului său care a decedat într-un accident tragic pe care l-au suferit împreună, dar din care Alex a scăpat cu viaţă. Ghid îi este fiica colegului a cărei relaţie cu tatăl său era mai mult decât complicată. Alex devine involuntar martor la lupta fetei de a face faţă decesului tatălui şi ajunge totodată la concluzia că pentru a putea reda toată viaţa unui om, un scurt reportaj este extrem de puţin. În al treilea film al său, regizoarea Iulia Rugină, aduce în prim plan diferite motive: întrebarea dacă într-adevăr putem cunoaște pe cineva cu adevărat, fascinația omului în legătură cu lumile private ale celor din jur, problematica relațiilor dintre părinți și copii și tendința mass-mediei contemporane de a exagera relațiile dintre oameni.

Proiecţii: Miercuri, 5 iulie 2017, 17:00, Velký sál

Joi, 6. iulie 2017, 10:00, Kinosál Pupp

Sâmbătă, 8. iulie 2017, 9:00, Kino Drahomíra

MARIŢA

Regie: Cristi Iftime

Scenariu: Cristi Iftime

Distribuţie: Alexandru Potocean, Adrian Titieni, Lucian Iftime, Bogdan Dumitrache

Secţiunea: Competiţia East of the West / Premieră mondială

Sinopsis: După o ceartă cu prietena sa, Costi, în vărstă de 30 de ani, se hotărăşte să petreacă câteva zile cu familia la o cabană închiriată. Părinţii lui sunt despărţiţi de multă vreme, dar Costi reuşeşte să îl convingă pe tatăl său, Sandu, să se reîntâlnească cu fosta soţie si cu copiii pe care ani de zile i-a neglijat din cauza pasiunii sale pentru viaţă şi alte femei. Acesta nu se lasă greu convins şi amândoi pornesc într-o călătorie din Transilvania până în Moldova, cu vechea maşină a familiei, numită Mariţa. Nu doar mașina de care sunt legate multe amintiri comune, dar și apropierea reciprocă recent descoperită îi determină pe ambii bărbați să recapituleze experiențe uitate de mult timp. La întâlnirea cu restul familiei, trecutul devine şi mai viu. Povestirile colorate şi comentariile pline de farmec ale lui Sandu unesc familia pentru o seară şi poate şi vindecă câteva răni vechi. În debutul promițător al lui Cristi Iftime, dialogurile naturale devin purtătoare ale unei poveşti de familie care se regăseşte după foarte mult timp.

Proiecţii: Marţi, 4 iulie 2017, 18:30, Karlovarské Divadlo

Miercuri, 5 iulie 2017, 16:30, Lázně III Cinema

OUĂLELE LUI TARZAN

Regie: Alexandru Solomon

Scenariu: Alexandru Solomon

Secţiune: Competiţia de film documentar / Premieră internaţională

Sinopsis: Legenda spune că, la sfârșitul anilor 1920, sovieticii au construit un centru de cercetare în Sukhumi, capitala Abhaziei, cu scopul de a încrucișa oamenii și maimuțele. Noua fiinţă nu a văzut niciodată lumina zilei, la fel ca şi „omul nou“ comunist al lui Marx. Cu toate acestea, în aripile abandonate ale institutului Sukhumi, oameni și maimuțe convieţuiesc şi în zilele noastre, primii fiind privaţi de presiunea schimbărilor sociopolitice turbulente, cei din urmă fiind supuşi testărilor nemiloase de noi medicamente și proceduri medicale. Într-un teritoriu în litigiu de pe țărmurile Mării Negre, marcate permanent de prăbușirea Uniunii Sovietice și de conflictele georgiene-abhazice ulterioare, ei au ceva în comun: au devenit relicve ale unei serii de experimente nereușite din trecut. Acest eseu documentar analizează relația dintre oameni și primate – cele mai asemănătoare mamifere omului – pentru a sublinia influența distructivă a dogmelor ideologice și rolul esențial al credinței și eticii în toate cercetările științifice.

Proiecţii: Luni, 3 iulie 2017, 18:30, Kino Čas

Marţi, 4 iulie 2017, 14:00, Kino Drahomíra

Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary este cel mai mare festival de film din Europa Centrală şi de Est (singurul de categorie A) şi unul dintre cele mai respectate festivaluri de film de pe continentul nostru. Participarea la acest festival reprezintă pentru fiecare film o excelentă carte de vizită, dovadă a succesului în faţa criticii şi a publicului, iar pentru cinematografia naţională este o chestiune de prestigiu.

Institutul Cultural Român de la Praga are plăcerea contribui la reprezentarea delegaţiilor filmelor româneşti la Festivalul Internaţional de la Karlovy Vary asigurând participarea scenaristei Ana Agopian şi a actriţei Voica Oltean (Breaking News), a actorului Alexandru Potocean şi a producătoarei Ioana Lascăr (Mariţa), precum şi a domnilor Radu Gorgoş şi Anton Breiner, director de imagine, respectiv asistent de regie (Ouăle lui Tarzan).

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508