”Istoria filosofiei hermetice”, de Nicolas Lenglet du Fresnoy

iun. 26th, 2017 | By | Category: Agenda de carte

La editura Herald, în colecția QUINTA ESSENTIA, a apărut volumul ”Istoria filosofiei hermetice”, de Nicolas Lenglet du Fresnoy. Traducător: Gabriel Doru Avram. ”Istoria filosofiei hermetice” abordează istoria propriu-zisă a filosofiei hermetice, adică alchimie, din cele mai vechi timpuri şi până în epoca autorului. Du Fresnoy prezintă cei mai cunoscuţi alchimiști, împreună cu rezumatul vieţii acestora (acolo unde este posibil), precum şi o critică a practilor acestora şi a transmutaţiilor pe care le-au obţinut. Deşi pare că du Fresnoy consideră alchimia o nebunie, cititorul îşi dă seama, parcurgând cartea sa, că acesta ştia foarte multe privitor la alchimie. Unele remarci cu privire la câţiva autori dau de înţeles că era mult mai la curent cu această artă decât a vrut să se înţeleagă. La sfârşitul lucrării se află o listă cronologică a alchimiştilor, iar autorul marchează distincţia dintre cei care el consideră că au reuşit şi restul. Aşa cum spune du Fresnoy cu umor, cei care afirmă sus şi tare că deţin Piatra Filosofală nu o au. Majoritatea adepţilor care au avut succes pe această cale au fost discreţi, căci cei care şi-au făcut cunoscute izbânzile au avut de suportat persecuţii din partea invidioşilor şi a lacomilor.

Nicolas Lenglet du Fresnoy, născut la 5 octombrie 1674, la Beauvais, şi decedat la 16 ianuarie 1775, la Paris, s-a numărat printre marii erudiţi ai epocii sale. Cărţile pe care le-a scris cuprind comori ale cunoaşterii. Istoria filosofiei hermetice, publicată în 1742, este dovada valorii scrierilor sale. Toţi cei care au scris despre alchimie s-au inspirat amplu din acest volum.


Număr de vizualizări :1105


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro