Tezaurul Monetar descoperit la Țigănești, comuna Munteni, județul Galați

mai 2nd, 2017 | By | Category: Postcard

În luna mai 2017, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați propune publicului gălățean, în cadrul proiectului expozițional „Exponatul lunii”, prezentarea unui bun muzeistic cu valoare deosebită din patrimoniul instituţiei: TEZAURUL MONETAR DESCOPERIT LA ȚIGĂNEȘTI, COMUNA MUNTENI, JUDEȚUL GALAȚI.

În urmă cu mai bine de jumătate de secol a fost descoperit întâmplător, în timpul lucrărilor agricole, un tezaur monetar care cuprindea aproximativ 60 monede de aur şi circa 100 monede din argint. Descoperirea a fost făcută în apropierea conacului care a aparținut lui Costachi Conachi aflat în Țigănești (com. Munteni, jud. Galați). Piesele au fost recuperate parţial şi au intrat în colecţiile muzeelor din Galaţi şi Tecuci. Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci deţine piesele din argint, 34 taleri emişi de oraşul dalmat Ragusa, între anii 1753 şi 1773, iar Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” din Galaţi monedele din aur.

În expunere pot fi admirate monedele din aur intrate în colecția muzeului gălățean. Acestea sunt piese de un ducat, în număr de 57 bucăţi, emisiuni ale oraşelor din Ţările de Jos, în anii 1738-1771, la care se adaugă un ducat emis de Imperiul Habsburgic. (muzeograf Costel Ilie)

Micro-expoziţia poate fi vizitată la Muzeul „Casa Cuza” Galaţi (str. Al. I. Cuza, nr. 80) în perioada 3 – 31 mai 2017, de miercuri până duminică, între orele 1000 – 1800.

Număr de vizualizări :948


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro