spot_img

Start Euromarionete Arad 2017!

Marți, 16 mai 2017, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad împreună cu Trupa de Marionete Arad scoate la rampă cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional al Teatrului de Animație al cărui director artistic este Christian Caimacan. În perioada 16-20 mai 2017, la Arad vor sosi reprezentanţi de seamă ai teatrului de păpuşi din ţară şi din Europa. Astfel, selecţia naţională cuprinde 12 (douăsprezece) spectacole, producţii ale următoarelor instituţii teatrale: Teatrul pentru Copii şi Tineret „Căluţul de mare” Constanţa, Teatrul de păpuşi „Prichindel” Alba Iulia, Teatrul Municipal – secţia păpuşi, Baia Mare, Teatrul pentru copii „Arlechino” Braşov, Teatrul de păpuşi „Puck” – secţia maghiară, Cluj-Napoca, Teatrul „Regina Maria” – Trupa „Arcadia”, Oradea, Teatrul Dollo, Teatrul Tiki-Riki-Ta, Marionete Studio, Teatrul SosoNuţi din Arad şi maestrul Liviu Berehoi.

Mult aşteptate la Arad pentru ediţia aniversară a Festivalului sunt și cele 6 (şase) trupe din străinătate (Anglia, Germania, Grecia, Italia, Portugalia, Ungaria) care vor împărtăşi publicului o mică parte din magia, naturaleţea şi fascinanta lume a păpuşilor de aici şi de pretutindeni.

Sunt doar 5 (cinci) zile de festival, dar pline de evenimente. Peste 60 de spectacole se vor juca fie pe scena mare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, pe scena Sălii Marionete, în sala Cinema Arte – pe care jucăm în premieră –  fie în diverse spaţii adiacente (şcoli, licee), fie în aer liber (zone pietonale, parcuri).

Pe lângă spectacole, organizatorii au pregătit şi o expoziție, Vitrina cu marionete, deschisă în perioada 1 mai – 1 iunie, care prezintă o parte din colecţia de marionete a teatrului Arad, într-un cadru expoziţional original. În premieră, eroii care au dat viaţă atâtor poveşti de neuitat ale copilăriei vor fi expuși în mai multe vitrine din oraș. Evenimentul este organizat cu sprijinul Uniunii Artiştilor Plastici din România, a Trupei Marionete Arad şi a Galeriei Delta.

De asemenea, ediția aniversară a Festivalului acordă o atenție deosebită unei ramuri puțin vizibilă în România, teatrul de păpuși itinerant. Vasilache și Marioara – celebrele păpuși autohtone – sunt gazdele primitoare ale marii familii europene din care fac parte artişti ambulanţi, vedete de necontestat ale teatrului de păpuşi itinerant care de secole străbat în lung şi-n lat drumurile Europei. Evenimentul se numeşte sugestiv Family Meeting şi aduce în acelaşi cadru exponenții unei tradiţii teatrale transmise pe cale orală de peste 500 de ani. Pulcinella din Italia, Don Roberto din Portugalia, Fasoulis din Grecia, Punch și Judy din Anglia și Vitéz László din Ungaria vor fi prin tot Aradul și vor reîmprospăta imaginea surprinzătoarei păpuși. Marea finală va avea loc Sâmbătă, 20 mai, în ultima zi de Festival, în intervalul orar 15.00-18.00, în Parcul Copiilor. E musai să fiţi acolo!

”Vă invităm pe toţi, şi mici şi mari, să vă lăsaţi purtaţi în lumea fermecată a poveştilor de pretutindeni. Prin intermediul invitaților noștri și al păpușilor lor avem ocazia de a ne întoarce în timp și, mai mult decât atât, de a lua pulsul evenimentelor și tendințelor teatrale ale anului 2017 din Europa.”

Marți, 16 mai,  vor avea loc cinci reprezentaţii :

ora 09.30 şi ora 11.00, Sala Mare a Teatrului Clasic

Mica Sirenă, după Hans Christian Andersen

Regia şi scenariul: Cristian Mitescu

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Căluţul de mare”, Constanţa

Recomandat copiilor peste 3 ani

Durata: 50 minute

ora 09.30 şi ora 11.00, Sala Trupa Marionete

Povestea lui Muck cel Mic după Wilhelm Hauff

Regia: Todor Valov

Teatrul de păpuşi „Prichindel” Alba Iulia

Recomandat copiilor peste 4 ani

Durata: 45 minute

Ora 16.30, Sala Trupa Marionete

Submarinul galben

Regia: Radu Dinulescu

Teatrul Municipal Baia Mare – secţia păpuşi

Miercuri, 17 mai 2017, două producţii ale Teatrului pentru copii „Arlechino” Braşov:

La orele 09.30 şi 11.00, la Sala Trupa Marionete, vor avea loc două reprezentaţii ale spectacolului Povestea care a fost pătrată, scris şi regizat de Gavril Cadariu, scenografia şi păpuşile aparţinând doamnei Eugenia Tărăşescu Jianu. Un spectacol non-verbal cu actori, marionete şi păpuşi.

De la ora 17.00, spectacolul Metamorphose, scris şi regizat de Georgeta Lozincă, scenografia şi păpuşile: Ildiko Lukacsy, muzica Zeno Apostolache Kiss.

Teatrul Tiki-Riki-Ta, unul dintre reprezentanţii locali ai teatrului independent de marionete din Arad prezintă mâine, 17 mai, două reprezentaţii ale spectacolului Scufiţa roşie şi lupul ce flămând, după Fraţii Grimm, cu Ion Iurcu care semnează şi regia. Spectacolul se va juca la Cinema Arta, de la orele 09.30 şi 11.00.

Programul celor 5 (cinci) zile de Festival poate fi consultat pe website-ul http://trupademarionete.ro/festivalul-euromarionete/ iar biletele pot fi achiziționate online de pe www.biletmaster.ro sau la casieria teatrului cu 60 de minute înainte de începerea spectacolului. Preţul biletelor: 6 lei (spectacolele pentru copii); 20 / 10 lei (spectacolele pentru adulţi.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508