Se deschide Salonul Internaţional de Carte de la Torino

mai 16th, 2017 | By | Category: Agenda de carte

Joi, 18 mai 2017,  la Centrul Expozițional Lingotto Fiere, Torino (provincia Torino, regiunea Piemont), se deschide Salonul Internaţional de Carte de la Torino, Salone Internazionale del Libro Torino 2017. Desfășurat până pe 22 mai 2017, acesta se află la cea de-a 30 de ediție și include peste 500 de evenimente, fiind cea mai importantă întâlnire internațională din Italia, între autori, traducători, editori.

Joi, de la ora 18.00 (ora României), la Sala România, se va desfășura o întâlnire cu Giuseppe Manitta, Despre Mihai Eminescu și literatura italiană, cu ocazia prezentării volumului omonim (Il Convivio). Alături de autor, va vorbi Roberto Merlo.

Vineri 19 mai, de la ora 12.00 (ora României) va avea loc un eveniment Omagiu lui Emil Cioran, cu ocazia publicării volumelor Divagazioni (Lindau) Breviario dei Vinti. II. (Voland).

În cadrul programului de la standul României, va avea loc lansarea romanului „Gli huligani“/ „Huliganii“ de Mircea Eliade, „Il teatro“/ „Teatru“ de Mircea Eliade, reeditarea cărții lui Nicolae Steinhardt, „Diario della felicita“/ „Jurnalul fericiri“. De asemenea, un proiect important va fi Concursul „Lingua Madra“/ „Limba maternă“ și proiectul Pop Drama.

Scriitorul Mircea Cărtărescu, invitat al Salonului Internaţional de Carte de la Torino, va participa, sâmbătă, 20 mai, de la ora 19.30 (ora României), la Sala Blu, alături de scriitorul Andrea Bajani şi de profesorul şi traducătorul Bruno Mazzoni la evenimentul: Andrea Bajani în dialog cu Mircea Cărtărescu, autorul trilogiei Orbitor/ Abbacinante“.

Selecţia şi programul urmăresc în primul rând lansarea numeroaselor traduceri din literatura română, volume despre limba, literatura şi cultura română apărute de la ediţia din 2016 a Salonului Internațional de Carte de la Torino până în prezent (perioada mai 2016 –mai 2017).

Pe durata celor cinci zile ale Salonului de Carte de la Torino, printre scriitorii, editorii și traducătorii care vor participa la evenimentele literare din Sala României se numără: Antonio d’Alessandri, Sorin Alexandrescu, Corina Ardelean, Giancarlo Baffo, Giampiero Bartolini, Alberto Basciani, Alberto Borghini, Antonio Buozzi, Oana Boşca-Mălin, Horia Corneliu Cicortaş, Emanuela Costantini, Antonio Di Gennaro, Dan Octavian Cepraga, Paolo de Lorenzi, Gabriela Lungu, Giuseppe Manitta, Bruno Mazzoni, Cristina Mărginean-Cociş, Roberto Merlo, Liliana Nechita, Radu Popescu, Ioan Es. Pop, Maria Floarea Pop, Gabriel Popescu, Violeta Popescu, Mattia Luigi Pozzi, Giovanni Rotiroti, Roberto Scagno.

După cele opt participări anterioare ale României la Salonul de Carte de la Torino și după succesul înregistrat anul trecut, organizatorii salonului au propus și anul acesta ca Standul României să fie transformat în Sala România. Acesta va avea o suprafață totală de 120 mp, din care 50 mp pătrați sunt oferiți cu titlu gratuit de către organizatorii Salonul de Carte de la Torino.

Din delegația României va face parte și domnul Mirel Taloș, vicepreședinte al Institutului Cultural Român.

La ediția din acest an, grație strânsei colaborări cu Biroul Național de Turism al României la Roma, publicul va putea primi informații turistice, citind pliante despre ţara noastră redactate în limba italiană. Datorită strânsei colaborări cu postul Radio Torino Internațional (post de radio ce emite special pentru românii din Piemont) și în acest an a fost inclus în stand un spaţiu destinat găzduirii studioului de transmisiuni în direct. Radio Torino Internațional va asigura promovarea participării României la Salonul de Carte.

Parteneri/coorganizatori: Institutul Cultural Român prin IRCCU Veneția, Centrul Național al Cărții, Radio România, Asociația pentru Performanță și Cultură, Librăria Libris din Brașov.

Parteneri din Italia: Fondazione per il Libro, la Musica e la Cultura – organizatorii Salonului, Primăria Torino, Provincia Torino, Regiunea Piemont

Număr de vizualizări :598


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro