Recital Adela Liculescu, la Yahama Concert Hall Vienna

mai 12th, 2017 | By | Category: Eveniment

Vineri, 19 mai 2017, de la ora 19.00, la Yamaha Concert Hall (Schleiergasse 20, 1100), pianista Adela Liculescu, câştigătoarea concursului de pian organizat de Yamaha Music Foundation of Europe (2017), va susţine un recital. În program este inclusă Sonata Waldstein de Ludwig van Beethoven, lucrare care s-a regăsit adesea în repertoriul concertelor susţinute de pianistul şi compozitorul Dinu Lipatti. Evenimentul face parte din seria de manifestări organizate de Institutul Cultural Român de la Viena în 2017, în contextul aniversării a 100 de ani de la naşterea lui Dinu Lipatti.

„Este cunoscut şi regretabil faptul că Dinu Lipatti nu a înregistrat nicio sonată de pian de Beethoven. Producătorul său, Walter Legge, a susţinut că Lipatti a interpretat doar Sonata Waldstein, după ce acesta l-a prezentat pe Lipatti lui Artur Schnabel (specialist în creaţia lui Beethoven), cu câțiva ani înainte ca tânărul pianist să moară în 1950. De fapt, Lipatti a inclus începând din anii 1930 atât lucrarea Waldstein cât şi alte trei sonate în repertoriul concertele sale. Sonata Waldstein este compoziţia lui Beethoven pentru care Lipatti rămâne în amintire, deşi nu există o înregistrare a acesteia – pentru că BBC a şters caseta care conţinea interpretarea lucrării în cadrul emisiunii difuzate în aprilie 1948 […]. Tânărul român a interpretat lucrarea şi în cadrul unei emisiunii a Radio Berna din octombrie 1943 […]; din păcate însă arhivele elvețiene nu mai dispun de materialul înregistrat. Sperăm ca într-o zi să fie descoperită o înregistrare cu Lipatti interpretând Sonata Waldstein – cu siguranță ar fi o interpretare foarte revelatoare.“ (Mark Ainley, expert în înregistrări istorice, cercetător al activităţii lui Dinu Lipatti)

Adela Liculescu este absolventă a şcolii de artă „Marin Sorescu“ din Craiova, unde a studiat pianul sub îndrumarea profesoarei Mariana Ilie şi a maestrului Mihai Ungureanu. În prezent este studentă a Universităţii de Muzică şi Artă din Viena, sub coordonarea profesorului Martin Hughes. În noiembrie 2015 pianista a câştigat premiul I la concursul Bösendorfer din Viena. Totodată, Adela Liculescu a câştigat premiul 5 şi premiul special „Molly Joó-Máthé“ la a XIV-a ediţie a  International „Beethoven“ Piano Competition (Viena, 2013), premiul I la „Elena Rombro-Stepanow“ Klavierwettbewerb (Viena, 2012), premiul I la Olimpiada Naţională de Interpretare Instrumentală (2012, 2011, 2010, 2009, 2007), premiul I la Concursul Naţional „Craiova Piano“ (2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006), premiul I la concursul internaţional de pian „Carl Filtsch“ din Sibiu (2009). Între 2001 şi 2013 Adela Liculescu a participat la o serie de cursuri sub coordonarea unor pianişti consacraţi, precum Walter Krafft (Germania), Csíky Boldizsár (România), Mihai Ungureanu (România), Martin Hughes (Austria), Diana Ketler (Marea Britanie), Konstantin Lifschitz (Elveţia), Carlos Roque Alsina (Franţa), Jacques Rouvier (Franţa) şi Sylviane Deferne (Elveţia). Adela Liculescu a concertat pe scene prestigioase din Austria, Germania, Italia, Franţa şi Polonia.

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Număr de vizualizări :896


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro