Rabih Abouh-Khalil Trio, în premieră în România

mai 22nd, 2017 | By | Category: Eveniment

Luni, 12 iunie 2017, ora 19.00, la Teatrul Național din București, Rabih Abouh-Khalil trio va concerta în premieră în România. Rabih Abouh-Khalil, legendă a etno-jazz-ului și a muzicii World, vine pentru prima dată la București. Un concert în care va interpreta cele mai frumoase trio-uri ale sale. Un concert-eveniment, un voiaj muzical între Orient și Occident, la frontiera dintre jazz, rock, muzica clasică și muzica tradițională arabă.

Cu peste 30 de albume la activ, dintre care 23 în calitate de compozitor și lider de grup, la casele de discuri ECMEnja și Harmonia Mundi, Khalil a colaborat cu o pleiadă de muzicieni străluciți, pasionați să mixeze genurile muzicale. Printre aceștia Alexandru Bălănescu, Kronos Quartet, Yo-Yo Ma & Silk Road Ensemble, din rîndul muzicienilor clasici, sau Joachim Kuhn, Kenny Wheeler, Steve Swallow, Charlie Mariano, Vincent Courtois, Michel Godard din rândul muzicienilor de jazz.

Abou-Khalil a fost printre primii care a mixat muzică tradițională arabă cu muzică „occidentală”: jazz, clasic sau rock, împrumutând de la fiecare ceva, si creînd o muzică originală, care nu cade în păcatul muzicii „fusion”. Ca urmare, este savurat cu egală bucurie atât de melomanii de muzică clasică, de jazz sau de rock.

Este adesea asemănat cu Anouar Brahem, cei doi având meritul de a aduce instrumentul-rege al muzici arabe, oud-ul, pe podiumul de concerte din Europa, și de a-l pune la loc de cinste, ca instrument de predilecție al muzicii World. Ce îl deosebește pe Abou-Khalil de Brahem, este tehnica sa, asemănătoare cu cea a chitariștilor de jazz, cu solouri rapide, iar compozițiile sale sunt pline de sentimente luminoase și de umor.

Rabih Abou-Khalil este libanez, crescut în Beirut-ul cosmopolit de dinainte de războiul civil, venit apoi la studii în Europa. Locuiește în Franța și Germania și călătorește în toată lumea. El vine la București alături de doi prieteni cu care cântă de o viață: Luciano Biondini din Italia, despre care se spune că „țese fantezii la acordeon” și Jarrod Cagwin din Statele Unite la percuții orientale, un artist cu un imens simț melodic.

Un concert propus de Jazz Fan Rising, asociația connoisseur-ilor de jazz, în partenariat cu Ambasada Libanului. Organizator: Fundația Jazz Festivals & Events.

Prețuri bilete:  85 lei – cat. III / 110 lei – cat.II / 125 lei – cat. I

BILETELE pot fi cumpărate ONLINE de pe:

EVENTBOOK goo.gl/I5W5Yl

EVENTIM goo.gl/prfD61

Număr de vizualizări :510


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro