spot_img

Programul Salonului European de Bandă Desenată 2017

Marți, 9 mai 2017, debutează cea de a V-a ediție a Salonului European de Bandă Desenată (SEBD). Lansarea proiectului are loc chiar de Ziua Europei (9 mai), printr-un eveniment inedit, reunind vernisajul amplei expoziții din acest an (lucrări din 15 țări), găzduite la Rezidența Scena9 (str. I.L. Caragiale 32), și performance-ul trupei austriece Bonnage Horreur, care creează cinema live pe acorduri de indo jazz și rock. Publicul va fi invitat la o plimbare audio-vizuală creată în timp real de artistul de bandă desenată S.R. Ayers și însoțită de o coloană sonoră cântată de muzicienii Bernd Ammann (chitară bas / contrabas) și Benjamin Schiemer (sitar / chitară). Evenimentul de lansare va avea loc în prezența reprezentanților oficiali ai celor 15 țări participante (directori de institute cultrale și ambasadori), a oficialităților ce reprezintă Comisia Europeană – ​Reprezentanț​a​ în România, precum și a specialiștilor în bandă desenată din România și din străinătate. AgențiadeCarte.ro vă prezintă programul evenimentului.

De-a lungul celor două  săptămâni pe care publicul interesat de bandă desenată le are la dispoziție pentru a vizita expoziția (9-22 mai 2017), vor avea loc și o serie de dezbateri și ateliere pe tema valorilor sociale ilustrate prin bandă desenată. Artiști, curatori, editori, activiști sociali, din România și din străinătate, vor fi prezenți la aceste evenimente, pentru a-și prezenta lucrările și pentru a discuta cu fanii BD.

Lista participanților din străinătate îi include pe: Marek Rudowski din Polonia (desenator polonez, designer grafic, realizator de benzi desenate și jocuri), Sergey Simonov, coordonatorul proiectului internațional de bandă desenată socială RESPECT din Rusia, care a constituit și punctul de plecare în alegerea temei ediției SEBD din acest an, Claudio Stassi din Italia, autorul a numeroasec cărți publicate de edituri prestigioase din domeniu din Italia și din străinătate, Maarika Martins, artistă de bandă desenată și design grafic din Estonia, Johannes Klennel din Suedia, editorul uneia dintre cele mai importante reviste de bandă desenată nordice, „Galago”, și, de asemenea, tot din Suedia, Sara Olausson, ilustratoare și autoare de benzi. Austria propune, la ediția din acest an, întâlnirea cu echipa Blickwinkel: Valerie Bruckbög, artistă de bandă desenată, Kathrin Kaisinger și Anna Achleitner, care dezvoltă proiecte sociale în sfera benzii desenate.

Temele sociale se regăsesc ilustrate și în lucrările artiștilor români, reunite într-o expoziție – o retrospectivă a benzii desenate românești cu tematică socială, la care participă nume importante ale BD-ului autohton: Octav Ungureanu, Maria Surducan, Adriana Oprița-Gheorghe, Dan Ungureanu, Sorina Vasilescu, Alexandru Ciubotariu, Mihai Ionuț Grăjdeanu, Maria Stoian, Sara Olausson, Nicolae Nobilescu, Grace Pârvu, Xenia Pamfil, Ileana Surducan, Vlad Forsea

Program

Programul de vizitare a expozițiilor este zilnic între orele 12:00 și 21:00.

Accesul la evenimente este liber, cu excepția celor semnalate pentru rezervarea locurilor.

• 9 mai / 19:00

Vernisaj SEBD. Performance Bonnage Horreur (Austria) / muzică & live drawing

• 10 mai /18.30

Expoziție de lucrări ale artistului Claudio Stassi și o sesiune de live drawing @Institutul Italian de Cultură (Aleea Alexandru 41), în prezența autorului.

10 mai / 16:00

Lansare de carte și discuție: Reprezentare și implicare socială în banda desenată: Where are you from? From Giulești și Sara & Felicia

Invitați: Alexandru Ciubotariu, Sara Olausson (Suedia), Arina Stoenescu (Suedia)

• 11 mai / 18:30

Masă rotundă: Reprezentarea marginalilor în banda desenată

Invitați: Mihai Grăjdeanu, Sorina Vasilescu, Marek Rudowski (Polonia), Maarika Martins (Estonia), Sara Olausson (Suedia)

• 12 mai / 18:30

Masă rotundă: Hărțuirea sexuală și traficul de persoane. Banda desenată în sprijinul femeilor.

Invitate: Grâce Pârvu, Georgiana Drăgan

• 13 mai / 12:00-21:00

„Hot Lagoon – Print Fair”

13 mai / 15:00-18:00

Storytelling/scenariu: Atelier pentru liceeni cu Sorina Vasilescu (14-18 ani)

*pe bază de înscriere la office [at] austriacult-bucuresti.ro

• 14 mai / 12:00-15:00

Reprezentarea sinelui/auto-ficțiune: Atelier cu Andreea Chirică

*pe bază de înscriere la office [at] austriacult-bucuresti.ro

14 mai / 16:00

„Home Alone” de Andreea Chirică – o reflecție grafică asupra depresiei, a singurătății și a vieții adulte.

• 16 mai / 18:30

Projekt Blickwinkel – Point of View (Austria): The Power of comics to Promote tolerance and Diversity

*în limba engleză

• 17 mai / 18:30

Masă rotundă: Traduceri sau cărți de artist. Un viitor pentru piața românească de bandă desenată.

Invitați: Laura Albulescu, Vlad Niculescu, Octav Avramescu. Moderator: Anamaria Pravicencu.

• 18 mai / 18:30

Dezbatere: Etichetarea și bullying-ul în școli

• 19 mai / 18:30

Traducători de BD – Întâlnire a Asociației Române a Traducătorilor Literari – ARTLIT

Invitați: Diana Zografi, Iulia Gorzo, Anamaria Pravicencu, Cristi Neagoe. Moderator: Andra Matzal.

• 22 mai / 18:00

– despre Revista Galago; Banda desenată socială: Sergey Simonov despre Proiectul Respect

– Finisaj SEBD: Lansarea benzii desenate „Povestea Emei – povestea mea e și povestea ta” de Alexandru Ciubotariu & Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună.

Invitați: Alexandru Ciubotariu, Gelu Duminică

Salonul European de Bandă Desenată este un proiect al Clusterului EUNIC România (Rețeaua Europeană a Institutelor Culturale Naționale): Institutul Cultural Român, Centrul Ceh, Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez, Goethe-Institut București, Fundația Culturală Greacă, Institutul Italian de Cultură, British Council, Institutul Polonez din București, Institutul Cervantes, Ambasada Olandei în România, Ambasada Suediei la București) realizat în acest an cu participarea Ambasadei Republicii Cipru în România, Ambasadei Republicii Estonia la București, Ambasadei Finlandei la București, și cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România. Organizarea ediției din acest an a SEBD este coordonată instituțional de Forumul Cultural Austriac.

Parteneri: Rezidența Scena9 – Hotspot cultural BRD, Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună, Proiectul de BD social „Respect”, Asociația Jumătatea Plină, Experimental Project

Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, News.ro, The Romania Journal, Modernism, The Institute, Știrile TVR, Accente, Observator cultural, Ziarul Metropolis, Igloo, Revista Arta, IQAds, LiterNet, Bookaholic, Suplimentul de cultură, Ceașca de cultură, Revista Comics

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508