Premiera spectacolului ”Spaces Alive – Coloured Black Holes”, în deschiderea tanzhafenFESTIVAL Linz

mai 10th, 2017 | By | Category: Eveniment

Luni, 15 mai 2017, de la ora 20.00, la Ars Electronica Center are loc premiera europeană a spectacolului Spaces Alive – Coloured Black Holes, în deschiderea ediţiei 2017 a festivalului de dans contemporan din Linz tanzhafenFESTIVAL. Evenimentul se desfăşoară cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena.

Spaces Alive – Coloured Black Holes este un performance intermedia de dans contemporan, o fuziune între coregrafie, arta sunetului şi proiecţii video interactive, generate în timp real. Performance-ul este conceput şi prezentat de KOTKI visuals (Mihaela Kavdanska şi Dilmana Yordanova) împreună cu The Crew Dance Productions (Gergely Dudas, Enyer Ruiz, Jacqueline Schiller, Anni Taskula), cu participarea muzicianului bulgar Mirian Kolev şi a artistului media iranian Hassan Zanjirani Farahani. Spectacolul completează seria de instalaţii video performative Spaces Alive, iniţiată de Mihaela Kavdanska şi Dilmana Yordanova în septembrie 2016 şi a fost creat special pentru Deep Space 8K din Ars Electronica Center ‒ un spaţiu multimedia unic, care oferă publicului o experienţă audio-vizuală imersivă, cu un impact senzorial inedit.

Proiectul este o metaforă a depăşirii limitelor corporale şi mentale, pe care ni le creăm şi a încercărilor frecvente să ajungem dincolo de ele. Tema abordată este prezenţa dinamică a corpului uman în spaţii diferite şi impactul acesteia asupra celorlalte corpuri performative. O explorare audio-vizuală a conceptelor de spaţiu exterior şi interior; spaţii greu de văzut cu ochiul liber, care se află la graniţa între ce este în noi şi în afara noastră. (Mihaela Kavdanska, KOTKI visuals)

Mihaela Kavdanska este artist multimedia format în anii ’90 şi preocupat de înnoirea constantă a limbajului artistic, îmbinând mediile tradiţionale cu cele noi. Născută în Blagoevgrad, Bulgaria, se stabileşte în Bucureşti în 1995 pentru a studia la Universitatea Naţională de Artă. În prezent trăieşte şi lucrează în Bucureşti şi Linz. În ultimii 15 ani de activitate artistică, Mihaela Kavdanska creează proiecte intermedia personale şi colaborative, prezentate în galerii, muzee şi spaţii performative din Europa, Statele Unite şi Asia. Printre proiectele recente se numără şi cele din domeniul artei şi tehnologiei, care se concentrează pe experienţa artistului şi a publicului în medii interactive. Cu un impact puternic audio-vizual, proiectele chestionează continuu rolul tehnologiei în actul performativ.

Dilmana Yordanova este artist vizual intermedia. Născută în Bulgaria (1975), trăieşte şi lucrează în Bucureşti din 1994. Dilmana Yordanova a absolvit Universitatea Naţională de Artă, lucrând cu medii artistice diferite, într-un mod neconvenţional şi inovativ. Lucrările sale au fost prezentate în cadrul unor evenimente din România, Bulgaria, Marea Britanie, Serbia, Slovenia, Austria, Germania, Franţa, Tailanda etc. Proiectele recente sunt bazate pe colaborări interdisciplinare, lucrând cu time-based media şi tehnologii interactive. Subiectul principal explorat este legătura emoţională între mişcare, imagine şi sunet, folosind principii de interacţiune live în proiecte prezentate mai ales pe scene de teatru şi dans.

Mihaela Kavdanska şi Dilmana Yordanova colaborează încă de la sfârşitul anilor ’90, creând primele instalaţii foto şi video. În 2004 pun bazele platformei şi festivalului AVmotional, prima manifestare articulată de cultură audio-vizuală experimentală din Europa de Est. În 2006 fondează studioul KOTKI visuals, care implementează noile tehnologii şi moduri de expresie artistică în artele performative, comunicarea vizuală sau publicitatea alternativă. Studioul dezvoltă concepte artistice, interfeţe şi platforme tehnologice interactive în care prezenţa umană şi mişcările corpului joacă un rol principal.

tanzhafenFESTIVAL prezintă în perioada 15-31 mai 2017, pe diferite scene din Linz, cele mai recente tendinţe în domeniul artei contemporane. Prin programul său amplu, festivalul se află la graniţa dintre dans, media şi artă performativă, ilustrând dezvoltarea dansului contemporan în context european. Printre partenerii festivalului se numără Muzeul de Artă Contemporană Lentos, Centrul Ars Electronica, Tabakfabrik, Posthof, galeria landului federal Linz şi cinematograful Moviemento. Mai multe detalii: tanzhafenfestival.at

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Număr de vizualizări :1081


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro