O nouă traducere în limba germană din opera lui Lucian Blaga se lansează la Viena

mai 23rd, 2017 | By | Category: Agenda de carte

Luni, 29 mai 2017, de la ora 18.30, la sediul Institutului Cultural Român de la Viena are loc lansarea traducerii în limba germană a volumului ”Experimentul şi spiritul matematic / Das Experiment und der mathematische Geist” în traducerea prof. dr. Rainer Schubert. Publicat cu sprijinul Institutului Cultural Român prin programul TPS – Translation and Publication Support Programme, volumul completează seria „Blickpunkt Rumänien“ apărută la editura new academic press. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român de la Viena în parteneriat cu Societatea Austro-Română. În cadrul manifestării, prof. dr. Rainer Schubert va discuta despre volumul ”Experimentul şi spiritul mathematic”, iar  prof. univ. dr. Stephan Haltmayer va susţine prelegerea „Geometria neeuclidiană la Aristotel în interpretarea lui Imre Tóth“.

„Intervenţia activă a omului în mersul fenomenelor naturale este un factor ce intră chiar în definiţia «experimentului». Pentru ca experimentul să poată fi prefăcut în metoda de cercetare, trebuie să se procedeze în prealabil la o reducţie pe scară întinsă a complicităţii universale presupuse ca intervenind în producerea oricărui fenomen. Există pe de o parte experimentul antic-aristotelic-goethean, înteles mai mult ca o lărgire a empiriei obişnuite… Matematica era considerată un mod superior de cunoaştere: condiţiile de lucru permiteau stabilirea unor «legi statistice». Exista pe de altă parte experimentul galileo-newtonian, care se substituie empiriei obişnuite… Numai conjugat cu spiritul matematic, acest tip de experiment a devenit complet asimilabil ştiinţei: ştiinţa a intrat în faza spiritului «de precizie».

Nici o consideraţie nu ne împiedică a admite – cât priveşte viitorul – o alternanţă, principial nelimitată, a fazelor de precizie cu fazele statistice.“ (Lucian Blaga)

Prof. dr. Rainer Schubert (n. 1948 la Viena) este doctor în filosofie al Universităţii din Viena, a fost mai mulți ani atașat cultural la Ambasada Austriei la București, apoi profesor de filosofie la secția în limba germană a Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca. În prezent este profesor de filosofie la Philosophisch-Theologische Hochschule Benedikt XVI din localitatea Heiligenkreuz (Austria Inferioară).

Prof. univ. dr. Stephan Haltmayer (n. 1933), prof. univ. emerit, a obţinut titlul de doctor în anul 1974 urmat de abilitarea în domeniul tematic al filosofiei în anul 1987. A fost lector la Universtitatea din Viena, printre alte şi la Institutul de Filosofie. Activităţile sale didactice şi publicistice s-au concentrat pe Grecia Antică.

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Număr de vizualizări :919


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro