Lucrările regretatei Alina Roșca, expuse la Târgu Jiu

mai 18th, 2017 | By | Category: Eveniment

Joi, 18 mai 2017, de ora 17.00, la Galeriile Municipale de Artă din Târgu Jiu va avea loc vernisajul expoziției de grafică Alina Roșca. Prezintă graficianul Mircia Dumitrescu, membru corespondent al Academiei Române. Despre Alina Roșca, dispărută mult prea devreme, la doar 31 de ani, Marin Sorescu spunea: ”A fost unul dintre marile talente în noua grafică românească, viguroasă în desen și cu dezinvoltură în viziune. I-am apreciat mult gravurile care făceau o fericită atingere cu poezia, traducea de minune ideea în simbol plastic, realizat cu un adevărat cult pentru formele realului semnificativ. Era un suflet candid, se strecura printre oameni cu discreție și gingășie. Trecerea ei atât de fulgerătoare prin viață a lăsat o operă plină de promisiuni și adâncă părere de rău a tuturor celor care au cunoscut-o.” În cadrul vernisajului de la Târgu Jiu va fi lansat și albumul Alina Roșca, iar la Liceul de Artă ”Constantin Brăiloiu” atelierul de grafică îi va purta numele, începând de joi.


Alina Roşca s-a născut pe 25 mai 1960, la Craiova. Părinţii ei, Silvia şi Nicolae Roşca, sunt originari din satul Leşile, judeţul Gorj. Talentul pentru desen s-a manifestat încă din anii copilăriei. A urmat cursurile Liceului de Artă din Craiova, ca elevă a Suzanei Fântânariu, absolvind în 1978.

A expus pentru prima dată în 1977, într-o expoziţie de grup, în clasa a XI-a, la Sala „Cromatic” din Craiova, alături de colegele ei Ioana  Bătrânu şi Luminiţa Ţăranu. Lucrările Alinei Roşca s-au făcut în mod deosebit remarcate. Ion D. Sîrbu consacra o cronică acestei expoziţii în revista „Ramuri” din 15 noiembrie 1977. În 1978 a expus din nou alături de colegii ei în holul Filarmonicii din Craiova.

Între 1980-1984 a urmat cursurile secţiei de grafică ale Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, la clasa profesorului Traian Brădean. După absolvire a fost repartizată ca profesor la Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu. Va lucra apoi şi la Uzina de Utilaj Greu din Craiova, unde va realiza cataloage şi prospecte. În 1983 şi 1984 a participat la Salonul Republican de Grafică şi la expoziţia municipală de la Sala Dalles. În 1985, la expoziţia de grup de la Galeria ARTA din Craiova, organizată în cadrul Anului Internaţional al Tineretului, a expus o serie de gravuri în metal, ilustraţii la romanul lui Panait Istrati „Codin”. Lucrările ei au fost remarcate de criticul de artă Horia Horşia, care le prezintă pe larg într-o cronică din revista „Arta”, nr. 9/1985.

În 1986 participa la expoziţia Naţională de Artă Plastică a Tineretului de la Sala Dalles, la Expoziţia Judeţeană de la Galeria de Artă din Craiova, la expoziţia de desen „Punctul – semn plastic” de la Târgu Jiu, la Salonul de Gravură din Tulcea şi la Expoziţia Artiştilor Plastici craioveni la Bucureşti. De asemenea, se număra printre cei 30 de tineri invitaţi să lucreze în cadrul taberei de creaţie de la Baia Mare.

A deschis prima expoziţie personală de grafică la Craiova, în 1987. În acelaşi an a participat la Expoziţia Internaţională de la Breda (Olanda). În 1988 a participat la Expoziţia Naţională a Tineretului, „Atelier 35”, de la Baia Mare, iar în 1989 – la expoziţia de grup „Femeia şi arta sa” de la Trinsenbek (Olanda). A devenit membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici şi redactor la revista „Ramuri” din Craiova în 1990. În acelaşi an a primit o bursă de studii la Clermont-Ferrand (Franţa) din partea Ecole Regionale des Beaux-Arts Industriels şi a expus la Galeria de Artă „Place de Gaulle”.

În 1991 a participat la Expoziţia Internaţională a Tineretului de la Sfântu Gheorghe şi a fost invitată la „Rassegna d’Arte, Musica e Spettacoli Fiera dello Salute” din Bologna (Italia) să deschidă o expoziţie personală cu 60 de lucrări. Cu doar patru zile înainte de a pleca la Bologna, pe 13 iunie, are loc explozia în urma căreia îşi va pierde viaţa patru săptămâni mai târziu, pe 10 iulie 1991.

În 1993, cu sprijinul Inspectoratului pentru Cultură al Judeţului Dolj şi prin grija familiei, s-a tipărit un album comemorativ de artă Alina Roşca, ce cuprinde 76 de reproduceri: desene în peniţă, schiţe-portret, laviuri, pasteluri, gravuri în metal şi linogravuri, precum şi mai multe texte ce evocă personalitatea ei. A primit post-mortem Premiul „Panait Istrati”. În 1995 s-a deschis o expoziţie comemorativă la Galeriile Municipiului Bucureşti şi în 1997 la Galeria de Artă din Craiova.

În 2001, la zece ani de la tragica dispariţie a artistei, la Muzeul de Artă din Craiova s-a deschis o expoziţie retrospectivă. Tot aici, în 2009, a fost vernisată expoziţia „Generaţii”, parte a programului „In Memoriam”, cuprinzând lucrările regretatelor artiste Alina Roşca şi Dana Schobel Roman (curator: Mircia Dumitrescu).

Alina Roşca a lucrat în domeniul graficii de carte, realizând ilustraţiile volumelor „Codin” şi „Ciulinii Bărăganului” de Panait Istrati. De asemenea, a ilustrat versuri ale poetului Marin Sorescu şi cartea pentru copii „Călător prin Ţara Fericirii”. S-a remarcat prin ciclul de lucrări autobiografice intitulat „Amintiri din casa bunicii”, considerat un adevărat „imn plastic” adus bunicii din Gorj. A fost redactor la revista „Ramuri” şi a colaborat cu Editura „Scrisul Românesc” din Craiova, precum şi cu alte edituri, pentru care a realizat coperte de carte şi ilustraţii. Este prezentă în „Dicţionarul personalităţilor doljene”, tipărit la Craiova în 1999.

Număr de vizualizări :987


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro