spot_img

La final, cum poţi să descrii un Festival?

Aradul a sărbătorit vreme de 9 zile la Festivalul Internaţional de Teatru Nou un început de mai spectaculos. Din 6 mai şi până duminică, 14 mai 2017, publicul arădean a avut bucuria să întâlnească o puzderie de artiști talentați, respectați de public și de colegi, în spectacole dintre cele mai originale, proaspete, emoţionante.

Au fost la FITN5 actori, regizori, scenografi, muzicieni aplaudați îndelung pe numeroase scene din teatrele bucureștene și din țară, oarecum și ei prinși de febra călătoriilor dintr-un oraș în altul, dintr-un teatru în altul. Pentru că teatrul a fost şi este imaginea lumii în care trăim şi pentru că o idee înmugurită la Bucureşti poate capăta curaj la Cluj şi prinde viaţă, poate, într-un spectacol la Târgu-Mureş sau în orice oraş din România cu o echipă de actori minunaţi.

Spectacole-mărturisire, spectacole-manifest, spectacole în care sugestia sau imaginea e totul, unele dintre ele de o voluptate a emoţiilor greu de catalogat, au umplut sălile de aplauze. Au fost şi spectacole pe texte dintre cele mai clasice, dar de o noutate a interpretării care te înspăimântă, care te trimite cu gândul la ciclicitatea timpului. Spectacole adunate de prin toată ţara, reflexie a lumii în care trăim.

Acum, la final, Claudiu Groza – curatorul festivalului – transmite câteva gânduri:

Ieri s-a încheiat a 5-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Nou de la Arad. O ediție cu destin complicat, dar cu derulare fericită, mai ales datorită publicului arădean, spectatorilor noștri, care au aderat în timp la doctrina destul de pretențioasă a acestui eveniment, devenind ei înșiși exigenți. Am auzit în ultimele 9 zile laude (și mi-au picat bine, de ce să nu recunosc), observații politicoase (de care țin cont mereu, de 5 ani), remarci ferme pro- sau contra unui spectacol (auzite cu urechea mea difuz-sociologică de critic), care mă ghidează despre gustul public și așteptările spectatorilor – deloc „comerciale” aceste remarci, trebuie să spun, am auzit și critici nete despre cutare și cutare spectacol sau artist.

Însă, adunându-le pe toate, am dedus că și a 5-a ediție a FITN a consacrat făgașul estetic pe care ni l-am propus pentru festivalul ăsta de la prima ediție, adâncindu-l și dându-i pregnanță… Și nu pot, cu aceeași nostalgie de final pe care o am la fiecare sfârșit de festival, să nu mă bucur că am fost iubiți și vizitați de spectatori, că am fost iubiți și vizitați de artiști…

Mulțumesc tuturor artiștilor care s-au perindat pe scenele FITN, tuturor spectatorilor care au stat în sălile FITN și i-au aplaudat și micii, constantei, tenacei, admirabilei, încăpățânatei, echipe de la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, care a demonstrat încă o dată că PUTEM!

Şi pentru că e greu ca la final să descrii un festival în câteva fraze, cel mai adesea neîncăpătoare, am ales să redăm în cifre imaginea FITN5.

Aşadar, iată Festivalul rezumat în cifre:

  • 9 zile de festival
  • 23 de spectacole
  • 1 spectacol invitat din străinătate: „Masa”, grupul KARBIDO, Polonia
  • 1 workshop: „Micro-Context” – Afişul de teatru contemporan (adresat elevilor Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi” şi studenţilor Facultăţii de Design din cadrul UAV Arad)
  • 2 concerte:susţinute de trupele CORSO şi Q Band
  • 9 instituţiile teatrale din Bucureşti care au prezentat câte un spectacol pe scena Festivalului: Teatrul ACT, Teatrul Arte dell’Anima, Teatrul de Comedie, Teatrul Excelsior în parteneriat cu „Gigi Căciuleanu Romania Dance Company”, Frilensăr& Teatrul LUNI de la Green Hours, GodotCafe-Teatru, Teatrul „Nottara”, POINT, Teatrul UNTEATRU
  • 13 instituţii teatrale din ţară au adus la Arad producţii teatrale dintre cele mai provocatoare: Trupa de teatru pentru elevi şi studenţi „Amifran”, Arad; Teatrul „Maria Filotti”, Brăila; Asociaţia Reciproca în parteneriat cu Federaţia Fabrica de Pensule şi Asociaţia GroundFloor Group, Cluj-Napoca; Compania Create.Act.Enjoy, Cluj-Napoca; Teatrul Naţional Cluj-Napoca; Facultatea de Teatru şi Televiziune – Universitatea „Babeş Bolyai” Cluj-Napoca; Teatrul „Szigligeti”, Oradea – Ansamblul Profesionist „Nagyvárad Táncegyüttes”; Teatrul Tineretului Piatra Neamţ; Teatrul „Anton Pann”, Râmnicu-Vâlcea; Teatrul „Andrei Mureşanu”, Sfântu-Gheorghe; Teatrul Naţional Târgu Mureş – Compania „Liviu Rebreanu”; Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timişoara; Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara
  • 18 regizoriprezenţi în festivalul nostru: Adina Lazăr, Adrian Roman, Alexandru Dabija, Carmen Lidia Vidu, Cristi Juncu, Daniel Chirilă, Andrea Gavriliu, Florin Didilescu, Geanina Hergheligiu, Gigi Căciuleanu, Horia Suru, Ion-Ardeal Ieremia, Leta Popescu, Levente Dimény, Mihai Constantin, Mihai Măniuţiu, Sânziana Stoican, Sebestyén Aba
  • 121 artişti pe scena Festivalului, dintre care amintim: Andrea Gavriliu (căreia i s-a dedicat şi un Focus), Catrinel Dumitrescu, Andi Vasluianu, Ştefan Lupu, Şerban Pavlu, Marcel Iureş, Răzvan Vasilescu, Dorina Chiriac, Florin Piersic Jr., şi mulţi, mulţi alţii
  • Aproximativ 4500 bilete vândute
  • Aproximativ 5000 de spectatori au fost la FITN în cele 9 zile de festival
  • 25 de voluntari
  • O echipă de organizare cu 41 de oameni
  • Mai bine de 100 ore petrecute în teatru

”De partea calitativă a numerelor mai sus enumerate v-aţi convins, poate, din ceea ce aţi văzut pe viu la Arad, din fotografii, din ce aţi auzit de la alţii, din ce veţi citi despre Festival.

Cam asta a fost lumea noastră la Festivalul Internaţional de Teatru Nou, ediţia a 5-a la Arad. Dar Festivalul nu s-a încheiat. Am mai dat o filă doar. Ne adunăm din nou la anul cu forţe proaspete ! Să surprindem feluritele faţete ale teatrului nou.

Până atunci, continuaţi de vedeţi teatru ! ”

FESTIVALUL DE TEATRU NOU, ARADEdiţia a 5-a

6-14 mai 2017

Organizator: Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad

Curator: Claudiu Groza

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508