spot_img

Dialog româno-portughez în cheie barocă, un eveniment amplu elogiat în presa portugheză

Cu ocazia celebrării a 100 de ani de relații diplomatice româno-portugheze prin proiectul maraton „Douăsprezece capitole ale creativității românești“, Ambasada României în Republica Portugheză, Institutul Cultural Român de la Lisabona, Fundaţia Bonte şi Direcţia Generală a Patrimoniului Cultural din Portugalia au inaugurat în seara de 15 mai 2017, la Muzeul Palatului Naţional Ajuda din Lisabona, expoziţia artistului Gheorghe Fikl, intitulată ”Fikl. Portuguese Storylines/ Fikl. Puneri în scenă portugheze”.

A fost un eveniment amplu elogiat în presa portugheză și care a impresionat atât prin desăvârșita măiestrie a execuției și prin straniul tematicii, cât și prin acordul perfect al pânzelor, de dimensiuni copleșitoare, cu decorul și structura arhitectonică din palatul regal lisabonez.  Un concert baroc în care piesele nu doar și-au ajustat cadențele, ci s-au și potențat reciproc, relevând capacitatea unui mare talent românesc al zilelor noastre de a răspunde provocării stilistice a artei portugheze a secolelor XVIII și XIX.

Vernisajul, la care au participat aproximativ 300 de persoane, a fost onorat de prezența dlui. Ionuț Vulpescu, Ministrul Culturii din România, dlui. Luís Filipe Castro Mendes, Ministrul Culturii din Portugalia, dnei Liliana Țuroiu, Președintele Institutului Cultural Român, a numeroși ambasadori și membri ai corpului diplomatic, oameni de litere, artiști, personalități ale diasporei românești, directori ai unor instituții culturale portugheze de prim ordin și ai mediului asociativ.

Doamna Liliana Țuroiu a mulțumit Ambasadei României în Republica Portugheză, doamnei Ambasador Ioana Bivolaru și echipei Institutului Cultural Român de la Lisabona pentru efortul depus în organizarea acestui eveniment de înaltă ținută, a avut cuvinte de apreciere pentru parteneriatul cu Fundația Bonte, pentru atașamentul constant al președintelui Fundației față de valorile culturii române și pentru consistentele demersuri de popularizare a acestora în spațiul lusitan.

Evenimentul a beneficiat de o promovare extinsă în presa din Portugalia (ediție pe suport de hârtie: Agenda Cultural Lisboa, iar dintre edițiile online amintim: Diário de Notícias, SIC Noticias, obsevador.pt, hardmusica.pt, e-cultura.pt). Artistul Gheorghe Fikl a acordat interviuri numeroase, inclusiv: Agendei Cultural Lisboa, Onde Ir și Weekend, suplimentul cotidianului economic Jornal de Negócios. În rețeaua Canal Lisboa, pe 18 televizoare stradale din oraș a fost difuzat timp de o săptămână, un film de prezentare a expoziției. Se cuvine de asemenea precizat că Fundația Bonte, cu sprijinul ICR Lisabona, a editat, în condiții grafice de excepție, un album dedicat acestei antologii plastice semnate de Gheorghe Fikl.

Evenimentul, integrat în cadrul programului ARCO Lisboa, prestigiosul târg de artă contemporană din Portugalia, reunește o serie de lucrări ale artistului aflate în importante colecții private (colecția Fundației Bonte, colecția privată a A.S.R. Prințul de Wales, pentru a aminti doar câteva dintre acestea) prezentate la Lisabona grație sprijinului oferit de colecționarul Alain Bonte.

Lucrările artistului au fost inserate, potrivit unei regii curatoriale semnate de doamna prof. univ. Ileana Pintilie, printre obiectele expoziției permanente a muzeului, culminând cu un grupaj compact amplasat pe simezele Salonului João IV și celui al Ambasadorilor. Așa cum spunea aceasta în panourile de prezentare de la palatul Ajuda, „Pictorul Gheorghe Fikl face parte din tânăra generație de artiști români, care, după 2000, s-au dedicat complet neofigurației. Interesat de teme preluate din barocul târziu, din care reține mai ales insolitul subiectelor, dar și dramatismul clarobscurului sau senzualitatea cromatică, artistul obișnuiește să recompună un univers personal din fragmente diverse amalgamate în mod hibrid. Această retorică, de care el face uz, îi servește să creeze compoziții fastuoase, dramatice sau stranii și îl face mai convingător în savantele trompe-l’oeil-uri pe care le aplică picturii sale. Expoziția Fikl. Puneri în scenă portugheze îl aduce pe artist să se confrunte cu un spațiu fastuos regal, o adevărată provocare pentru pictura lui, care palpită în mod continuu în așteptarea întâlnirii cu trecutul sau cu memoria locurilor. Din acest motiv am ales ca parcursul expozițional să înceapă și să se deruleze în dedalul sălilor de la parter și de la etaj, inserând din loc în loc câte o pictură, pe care am considerat-o potrivită tematic sau provocatoare de situații noi, capabilă să reconstruiască spațiul expunerii. Palatul regal, ca un loc de păstrare a unei memorii, va primi în spațiile ei tablourile lui Fikl, care aduc cu sine, ca pe un bagaj prețios, memoria unui topos îndepărtat, venit tocmai dintr-un ținut al Europei centrale. Picturile lui Fikl au devenit o artă a memoriei redescoperite“.

Expoziția este deschisă în perioada 16 mai – 31 august 2017.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508