„ANIVERSARE 80 – DUMITRU ȚEPENEAG”

mai 22nd, 2017 | By | Category: Eveniment

Luni, 22 mai 2017, ora 13.30, la sediul FNSA din Strada Dem I. Dobrescu nr. 11, Muzeul Național al Literaturii Române și Fundația Națională pentru Știință și Artă organizează evenimentul „ANIVERSARE 80 – DUMITRU ȚEPENEAG”. Amfitrion al evenimentului „ANIVERSARE 80 – DUMITRU ȚEPENEAG” este academicianul Eugen Simion. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Dumitru Ţepeneag s-a născut la 14 februarie 1937 și este o personalitate marcantă a exilului românesc la Paris, „membru fondator” şi teoretician al onirismului literar românesc. Luând atitudine împotriva regimului comunist, în 1975 i se retrage cetaţenia română. Se stabileşte la Paris, unde desfăşoară o intensă activitate publicistică și editorială. Publică mai multe romane, majoritatea traduse din limba română de Alain Paruit (Exercices d’attente, 1972; Arpiège, 1973; Les noces nécessaires, 1977), iar două scrise direct în limba franceză (Roman de gare, 1985; Pigeon vole, 1988). După 1990, călătoreşte de la Paris la Bucureşti, unde desfăşoară o intensă activitate publicistică şi editorială. În această perioadă, mai publică o trilogie din care fac parte romanele Hotel Europa, Pont des Arts şi Maramureş. În 1993, apare jurnalul Un român la Paris.

Dintre volumele de publicistică, amintim: Întoarcerea fiului la sânul mamei rătăcite, (1992), Războiul literaturii nu s-a încheiat (2000). Ultimul roman publicat în română şi franceză e La belle Roumaine (2006). Dumitru Ţepeneag este şi un important traducător de limbă franceză, traducând romancieri ca Alain Robbe-Grillet, Jean Pinget, eseişti ca Albert Béguin, filosofi ca Jacques Derrida, Alexandre Kojève.

Parteneri media: Radio România Cultural, RFI, TV City, Observator Cultural, Cultura, Contemporanul, AgenţiadeCarte.ro.

Număr de vizualizări :698


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro