”Astăzi, fotografia nu mai este clasată neapărat ca o formă de artă ci ca o formă de exprimare generală folosită de la adolescenți până la seniori”

mai 9th, 2017 | By | Category: Postcard

Marți, 9 mai 2017, ora 16:00, la Palatul Suţu -Muzeul Municipiului Bucureşti (Bd. I.C. Brătianu nr. 2), a avut loc , în cadrul celei de-a XX-a ediții a Festivalului ”Ziua Adolescenților. Săptămâna Adolescenților”, vernisajul ”InstantAdolescenţa” – cele mai bune fotografii digitale realizate de adolescenţi cu telefonul mobil. Fotografiile au fost selectate şi premiate de un juriu format din artistul vizual Mihai Zgondoiu, fotograful Adi Bulboacă şi scriitorul Dan Mircea Cipariu. Lucrările selectate au fost prezentate sub formă de printuri de mari dimensiuni la Palatul Suțu- Muzeul Municipiului Bucureşti (gardul acestei instituţii a fost transformat în simeze de spaţiu public). Printre cei prezenți la vernisaj s-au aflat scriitorii Florin Iaru și Dan Mircea Cipariu, artistul vizual Mihai Zgondoiu, dar și câțiva dintre adolescenții ale căror lucrări se aflau pe simeze. Lucrările expuse au fost admirate de adolescenți, dar și de simpli trecători.

Maria Vasile- 16 ani, vizitatoare a expoziției: ”Treceam prin această zonă, iar lucrările expuse mi-au atras atenția. Mi se pare foarte bună ideea de a organiza o astfel de expoziție. Și eu fac fotografii cu telefonul și cred că noi cu toții facem, dar fotografiile pe care le văd expuse sunt într-adevăr speciale. Voi mai exersa și eu și poate data viitoare voi fi printre participanți. Preferata mea este fotografia realizată de Caragiov Lucia-Alexandra, în vârstă de 15 ani, de la Liceul Tehnologic „Școala Națională de Gaz” Mediaș. Felicitări, Alexandra!”

”Am avut mai multe fotografii din care să aleg, însă această fotografie mi-a plăcut cel mai mult. Felul în care a fost făcută… este blurul din spate care o face misterioasă și acele săgeți care duc în diferite direcții. Asta mi s-a părut un fel de definiție a vieții pentru că așa este viața ne duce în diferite direcții. Sincer, în acel moment era cea mai bună fotografie a mea făcută cu telefonul. O consider reprezentativă pentru adolescență pentru că adolescenții au foarte multe lucruri din care să aleagă, iar fotografia exact asta arată, diferite direcții.”- Vovcenco David Andrei, 15 ani, Liceul: Colegiul Național „Ion Creangă”

Berbeniță Irina, 17 ani, Liceul de arte plastice ”Nicolae Tonitza” : ” M-am înscris cu fotografia Oameni sub măști, făcută în Veneția, la carnaval. Am fost special acolo pentru a face fotografii cât mai reușite dar și pentru că mă impresionează ideea de oameni sub măști. Consider că toți oamenii din societatea asta se ascund în fiecare zi sub măști. Prin faptul că în fototgrafie sunt 3 oameni am vrut să evidențiez și simbolul numărului 3. Se poate vedea că fiecare om ține capul într-o direcție diferită, prin acest lucru am vrut să evidențiez că fiecare om este cu masca lui. După părerea mea cu toții ne ascundem sub măști pentru a ne feri de răutatea din societatea în care trăim.”

”Am  ales  să particip cu acea fotografie pentru că îmi spunea o poveste. Am stat destul de mult să mă uit la acel om, părea foarte supărat și se tot uita la telefon. Am încercat de mai multe ori să-l fotografiez și mi-a ieșit până la urmă. Nu pot să zic că este o fotografie foarte specială pentru tineri pentru că în fotografie apare un bătrân, însă eu sunt foarte fericit pentru că această fotografie mi-a ieșit foarte bine.”- Vladimir Amzăr, 18 ani, Liceul: Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” – București

”Această fotografie mi-a plăcut mai mult decât toate celelalte făcute cu telefonul și am considerat că este potrivită pentru a participa la concurs. Este destul de simplă, iar mesajul ei aș putea spune că este ca o chemare pentru adolescenți spre muzica clasică, operă,  spre stilul clasic în general. Adolescenții nu prea mai frecventează aceste locuri.”- Gavrilă Alexandra-Florentina,  17 ani, Liceul: Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti”

„Concursul Național de Fotografie cu telefonul mobil InstantAdolescența este primul concurs (din câte știu eu) de anvergura aceasta dedicat exclusiv liceenilor cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani. Am primit 136 de propuneri, dintre care am selectat alături de Dan Mircea Cipariu și Adi Bulboacă 20 cele mai bune fotografii. Temele preferate de adolescenți sunt destul de diverse: peisajul, sporturi/jocuri preferate, animale de companie, instantanee din călătorii sau cadre din arhitectura urbană. Este interesant faptul că cele mai multe fotografii nu au fost trimise de către cei care au legătură cu liceele vocaționale de artă sau arhitectură. Astăzi, fotografia nu mai este clasată doar ca o formă de artă ci ca o formă de exprimare generală folosită de la adolescenți până la seniori. O formă de arhivare vizuală care este accesibilă tuturor. Dacă un singur adolescent dintre finaliști va face performanță în fotografie în  viitorul apropiat, eu il voi expune cu drag la Galeria Atelier 030202, un spațiu de artă contemporană dedicat tinerilor artiști în devenire”, a declarat Mihai Zgondoiu, coordonatorul concursului „InstantAdolescența”.

Expoziția va putea fi admirată și la Noaptea Muzeelor 2017, ce va avea loc sâmbătă, 20 mai 2017.

Lucrările selectate au fost expuse și pe platforma online ziua-a.ro/instantadolescenta /  și vor fi proiectate în cadrul Galei „Salut, Adolescenţă”, duminică, 14 mai 2017, de Ziua Adolescentului, ora 12.00, Sala „Radu Beligan” a Teatrului de Comedie (str. Sf. Dumitru, nr.2). Tot atunci vor fi acordate și Premiile InstantAdolescenţa.

Lista celor 20 de finaliști InstantAdolescența

Ababei Daniel, Colegiul Național “Mircea cel Batran” Constanța

Alb Cătălin, Colegiul de Arte ”Sabin Drăgoi” Arad

Amzăr Vladimir, Colegiul Național “Gheorghe Șincai” București

Barabas Andreea, Colegiu Național “Elena Ghiba Birta” Arad

Benea Alin Andrei, Colegiul Național de Informatică “Grigore Moisil” Brașov

Berberita Irina, Liceul de arte plastice “Nicolae Tonitza” București

Brabete Iulian Andrei, Colegiul Național de Informatică “Matei Basarab” Râmnicu Vâlcea

Caragiov Lucia Alexandra Liceul Tehnologic “Școala Națională de Gaz” Mediaș

Dolis Ruxandra, Liceul Teoretic “Spiru Haret” Moinești

Gavrila Alexandra Florentina, Colegiul Național de Arte “Dinu Lipatti” București

Hent Iulia Alexa, Colegiul Național Bănățean – Timișoara

Mihalache Roxana, Colegiul Economic “Costin C. Kirițescu” București

Olescu Andreea Lorena, Colegiul Național de Informatică. “Matei Basarab” Râmnicu Vâlcea

Roșu Maria Iulia, Colegiul Național “Elena Cuza”, Craiova

Ruxandra Maftei, Liceul C.N. “Alexandru Odobescu” Pitești

Stefania Patrascu, Liceul de Arte “Victor Giuleanu” Râmnicu Vâlcea

Todoran Evelyn, Liceul Teoretic ,,Axente Sever” Mediaș

Vîrtopeanu Alice Anamaria, Colegiul Național de Informatică “Matei Basarab” Râmnicu Vâlcea

Vovcenco David Andrei, Colegiul National “Ion Creanga” București

Zimbran Robert, Liceul de Arte “Sabin Drăgoi” Arad

Programul Festivalului ZIUA ADOLESCENŢILOR. SĂPTĂMÂNA ADOLESCENŢILOR poate fi consultat la adresa web: ziua-a.ro

Organizatori: Primăria Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Teatrul de Comedie şi Clubul UNESCO – „Adolescenții”

Co-finanțator: AFCN (Administraţia Fondului Cultural Naţional)

Parteneri: Muzeul Municipiului București, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Asociaţia Euro CulturArt, Asociația Călătoria spre tine, Printoteca, Cafeneaua Jos Pălăria

Parteneri media: Radio România Cultural, TVR1, TVR2, Smart FM, Cațavencii, Observator Cultural, Radio France International, AgențiadeCarte.ro

Parteneri pentru premiile adolescenţilor: Coca-Cola România, Oriflame, Dent Est 4 Teens, Cinema City, Cinemagia

Text: Simona IONIȚĂ

Foto: Gabi STAMATE

Număr de vizualizări :1874


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro