”Misticii islamului”, de Reynold Nicholson

mai 24th, 2017 | By | Category: Agenda de carte

Editura Herald anunță apariția volumunului ”Misticii islamului”, de Reynold Nicholson.  Volumul a apărut în colecția Înțelepciunea Inimii. Traducător: Iustina Cojocaru.

Cartea lui Nicholson este o excelentă introducere academică în originile sufismului, o tradiţie mistică din cadrul islamului ce cuprinde o gama largă de credinţe şi de practici dedicate iubirii divine şi cultivării dimensiunii divine din fiinţa umană. Misticii islamului, considerată prima carte din Occident care oferă o imagine lucidă şi plină de înţelegere a misticismului islamic, aşază la originea sufismului influenţe venite din partea creştinismului timpuriu, gnosticismului şi chiar a budismului. În cuvintele autorului, „îmi propun să le ofer cititorilor o serie de observaţii despre originea şi evoluţia istorică a sufismului, relaţia sa cu islamul şi specificul său general. Nu numai că aceste aspecte sunt extrem de interesante pentru oricine este preocupat de studiul comparativ al religiilor, dar, totodată, un anumit nivel de cunoaştere a lor este indispensabil oricărei persoane care studiază în mod temeinic sufismul în sine”.

R. A. Nicholson (1868-1945) a fost un eminent orientalist şi expert în literatura şi misticismul islamice, considerat unul dintre cei mai mari savanţi şi traducători în limba engleză ai misticului şi poetului de secol XIII Jalāl-ud-Dīn Muhammad Rūmī. În afară de traducerea marii opere a lui Rumi (Mathnawi, în opt volume), Nicholson a mai tradus tratatul sufit Kashf-ul-Mahjoob de Ali Hujwiri Daata Ganj Bakhsh, Tarjuman al-Aswaq de Ibn Arabi, Asrar-i-Khudi de Muhammad Iqbal etc.

Număr de vizualizări :1475


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro