spot_img

Radu Boroianu, propunerea UNITER, Asociației Timișoara Capitală Europeană 2021, UZPR și altor 8 uniuni de creație și asociații pentru funcția de președinte al ICR

Radu Boroianu este  propus pentru funcția de președinte al Institutului Cultural Român  din partea UNITER, Asociației „Timișoara Capitală Europeană 2021”, Filialei Târgu-Jiu a Uniunii Artiștilor  Plastici din România, Centrului de cercetare, documentare și promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu, Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România,  Fundației „Festivalul Shakespeare” din Craiova,  Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu,  Asociației Culturale Internaționale „Soleil de l’est”.

„Programele realizate la nivelul Institutului Cultural Român au constituit instrumente valabile de promovare a culturii românești în lume, printr-o strategie coerentă și constantă, iar prezența domnului Boroianu la conducerea acestei instituții constituie o garanție a continuării acestora.”, se arată în scrisoarea adresată de UNITER Preşedintelui Senatului României, domnului Călin-Constantin-Anton POPESCU-TĂRICEANU, Biroului permanent al Senatului, Comisiei pentru cultură şi media a Senatului României, domnului Lucian ROMAȘCANU, Preşedintele Comisiei pentru cultură şi media a Senatului României, Comisiei pentru politică externă a Senatului României, domnului Cristian-Sorin DUMITRESCU, Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României.

De asemenea, Asociația „Timișoara Capitală Europeană 2021”,  alături de alte 6 uniuni de creație și asociații de utilitate publică,  a adresat o scrisoare prin care îl propune pe Radu Boroianu pentru funcția de președinte ICR subliniind că : „Radu Boroianu poate consolida climatul de demnitate.”

În același timp, mai multe asociații și uniuni ale românilor din comunitățile istorice și din jurul granițelor, printre care: Centrul Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi din Cernăuți (Ucraina), Fundația Culturală de Binefacere „Casa Limbii Române” din Cernăuți (Ucraina), Uniunea Societăților Românești „pentru integritate Europeană” din Cernăuti (Ucraina), Centrul Bucovinean Independent de Cercetări Actuale din Cernăuți, Asociația Național-Culturală a Românilor din Regiunea Odesa „Basarabia” (Ucraina), Comunitatea Românilor din Serbia, Congresul Românilor din Serbia, Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria, Asociația „Tinerii Moldovei” (R. Moldova) , Asociația „Răsăritul Românesc” din Chișinău (R. Moldova), au adresat o scrisoare deschisă prin care își reafimă sprijinul pentru Radu Boroianu pentru un nou mandat.

„Noi, ca asociații reprezentative ale românilor din jurul frontierelor, care își aduc permanent contribuția la protejarea și promovarea identității noastre în statele de reședință, ne simțim datori să vă transmitem susținerea și încrederea noastră că veți reuși să continuați în mandatul dumneavoastră, și în anii următori, programele de păstrare și promovare a identității românești prin proiecte culturale și educaționale importante, de formare de lideri, de creare de instituții de de promovare a valorilor culturale românești în ansamblu. (..) Pentru  românii din jurul României, supuși permanent asimilării și deznaționalizării, este importantă continuitatea acestor politici care urmează cu strictețe strategia referitoare la problematica românilor de pretutindeni, la fel cum este ca un conducător de instituție să înțeleagă și să își asume această direcție de acțiune cu impact major asupra comunităților noastre. Precizăm că vom face cunoscută această scrisoare și altor instituții publice din România, pentru că este deosebit de important pentru noi ca activitatea dvs să continue.”, se arată în scrisoarea românilor din jurul granițelor României.

Senatul Romaniei a prelungit perioada de depunere a propunerilor pentru funcțiile de președinte, vicepreședinți ICR și pentru celelalte 20 de funcții de membru în Consiliul de Conducere al ICR, urmând ca în perioada următoare Biroul Permanent al Senatului să discute aceste propuneri și să le înainteze Comisiei de Cultură și Media din Senat.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508