spot_img

Lansarea volumului de versuri ”Testament pentru copilărie”, de Rodica Oniga

Marţi, 9 mai 2017, orele 16.00, la Centrul Socio-Cultural „Jean-Louis Calderon”, al Primăriei Sectorului 2, din str. J. L. Calderon nr. 39, are loc lansarea volumului  de poezie „Testament pentru copilărie“, autoare Rodica Oniga. Lansarea va fi însoţită de momente de artă. La eveniment vor participa personalităţi ale vieţii literare printre care se numără: Lucian Chişu, Victor Atanasiu, Aureliu Goci, Nicolae Iliescu, Geo Călugăru, Emil Stanciu, Ion Dodu Bălan, Daniel Cristea-Enache.

Volumul Rodicăi Oniga, Testament pentru copilărie, apărut la Editura PRO Editură şi Tipografie, 2016, se include între curentele tradiţionalist şi       post-post-modernitate.

Volumul este structurat în două părţi. Prima parte, numită Copilăria oricând, evocă tărâmul inocent al copilăriei. Însă, nu doar nostalgic. Ci, mai ales cu teama că acest univers mirific al omenirii ar putea să nu mai existe, să fie rupt din suflet, într-o societate lipsită de uman.

A doua parte parte a volumului, intitulată Nesomnul veşnic al cuvântului este dedicată poeziei, ca formă de exprimare existenţială, ca modalitate de răscolire şi reînnoire sufletească.

Rodica Oniga scrie poeme marcate de …o gândire intuitivă, creativitate şi imaginaţie poetică, calităţi pe care mizează autoarea. (Lucian Chişu)

Versurile ei sunt …cutreierate de întrebări existenţiale adresate sieşi, dar contingente cu veacul, cu stereotipurile şi frământările vieţii de zi cu zi, după cum remarca criticul literar, Lucian Chişu, în prefaţa volumului.

Autoarea stihurilor a declarat: Mă bucur de apariția celui de-al doilea volum, expresia concepțiilor mele despre univers. Au trecut 20 de ani de sedimentare, de cunoaștere și retrăire în mine și înafară. O rememorare a etapelor vieții între care cea mai năpăstuită a fost copilăria mea. O copilărie marcată de moartea mamei. Practic, o copilărie ruptă de suflet. Astăzi, văd acest spațiu minunat, la fel de încărcat de suferință, și sufăr de teama că el ar putea muri din lipsă de candoare, diafan, sensibilitate într-o lume prea complicată, lipsită tot mai mult de emoție și amar de haotică.

Rodica Oniga este poetă şi jurnalistă. S-a născut la 14 septembrie 1956, la Arad. Licenţiată în filologie. A debutat în revista liceului în anul 1974.

A participat la emisiuni literare la radio şi televiziune din anul 1976. A publicat poezii, eseuri în ziare, reviste, antologii.

A fost membră a cenaclurilor literare George Bacovia, Ienăchiţă Văcărescu şi Mihail Sadoveanu. I-au apărut poezii în antologii cum sunt: Clipa de faţă (1979), Ţară, vatră de eroi (1980 şi 1982), Urmaşii (1982), Cu pacea în aripi (1982), Interferenţe lirice (1982). A publicat în revistele Luceafărul, Literatorul, România literară, Albina, Familia, Convorbiri literare, Săptămâna, Cântarea României, Supliment literar-artistic al Scânteii tineretului, iar după 1990, în Suplimentul literar-artistic al Tineretului liber, ziarul Azi-Slast, săptămânalul Românul, Vocea României şi alte publicaţii. A activat ca redactor, reporter la cotidianele Tineretul liber, Meridian, Vocea României, Azi, Albina, Cronica Română, Independent, Flagrant, Monitorul, Cancan, Agenţia Mediafax şi Pro TV.

Scrie pentru ziarul online Jurnalul Bucureştiului poezii şi eseuri. A obţinut mai multe premii la concursuri de poezie, dintre care mai importante sunt:

Premiul ziarului Scânteia Tineretului la Festivalul-concurs Baladele Dunării, ediţia a III-a, Galaţi (1981);

Premiul revistei Cântarea României, la Festivalul de literatură Moştenirea Văcăreştilor – Târgovişte (1981);

Premiul întâi la Festivalul de literatură Tudor Arghezi, ediţia a II-a, Târgu-Jiu (1982);

Premiu la Festivalul interjudeţean de creaţie literară Interferenţe lirice, Slobozia (1982);

Premiul al  II-lea la Concursul de poezie şi proză scurtă dedicat Revoluţiei române,  organizat de Clubul Televiziunea 22 (1991).

În 1996 a debutat cu volumul de poeme „Întîmplare la marginea pămîntului”, la editura Ion Vinea.

Referiri despre autoare şi volumul lansat în 1996 au făcut:  Nicolae Ţone, Sorin Preda, Constantin Stan, Henri Zalis, Marilena Ionescu, Victor Atanasiu, Florentin Popescu.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508