Artiștii Ovidiu Anton, Anetta Mona Chișa & Lucia Tkáčová, Andrei Ujică, la Future Museum

apr. 19th, 2017 | By | Category: Postcard

În 2017, galeria de artă contemporană Future Museum se centrează în jurul unui grup de artiști emigranți români, toți născuți în România, dar stabiliţi într-o altă țară permanent sau temporar. Pe 18 mai 2017, prima expoziție solo în România a lui Ovidiu Anton va inaugura sezonul de primăvară al muzeului. Lucrările Anettei Mona Chișa & Luciei Tkáčová vor deschide sezonul de vară, la începutul lui iulie, seria acestui an încheindu-se cu un show al regizorului de film Andrei Ujică.

Experiențele acestor artiști migranți sau emigranți, dobândite în diferite medii culturale, le-au oferit o înţelegere aparte, precum și o multitudine de perspective, din care să observe fenomenele politice, sociologice și culturale într-un mod diferit. Această serie de expoziții are drept scop, de asemenea, evidențierea schimbărilor geopolitice contemporane, pe care le înfruntăm din anii 1990, schimbări la care artiștii vizuali sunt participanți activi.

În contextul artelor vizuale din București, Future Museum este o instituție de dimensiuni medii, care pune la dispoziția artiștilor o platformă unde să creeze instalații solo, în contextul specific galeriei. Unul dintre cele mai importante obiective ale programului Future Museum este să susțină mobilitatea artiștilor români.

„Aș dori să subliniez faptul că scena artelor vizuale din România este foarte descentralizată și structurată într-o multitudine de domenii diverse. Încă din anii 1980, România a trecut printr-o perioadă de migrări economice și politice, în urma cărora mulți artiști români contemporani locuiesc acum în Europa. Aici, precum probabil peste tot, am fost martorii unui comportament protector, lăuntric, referitor la o perioadă în care instituțiile românești nu au dat o atenție adecvată creatorilor domiciliați în străinătate“, declară directorul Centrului Ceh, František Zachoval, gazda proiectului.

Născut la Timișoara, Ovidiu Anton (1982) locuiește și lucrează acum la Viena, în Austria. Obiectul principal de interes al lucrărilor sale, adesea politice, este acela de a evidenția nuanțele paradoxale ale lumii înconjurătoare.

Opera sa a fost prezentată și pe plan internațional, în expoziții semnificative din cadrul unor muzee și galerii de primă importanță precum Koenig 2 – Viena (2017), Kunsthalle – Berna (2016), Graz Museum (2015), OFF-Biennale – Budapesta (2015), MAK – Vienna (2015) și Tobacco 001 Cultural Centre – Ljubljana (2014).

Duetul artistic al Anettei Mona Chișa (1975, născută la Nădlac, în România) și Luciei Tkáčová (1977) se întoarce la București cu primul show solo, împreună aici pentru prima oară după șase ani, timp în care ambele artiste și-au dezvoltat vocabularul vizual și au schimbat direcția intereselor personale și politice, concentrându-și atenția asupra fragilității relațiilor în lume.

Un regizor român de film și dizident declarat al comunismului, Andrei Ujică, s-a născut la Timișoara în 1951, a studiat literatura și a emigrat în Germania în 1981. Acolo, în colaborare cu Harun Farocki, a produs primul său film, Videogames of a Revolution (Jocurile video ale unei revoluţii) – un film-montaj creat prin comasarea a 125 de ore de film de amatori și fracțiuni de știri –, care va contura stilul filmelor sale viitoare. Chiar dacă Ujică este realizator de film, lucrările sale apar adesea în cadrul unor galerii precum Palatul de Marmură de la Sankt-Petersburg (2016), MoMA PS1 de la New York (2014), a 16-a Bienală de la Sydney (2008), și Kunstraum Kreuzberg/Bethanien de la Berlin (2005).

Raluca Voinea, director al transit.ro/București și unul dintre curatorii expoziției, explică: „Deși Anetta Mona Chişa & Lucia Tkáčová încă aduc în discuție subiecte recurente, precum capitalul și revoluția, aici duo-ul caută noi modalități, spre a nu cădea în capcanele artei contemporane critice, care analizează de obicei efectele, fără a vedea simptomele. În expoziția lor din cadrul galeriei Future Museum, artistele ne vor familiariza cu noi esențe, cu care lucrează în mod curent.“

În 2016, Future Museum și-a început activitatea cu prima instalație solo a curatoarei, artistei și educatoarei moldovence Tatiana Fiodorova, pentru ca, mai apoi, să prezinte lucrări ale duo-ului de artiști Mona Vatamanu & Florin Tudor, precum eseul cinematografic Gagarin’s Tree (Copacul lui Gagarin), un interviu cu filozoful Ovidiu Tichindeleanu despre condițiile post-comunismului în Republica Moldova.

Acest eveniment este organizat de Future Museum (Centrul Ceh București), cu sprijinul BCR și Staropramen. Parteneri: Forumul Cultural Austriac din București şi transit.ro/București.

Număr de vizualizări :595


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro