spot_img

Vernisaj Aurora Király ”Geometrii construite Spațiu/ Timp / Memorie”, la Galeria Anca Poterașu

Joi, 30 martie 2017, ora 19:00, la  Galeria Anca Poterașu (Str. Plantelor nr. 58, București), va avea loc vernisajul epoziției – Aurora Király ”Geometrii construite Spațiu/ Timp / Memorie”. Expoziția poate fi vizitată în perioada 30 martie – 14 mai 2017.

Istoria se repetă. Istoria se interpretează. Gradual, amintirile individuale preiau din forța discursului istoric central – îl modelează și îl nuanțează. Trecutul devenit prezent are multiple căi de transformare, iar memoria este instrumentul său. Aceasta operează atât la nivel individual, cât și colectiv, creează repetiții și disensiuni, goluri și spații din care se nasc alte amintiri.

La începutul carierei sale, Aurora Király folosea ca mediu predilect fotografia alb-negru, prin care explora o realitate tactilă, a texturilor și a transparenței luminii într-un spațiu profund personal și intim. Fotografiile din seria Melancholia (1998-2000) nu înregistrează însă doar momentul impresiei, al unei stări emotive trecătoare, al unui foto-jurnal. Memoria intervine ca verb, nu ca substantiv. Memory takes work (Andreas Huyssen). Alte spații sunt create în urma acestei acțiuni a memoriei, iar seriile Viewfinder (2014-2016) și Viewfinder mock-ups (2016-2017) preiau din tematicile, obiectele și fotografiile realizate de Aurora Király în anii ’90-2000 pentru a materializa procesul trecut-prezent.

Timpul se despică pe măsură ce fotografiile realizate în perioada de început a artistei devin orizonturi ale unor realități fictive, interpretabile și fragile. Aurora Király construiește spații în jurul lor prin închideri și deschideri din intervenții de desen pe hârtie și carton, cu care privitorul poate experimenta diferite selecții din imagine. Expunându-le, spațiul simulacrului creat prin straturile variantelor de interpretare devine un spațiu comun, o căutare împărtășită cu celălalt. Tactilitatea imaginilor fotografice le  transformă, le permite să crească dincolo de marginile lor pentru o altă experiență senzorială ce construiește punți în timp.

Această posibilă și trecătoare inter-conectivitate este inversată apoi în colajele News Remix (2017). De această dată punctul de origine este prezentul relativ, captat în formula colajului de inspirație dadaistă realizat din cuvinte preluate din media internațională și națională contemporană. Dar prezentul mereu trece. Spațiul comun discursiv este survolat în salturi pentru captarea unei conștiințe colective care se refractă și se reflectă în trăiri individuale – un spațiu public privat. Colajele devin asemenea seriilor Viewfinder, obiecte, capsule stratificate de timp și spațiu, care configurează înspre trecut sau prezent diferite geometrii și experiențe vizuale.

Aurora Király reconciliază în mod continuu un trecut care se schimbă permanent, cu un prezent grăbit să treacă. Jurnalul fotografic realizat la începutul carierei sale este ajutat în transformarea sa inevitabilă printr-o arhitectură a desenului, a îndoiturilor tangibile de carton, a colajelor stratificate de cuvinte și ecouri. Printre liniile alternante și marginile efemere se află trecutul posibil al Aurorei Király și un spațiu infinit de variat unde ne-am putea regăsi. – Text de Cristina Stoenescu

Aurora Király abordează domeniul artei contemporane din diverse perspective – ca artist, curator, manager cultural. A absolvit Universitatea Națională de Arte București în 1994 și Masterul de Management Cultural EcumEst în 1998. Din 2007 predă la Departamentul Fotografie și Imagine Dinamică al Universității Naționale de Artă din București, experiență care a făcut-o să își re-evalueze activitatea artistică din anii ’90 și 2000 și să revină cu noi proiecte. Lucrările sale actuale pun in discuție sursele la care apelează artistul contemporan în alegerea tematicilor și modul cum se raportează la context / istoria recentă / istoria artei. Expoziții personale (selecție): Reality check, Calina Gallery, Timișoara (2016); Cut & Paste Histories, Alert studio, Bucureşti (2015); Duet, Galeria din cetate, Târgu Mureş (2003); Feminine Archeology, Centrul Internaţional pentru Artă Contemporană, Bucureşti (2000); Melancholia, Centrul Cultural Sindan, Cluj (2000); Untitled, Centrul Internaţional pentru Artă Contemporană, Bucureşti (1999). Expoziții de grup (selecție):  Fără pensule, Atelier030202 București (2016); Fostul viitor, Arcub-Hanul Gabroveni, București (2016) ; Istoria noastră despre alții. Un oraș văzut prin patru lentile, în cadrul NAG#10, Scena9, București (2016); Brain Tatoos – A Map of Obsessions, ICR Lisabona (2016); Tatuaje pe creier – O hartă a obsesiilor, Victoria Art Center (2016); Fete cu idei [Băieți și picture], Lateral ArtSpace, Cluj (2016); WHAT ABOUT Y[OUR] MEMORY, Muzeul Național de Artă Contemporană, Bucureşti (2014); Contemporary Art Ruhr, Essen, Germania (2014); RDV roumaine – l’espace En Cours, Paris, Franţa (2002); The Dream of My Life, National Art Gallery, Sofia, Bulgaria (2001); In Full Dress, Brukenthal Museum, Sibiu, România (2000); The Shadow, Muzeul Ungar al Fotografiei, Kecskemet, Ungaria (1997); Una Finestra sull’Est, Galeria San Filippo Neri, Torino, Italia (1996).

URMEAZĂ

Expoziție personală: Nicu Ilfoveanu

3 – 28 aprilie 2017

Valerică Bienheureux la Mois de la Photo du Grand Paris 2017

Commisariat Camilo Racana

Prezentat de Institutul Cultural Român Paris și Galeria Anca Poterașu

Expoziție de grup: Matei Bejenaru, Iulian Bisericaru, Irina Botea,

Daniel Djamo, Róbert Köteles, Olivia Mihălțianu

Harta nu este teritoriul

Institutul Cultural Român, Lisabona

18 mai – 18 iunie 2017

LOOP Barcelona

Expoziție personală: Olivia Mihălțianu

Film métrage

25 – 26 mai 2017

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508